Zamanının Ötesindekiler No:1 Kate Bush 'u nasıl bilirsiniz ya da bilir misiniz ?


Kate Bush


Günümüzde orijinallik öyle katı bir şekilde adlandırılıyor ki , kitlesel medya sayesinde her an her bilgiye ulaşabilmemiz ,her an her şeyi bir şeylere benzetmemize neden oluyor . 

Lady Gaga'yı, Madonna'yı bir kenara atın . Björk'ü ve Tori Amos'u bir anda harcayın . Onlardan çokta uzun olmayan bir zaman önce, çok az kişinin rol model olarak alınabileceği popüler kültür dünyasında , beslendiği tek şey  klasik romanlar ,İrlanda,İngiltere  ve gelecekten hikayeler olan tek isim KATE BUSH 'tu. 
"Kate Bush mu ? O da kim ?" gibi sorularınıza önce vikipedik bir cevap vereyim . 

1958 doğumlu 

12 Albüm ile Grammy adaylığı,Brit gibi ödüller kazanmış , her bir şarkısı birbirinden sanatsal, her bir klibi rahatlıkla sanat galerilerinde sergilenmeye müsait , maalesef zamanla evine kapanmış ,son albümünü 2011 'de birbirinden güzel videolarla yayınlanmış , zamanının ötesinde bir performans sanatçısı. 

kate bush


kate bush





Sesi her şarkıda farklıdır , çünkü her şarkı farklıdır , seste her şarkıda şarkının ruhuna uyacak şekilde kullanılmadılır. 200'den fazla şarkı yazan , piyano,violin vb enstürmanlar kullanan Bush ilk albümü ile kendini 19 yaşında piyasaya sunuyor .Hakkında detaylı bilgiler okumadan önce Kate Bush'un hep 30'lu yaşlarının ortasında sesini duyurduğunu zannederdim oysa boy göstermeye başladığında 19 yaşında.

1978 yılı . 

"The Kick Inside and Lionheart" ilk albümü.Haftalarca 1 numarada kalacak şarkıları ve Kate Bush'u dünyaya tanıtacak albüm. Kendi ile aynı gün doğmuş Emily Bronte'nin klasik eseri "Uğultulu Tepeler" hikayesinden esinlenmiş "Heathcliff ve Catherine" aşkını dile getiren çıkış şarkısı "Wuthering Heights" ile büyük bir başarı yakalıyor . Klip bir başyapıt. Kamera , uğultulu yeşil tepeler ve kırmızılar içinde bir "CATHY" . Tüm yalınlığına sadece dansı eşlik ediyor. Öylesine baş yapıt olmuş ki aşağıdaki klibin altında hemen başka bir videoda her sene buluşup bu dansı yapan bir grup marjinal görüyoruz :) 





Kate Bush - Wuthering Heights (1978)



Üşenmeden "Kate Bush Experience" hazırlamış marjinal topluluk :) Bir şeye çok hayran olmak böyle birşey 

Youtube'da bir sürü videosu olan bu arkadaşın hayranlığı da oldukça ürkütücü boyutlarda. Çeşitli kostümlerle çeşitli klipleri var. Klip çektiği mekanda oldukça ürkütücü





Henüz Britney Spears çok İKON sanılan simli şeffaf kıyafetini giymemişken , Madonna mayo giymemişken Kate Bush dansları,farklı klipleri ve imajları ile boy gösteriyordu. 




the man with the child in his eyes videosunda popüler kültür için vucudunu sergilemekten çekinmeyen genç Kate 'i görüyoruz. 




Army Dreamers ile politik kimliğinide yansıtan Kate Bush tabut ile evine dönen gerekli-gereksiz yere ölmüş (şehit olmuş !) bir askerin hikayesini anlatıyor 











Cloudbusting - Kısa film formatındaki bu klip Kate Bush'un ilk hikaye anlatımlı çalışması değil. 1993 'de yayınladığı "The Red Shoes" albümü için şarkılarından oluşan bir kısa film çekmiştir. 43 dakikalık bu filmin ismi "The Line,The Cross and The Curve". Lady Gaga Artpop albümü için böyle birşey yapsa hiç fena olmazdı diye düşünmedim değil. Cloudbusting klibi ise Wilhelm Reich'in gerçek hayatına göndermelerle dolu bir klip. Çeşitli anlamlar içeren bir başyapıt. Kate Bush'un Peter rolünde ,babasının ceketinin cebinden Peter Reich 'a ait Rüyalar Kitabı'nı çıkarması gibi güzel detaylar da içeriyor. 

1979 yılında bir TV kanalı için son iki noel dönemi Gaga'nın da yaptığı gibi ( a very gaga christmas) bir müzik şöleni hazırladığı video yaklaşık 44 dakika sürüyor.Ülkemizde  popstar sandığımız herhangi bir ismin bile ,hala,1979 yılında 20 'li yaşların başında bir kızın yaptığı bu işe kapasitesinin yetmemesi ülkemizin ya da bizim alkışlamaya devam ettiğimiz kişilerin ayıbı diye düşünüyorum. 




Sadece 1 turneye çıkmış Bush . O da BBC tarafından kayda alınmış . İyi ki alınmış. Sahne ve ışık  tasarımı, görseller,kostümler inanılmaz güzel tasarlanmış.  Yıl 1979.Biletlerin hepsi nin tükendiği 24 şov. Gencecik bir kız. Sistem eleştiren şovlar,dans , müzik ve hepsi sırtını sanata ve orijinal olmaya dayamış . Bu da kapanış şarkısı ve şovu  . 





bütün turneyi izlemek isterseniz aşağıdaki videoda sizi bekliyor 





Son albümü "50 words for snow" ile kendi pek ortalıklarda görünmese de videolar ile görsel bir şölen sundu hayranlarına. katebush.com sitesinden onları da izleyebilirsiniz. Yaşlanmaya yüz tutmuş bir vaziyette İngiltere'nin Devon ismi verilen bir yerinde , sahildeki bir tepede hayatna devam etmesi , yıllardır medyada yer almaması , ekşi sözlükte hakkında sadece 5 sayfa birşeyler yazıyor olması oldukça üzücü ...

Şu an herkesten uzak  yaşadığı ev 



Tüm bu izlediklerinizden sonra siz hala Madonna ve Gaga'yı mı kıyaslıyorsunuz ? 




Ahmet Rüstem Ekici 





Yorumlar

Popüler Yayınlar

Dekorasyon Tavsiyeleri No:5 Duvarlara tablo yerine alternatifler - Tabaklar

SANATLA DOLU BİR YAŞAM : LALE BELKIS

About Augmented Reality Exhibition "Hamam"

Aslında Özgürsün

DÜNYA SANAT GÜNÜ İZMİR'19

OMM Açılıyor!

Başka Dünya