Sergi İncelemeleri No:7 Nature-Morte - Murat Morova - Galeri Nev


Natürmort gelenekselin dışına çıkıyor 



Filmlerde çoğu zaman görürüz , çocuk şato gibi bir evde; dinozor iskeletleri,sonu gelmeyen kitaplar,kavanozlarda böcekler,doldurulmuş hayvanların olduğu bir odaya girer ve şaşırarak bakakalır merakla hepsini inceler  ... 
Sergi hakkında bilgi vermeden önce bende uyandırdığı his tam olarak bu filmdeki çocuk gibi ancak Murat Morova'nın bize sunduğu, nesli doğal yollarla tükenmiş dinozorlar  değil bizim yüzümüzden yok olan doğa , hayvanlar,sistemler,sınırlar ...

Natürmort, konusu cansız varlıklar (ölü hayvanlar) veya nesneler (meyveler, çiçekler, vazolar, vb.) olan sanat eserlerine verilen isim . Ortaya çıkışıda 17.yy 'da zenginlerin sahip olabildikleri bu ölü,durağan varlıklarını sergileme çabası . Sergi isminden yola çıkarak bütün çalışmalar bizde geleneksel natürmort çalışmalardaki hayranlık uyandıracak taze meyveleri değil kendimize pay çıkarmamız  gereken yüzleşmeleri uyandırıyor. 








Sergi yazısında işler " Morova "Nature-Morte" ile insanın doğanın dengesine verdiği tahribatın geri dönüşsüz bir noktaya doğru ilerlediğini hatırlatarak izleyiciyi ölümün yıkıcılığı ve yaşama gücünü yeniden elde etme arzusu arasındaki arafa , estetik ve politik önermeler arasında bir yolculuğa davet ediyor" cümlesi ile tanımlanmış . 

 Sergideki işler eski,bir koleksiyoncunun gizli arşivinden çıkmış gibi ama konu olarak hepsi güncel. Dünyaya ait sorunlar olduğu içinde multi-kültürel . Doğu- Batı,eski-yeni her izi detaylarda görebiliyorsunuz. Kişisel olarak Murat Morova'nın modernleşmiş İslamik formlu eserlerini de çok seviyorum . 




Bu 2 çalışmaya bütün olarak bakınca  aksı kırılmış , eski doğasında,yörüngesinde olmayan dünyadan bakan bir kuş ve onun kurguladığı dünyaya bakışını görüyorum. Kuşun ütopik dünyası , dünya haritasının belkide değişen,değişmesi gereken izdüşümü ve Hat sanatı gibi işlenmiş minik kuş detayları ile bu sergide en çok beğendiğim çalışma oldu. Sergi metninde de bahsettiği gibi bütün heykelcikler ve çalışmalar oldukça Art Nouveau dönemini andırıyor. 


Sergide aynı zamanda el yapımı kağıt üzerine zift ve çini mürekkebi ile çalışılmış 13 parçalık isimsiz çalışmalarda var. 

Sanatçının malzeme seçimi, farklı teknikleri, multi-kültürel yaklaşımları harika . Bu sergide olmayan ama çok sevdiğim bir işinide paylaşmak istedim. 




Sergi Metnindeki ek bilgiler ;
İstanbul’da doğan Murat Morova 1977 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden mezun oldu. 2000’li yılların başında eserleri Galeri Nev’de (Ankara ve İstanbul) sergilenmeye başladı.


Doğu ve batının bir aradalığı;  bireyin içi–dışı arasındaki ilişki, mistisizm, gelenek, beden, İslam ve tasavvuf gibi konu ve kaynaklar sanatçının anlam dünyasının temelini oluşturur. Buna karşılık olarak eserlerinde “öteki” malzemelere başvurur; sanayi toplumunun atığa dönüştürdüğü naylon, katran, cam elyafları gibi geleneksel olmayan maddeleri yeniden üretir.



Sergiyi İstiklal Caddesi Mısır Apartmanı Galeri Nev ' de 29 Mart tarihine kadar gezebilirsiniz. 
Galeri Nev Pazar-Pazartesi hariç hergün 11:00-18:30 arası açık. 



Ahmet Rüstem Ekici



Yorumlar

Popüler Yayınlar

Dekorasyon Tavsiyeleri No:5 Duvarlara tablo yerine alternatifler - Tabaklar

SANATLA DOLU BİR YAŞAM : LALE BELKIS

About Augmented Reality Exhibition "Hamam"

Aslında Özgürsün

DÜNYA SANAT GÜNÜ İZMİR'19

Başka Dünya

OMM Açılıyor!