Zamanının Ötesindekiler No:2 - Meret Oppenheim

Meret Oppenheim kimdir
Meret Oppenheim - Kendi tasarladığı kağıttan ceket ile - 1976


Düşünün ki sanat dolu bir aile içinde yetiştiniz , anneniz ,dayınız , halanız 1900'lerin başlarında ressam,yazar,şair vs. 18 yaşında Paris'e sanat eğitimi almaya gidiyorsunuz ve en yakın arkadaşlarınız sürrealizmin kurucusu Andre Breton,Picasso,Dora Maar,Man Ray gibi isimler...Paris'te kafelerde sohbet edip bir akımın öncüleri oluyorsunuz . 

1913 - İsviçre doğumlu Meret Oppenheim 

1932 yılında Paris'e sanat eğitimi almaya gittiğinde bileğindeki kürk kaplı bileklik üzerine Picasso ve o dönem flörtü olan Dora Maar  ile bir kafede sohbet ederken aklına gelen,geliştirdiği , adını google yazdığınız an karşınıza çıkacak kürk kaplı ,öncü sürreal heykel olarak tanınacak kahve fincanı ile karşımıza çıkıyor. Bence adını "object" yerine  "fortuitous juxtaposition" koymalıydı :) 

Meret Oppenheim
"Fur Gloves with Wooden Fingers"
1936

Meret Oppenheim kimdir

Meret Oppenheim - "Object" 1936 - Museum of Modern Arts New York 'ta sergilenen bu eseri günlük kullanılan objenin bir anda karşımıza kürk kaplı olarak çıkması ile farklı duygular uyandırıyor. Başarısı , dönemsizliği ,statü ile zevke  göndermeleri ve oluşturduğu duygular nedeni ile sürreal eserler arasında bir baş yapıt olduğunu düşünüyorum. İnsana zevk veren kahve içme eylemini bir anda ıslak kürkün dudağa değmesiyle tiksindirici sayılabilecek bir duygu oluştuturken , kürkün kullanım alanlarına ve statüye gönderme yapıyor. 

Eleştirilen feminist yaklaşımları,sıradan günlük objelerin şaşırtıcı , sürreal objelere dönüşümü, Man Ray 'in 1930'lu yıllaraki kısa filmlerinde rol alması (Man Ray - Poison-1933),Andre Breton , Hans Arp ve Alberto Giacometti gibi isimlerle katıldığı sergiler, kısaca en yaratıcı dönemi , 1937 yılında Hitler'in Avrupada hayatı cehenneme çevirmesi yle son buluyor ve İsviçre'ye geri dönmesine neden oluyor. Hayatında 20 yıla yakın bir suskunluk dönemi oluşuyor. 




Meret Oppenheim - Table with Birds Feet - 1939

meret oppenheim kimdir


Meret Oppenheim
"The Couple"
1956



Meret Oppenheim
Kişisel Portresi
"X-Ray of M.O.'s Skull"
1964
Bu portresinin gördüklerimiz,göremediklerimiz ve aidiyet hakkında güzel bir çalışma olduğunu düşünüyorum. 





fortuitous juxtaposition

Lady Gaga Artpop video çalışması biraz Meret Oppenheim 'ın Man Ray ' e verdiği pozdaki imajı çağrıştırmadı değil 


Man Ray-Meret Oppenheim-1932

Farklı takı tasarımları, büyük ölçekli heykeller,kostüm tasarımı gibi alanlarada el atan sanatçı 1985 yılında 72 yaşında aramızdan ayrılıyor. Geriye sadece herhangi bir akıma ait olmak istemeyen sanatçının sürreal'e yakın yorumlanmış işleri kalıyor . Aynı dönem yaşamış sürreal diğer kadın sanatçıların işlerine bakınca Meret en favorim diyorum. 

Hazır diğer gerçeküstü ve zamanının ötesinde kadınlardan bahsetmişken Leonor Fini (1907–1996) 'yi atlamayalım. Günümüzde bir çok ilginç moda fotoğrafının öncüsü olduğunu düşünüyorum. 

Leonor Fini 



Sürrealist akımın öncü isimlerinden Dorothea Tanning'in de günlük objelere yaklaşımında Meret Oppenheim'dan etkilendiğini düşünüyorum. 


Dorothea Tanning - Tragic Table - 1973






Video maalesef Türkçe değil  ama içeriğinde Meret Oppenheim'a ait başka resim,şiir vb çalışmaları görebilirsiniz. 







Meret Oppenheim with “Six clouds over the bridge”, (1977), Bern, 1982 (© photo: Margrit Baumann, Christiane Meyer-Thoss Archive, Frankfurt am Main)


Yorumlar

Popüler Yayınlar

Dekorasyon Tavsiyeleri No:5 Duvarlara tablo yerine alternatifler - Tabaklar

SANATLA DOLU BİR YAŞAM : LALE BELKIS

About Augmented Reality Exhibition "Hamam"

Aslında Özgürsün

DÜNYA SANAT GÜNÜ İZMİR'19

OMM Açılıyor!

Başka Dünya