Dekorasyon Tavsiyeleri No:4 - Dekorasyonda Eklektik kelimesinin hakkını veriyor muyuz ?

Hayatta Keskin Çizgileri Olmayan Serüvencilerin Tarzı 


Son yıllarda dekorasyon dergilerinde, çeşitli mağazalarda , tanıtım yazılarında havada uçuşan bir kelime ...EKLEKTİK !


Her şeyin özünü belirli bir felsefeye dayandıran biz 2000'li yıllar insanına en yakışan kelimelerden birisi eklektik. Kökeni Yunanca ve Latince "seçmek" olan "eklektikos" kelimesi ve türevleri "seçmecilik" "kaynaştırıcılık" anlamına geliyor. Tüketim toplumları için hiç yabancı olmayan bir kelime seçmek. O kadar seçenek var ki, bulaşık süngeri alırken bile renk cümbüşü içinde hangi rengini alsak diye düşünüyoruz . İşlevleri aynı oysa ,sünger bildiğimiz sünger  !

Vikipedi ; "Eklektisizm, farklı sanatsal dizgelerden alınan öğelerin yeni bir dizge içinde yeniden kullanılmasıdır. Sanattaki farklı çağ ve usluplardan seçilip devşirilen öğelerin yeni bir tasarım ya da ürün oluşturmak için ele alınması olgusunu ifade eder." diyor . İş dekorasyona gelince oldukça doğru bir tanımlama. 

Eski ile yeninin evlenmesi  :) 



Çok kullanılan bu kelime ;farklı dönemi yansıtan farklı objeleri,mobilyaları,doku,desen ve renkleri bir arada kullanmanızı , kısaca kendinizi daha iyi yansıtmanızı sağlayan bir dekorasyon stili


ahmet rüstem ekici , tv set tasarımı

ahmet rüstem ekici , tv set tasarımı

Kendimizden önceki dönemlerden haberimiz var , izlediğimiz bir dönem filmindeki objeye tutkuyla aşık oluyor bizde de olsun istiyoruz , gittiğimiz egzotik ülkedeki bir objeyi o kadar seviyoruz ki onu salonumunuz baş köşesİne koymak istiyoruz , bizim için çok şey  ifade eden bir sanat eseri yaşam alanlarımız için belkide oldukça modern . Tüm bunları nasıl bir araya getiririm sorusunun cevabı "eklektizm" .

Eviniz,ofisiniz sizi en çok yansıtan yaşam alanları. Eğer hayatta tarz olarak keskin çizgileriniz yoksa , eklektizm sizin güvenli dekorasyon sularında yüzmenizi sağlar.



Bir çok ülke gezmenin kolaylaştığı , filmlerle , görsel medya ile bize her dönemden her belgenin sunulduğu bu çağda eklektizm bize çok yakışıyor. Evinizi eklektik bir şekilde döşeyerek, sizde dede yadigarı ,size kalan duvar saatini, modern bir tabloyu ve belirli bir dönemin izlerini taşıyan koltuğunuzu ve gittiğiniz bir uzakdoğu ülkesinden aldığınız egzotik objeyi korkusuzca beraber kullanabilirsiniz. 

Korkusuzca derken renk,doku uyumunu göz ardı etmemekte fayda var. Aksi taktirde kaotik ve göz yoran ortamlar yaratabilirsiniz . Zıtlıkları nasıl bir arada tutarım sorusunun cevabı , sadık kalacağınız bir renk paleti ve tema olmalıdır. 

eklektik
Görsel : Mert Duyal 

Oldukça renkli ve eğlenceli görünen bu mekanda eklektizm biraz fazla olsa da mekan konsepti gereği oldukça eğlenceli.  



Ahmet Rüstem Ekici


Yorumlar

Popüler Yayınlar

Dekorasyon Tavsiyeleri No:5 Duvarlara tablo yerine alternatifler - Tabaklar

SANATLA DOLU BİR YAŞAM : LALE BELKIS

About Augmented Reality Exhibition "Hamam"

Aslında Özgürsün

DÜNYA SANAT GÜNÜ İZMİR'19

OMM Açılıyor!

Başka Dünya