Sanat Dolu Filmler No:1 The Fall - Düşüş - Tarsem Singh

Gerçeklik ve Gerçeküstücülük arasında bir düşüş-
The Fall 

Film ve kitaplarada yer ayırdığım blogumda ilk sanatsal film olarak "The Fall - Düşüş" filmini tanıtmak istememin nedeni  The Fall ağır anlamlar yüklü olsada bir sanat (!) filmi değil , ama sanattan beslenmiş yaratıcı sahnelerle dolu bir film. Jeniffer Lopez'in varlığı ile katlettiği "Hücre- The Cell" filmindeki inanılmaz sürreal sahnelerin yaratıcısının diğer filmi 1981 yapımı Bulgaristan filmi olan Yo ho ho’nun yeniden çekimi (2006). 


Filmin Fragmanı:








Film afişi Salvadore Dali'nin ünlü bir tablosundan esinlenmiş zaten film Dali'yi bol bol hissedeceğiniz karelerle dolu. 


Film ,aynı hastanede yatan bir çocuk ve sakatlanan bir dublör'ün arkadaşlığının , dublör'ün hayal kırıklıkları,sevgi,nefret ve çöküşünü bir masala çevirerek anlatmasıyla başlıyor. Masal ilerledikçe çöküş - düşüş devam ediyor . Masal çocuğunda yönlendirmeleriyle ortak bir masala dönüşsede pek mutlu sonu olmayan bir masal . 



Filmin her karesi üstünde o kadar çalışılmış ki tamamen görsel bir şölen. Çekimler için hiç üşenmeden 20 farklı ülkeye gidilmiş birbirinden güzel mekanlar, yerler kullanılmış. Geçişler o kadar mükemmel ki duygu yüklü filmin duygusunu ikiye katlıyor. 










Her biri hayal kırıklığına uğrayan bu karakterlerden hangisine üzüleceğinize şaşırıyorsunuz çünkü hepsi bir şekilde hayal kırıklığına uğruyor. 






Filmdeki mekanların neresi olduğunu merak ediyorsanız :





Yukarıdaki fotoğrafta inanılmaz bir geçişi olan sahneden



Masal , mekansız , çok kültürlü ve akıcı ve zamansız.


Filmde kostüm tasarımları oldukça başarılı


Her karesi tablo gibi bir film 

Filmin çekildiği 20 ülke arasında Türkiye'de mevcut. Hagia Sophia masalın geçtiği mekanlardan biri.  Çocukluk,saflık,hayal kurma,hata yapma,öfke,aşk herşey mevcut bu filmde. İnanılmaz metaforlar ve göndermeler var. Yazı oldukça yüzeysel oldu ama film sitelerinde,ekşi sözlükte , başka film kritiklerinde hakkında çok daha fazla şey okuyabilirsiniz.Okumakla kalmayın mutlaka izleyin derim ben. Filmin bitmesine yakın yutkunacağınıza ve favori filmlerinizden biri olacağına eminim. 

IMDB puanı 7.9 







Ahmet Rüstem Ekici
Aredeko & Aresets 
İç Mimar ve TV Set Tasarımcısı


Yorumlar

Popüler Yayınlar

Dekorasyon Tavsiyeleri No:5 Duvarlara tablo yerine alternatifler - Tabaklar

SANATLA DOLU BİR YAŞAM : LALE BELKIS

About Augmented Reality Exhibition "Hamam"

Aslında Özgürsün

DÜNYA SANAT GÜNÜ İZMİR'19

OMM Açılıyor!

Başka Dünya