Sergi İncelemeleri No:8 - Elvah-ı Nakşiye'den Günümüze MSGSÜ Resim ve Heykel Müzesi Koleksiyonlarından Seçkiler

Mimozalı Kadın Sizi Bekliyor 



Resim ve Heykel Müzesi’ndeki eserler 2006’da, Dolmabahçe’deki Veliaht Dairesi’nden yeni müze binasının yapılacağı Karaköy’deki Antrepo 5’e taşınmıştı. Ancak yeni bina uzun süre bürokratik engellere takılmıştı. Engellerin aşılması sonrası, Mimar Emre Arolat’ın projesini yaptığı yeni binada 6 bini yağlıboya 8 binin üzerinde eser görücüye çıkacak.*(diken.com.tr) 

Bina henüz tamamlanmadığı ve şantiye halinde olduğu için dışarıdan dev reklamı dışında pek davetkar görünmüyor. Sergi girişinde projenin bittiğinde nasıl olacağının videosu mevcut ve oldukça verim alacağımız bir sanat kompleksine kavuşacağımızı düşünüyorum. Şu anda geçisi sergi salonunda birbirinden önemli parçalar bulunuyor . 

Sergi Kırmızı ve Yeşil 2 odaya ayrılmış . Yeşil oda günümüze daha yakın eserlerin sergilendiği bölüm . Nurullah Berk,İbrahim Çallı,Turgut Zaim gibi ressamların eserleri bulunmakta. Kırmızı bölümde ise Osman Hamdi Bey,Halife Abdülmecit Efendi,Mihri Müşfik gibi Osmanlı dönemine ait eserler yer almakta. 


Sergideki Diğer Sanatçıların Listesi




Nurullah Berk 'e ait "Teyyareciler" isimli çalışma 



Mimozalı Kadın önünde ben :) 

Sergide toplam 76 adet eser bulunuyor .  Osman Hamdi Bey’e ait sergilenen 4 tablodan biri Mimozalı Kadın portresi.Sergiyede ismini veren çalışma bu. Hakkında kaybolduğuna dair dedikodular olan bu çalışma gerçekten etkileyici. Osman Hamdi Bey’in eşi Naile Hanım’ı resmettiği Mimozalı Kadın, dört yıl aradan sonra ilk kez gün yüzüne çıkıyor.


Sergide yer alan Halife Abdülmecit Efendi’ye ait 2 tablo da Osmanlı sosyal hayatına merak duyanlar için önem taşıyan eserlerden. 




İbrahim Çallı 

 


Sergideki eserlerin çatlamış yağlıboya dokuları ve eski çerçeveleri size yüzlerce yıllık olmamalarına rağmen çok daha eski şeylere bakıyormuşsunuz izlenimi uyandırıyor. 




Geçici Müze olduğu için mimari olarak eleştiremeyeceğim ama oldukça rahatsız edici bir detayı atlamak istemiyorum. Zemindeki kırmızı güvenlik bantları izleyicilerin eserlere fazla yaklaşmamaları için görsel bir sınır ancak daracık koridorlarda iki kişi geçtiği anda çizgiyi aşmamanız imkansız ve birden bire sessiz salonu alarm sesleri inletiyor :) Dikkat etmenizde fayda var. 
Sergiyi gezerek uzun süredir kullanmadığım "kopist =Özellikle resimde ünlü sanatçıların yapıtlarını aynen kopya eden fakat bunu sahtekarlık amacıyla yapmayan kişi" kelimesini anmış oldum . Bir çok eserin altında orjinal çalışma ve kopya eser sahiplerinin isimleri yer alıyor. 

Sergi 15 Şubat'ta başladı 15 Mart'a kadar İstanbul Modern 'e girmeden soldaki Antrepo 5 'te görebilirsiniz. 
Öğrenci 5 TL normal vatandaş bileti 10 TL . 

Yeni Binayı heyecanla bekliyorum . Videosunu şu linkten izleyebilirsiniz. 


Ahmet Rüstem Ekici
Aredeko
İç Mimar , TV Set ve Dekor Tasarımcısı






Yorumlar

Popüler Yayınlar

Dekorasyon Tavsiyeleri No:5 Duvarlara tablo yerine alternatifler - Tabaklar

SANATLA DOLU BİR YAŞAM : LALE BELKIS

Aslında Özgürsün

About Augmented Reality Exhibition "Hamam"

DÜNYA SANAT GÜNÜ İZMİR'19

OMM Açılıyor!

Başka Dünya