Yayoi Kusama - Obliteration Room

Yaratırken Yok Etmek 




Queensland Modern Sanat Galerisinde , Sanatçı Yayoi Kusama , sandalyelerin,duvarların, zeminin , her şeyin tamamen beyaz olarak tasarlandığı bir yerleştirme hazırlıyor. Tıpkı tuval gibi. Hemde bize hiç yabancı olmayan bir boşluk , bir ev düzeni . Tuval kadar belirsiz ve tanımsız bir boşluğu doldurmak yerine , tanımlanmış ve bize yabancı olmayan referans noktaları mevcut. Katılımcılara farklı boyut ve renklerde daire şeklinde yapışkanlar veriliyor . 



Ortaya çıkan manzara oldukça etkileyici. Aslında yapışan her bir etiket yeni , noktasal yeni bir form oluştururken , yeni eklenen her etiket diğerinin var ettiği çizgiyi yok ediyor . Ortaya düzensiz , ve birbirine referans olabilecek ve tamamen tesadüf formlar çıkıyor. 





Katılımcılar aslında istedikleri boyut , renk etiketi istedikleri yerlere yerleştirerek bireysel özgürlüklerini başkalarının bireysel özgürlükleri ile etkileşimde bulunarak gerçekleştiriyorlar. 



Özellikle çocuk katılımcıların çok eğlendiği belli olan bu yerleştirme , etkinlik ile birleşince YOK ETME fiilini sorgulamamızı sağlıyor. Aşağıdaki videoda süreci çok daha net görebilirsiniz. 




Ahmet Rüstem Ekici 
Görseller : The first four images courtesy Queensland Art Gallery and photographer Mark Sherwood. Additional images fromStuart Addelsee and heybubbles.

Yorumlar

Popüler Yayınlar

Dekorasyon Tavsiyeleri No:5 Duvarlara tablo yerine alternatifler - Tabaklar

SANATLA DOLU BİR YAŞAM : LALE BELKIS

Aslında Özgürsün

About Augmented Reality Exhibition "Hamam"

DÜNYA SANAT GÜNÜ İZMİR'19

OMM Açılıyor!

Başka Dünya