ARE Sergi İncelemeleri No:21 Mixer - The Built Environment, Lower East Side İstanbul'da

Tophane'ye New York Çıkarması 

Mixer yeni sezona video,fotoğraf,resim,kolaj,heykel gibi farklı tekniklerden oluşan çalışmaları ,multi-disipliner sanatçıları bizlerle buluşturaran bir sergi ile başladı.

"Lower East Side" New York Manhattan bölgesinin güneydoğusunda bir zamanlar fakir ama artık sanatçılar,yazarlar vb. için oldukça popüler bir yerleşim bölgesi. Sergide Kathleen Madden tarafından başarılı bir küratörlük çalışması ile bir araya getirilmiş sanatçıların hepsinin New York ve LES ile bağlantıları oldukça güçlü. Çalışmaların çoğunda çevre,mekan,yapılar,çevresel etkenlerin sanatçı ve çalışmaları arasındaki bağlantısı vurgulanıyor ve bu vurgu aslında sanatçının sorunlarının,araştırmalarının ta kendisi. 

Hafta sonu küratörlü sergi turuna katıldığım sergide, çalışmalar hakkında sanatçısından ve küratöründen yorumlar duymak serginin ruhuna soru cevap dahil olmak oldukça keyifliydi. 24 Eylül'de tekrarı olacak bu turu mutlaka denemenizi tavsiye ederim.  
Anna K.E video çalışmalarından  bahsederken 
Sergide ilk olarak Anna K.E 'nin 2 adet video çalışması ile karşılaşıyorsunuz. Video projeksiyonlarında sanatçının stüdyosunda onu ve karşılaştığı sorunları,bu sorunlarla başa çıkışlarını,insan oluşunu gözetleyen üçüncü bir göz oluyorsunuz. Sanatçıların memurlar gibi mesai saatli bir işleri ve alanları olmadığını, yaptıkları iş için ofis çalışanlarından,kağıt,kalem,bilgisayardan çok daha uzak bir ortamda,kendi cumhuriyetlerinde tüm çevresel faktörlerle karşı başa çıkışını görüyoruz. Tamamen sanatçı bir aileden gelen Anna, güvenli sularda yüzmekten hoşlanmadığından ve sanatçının güvenli platformlarda yer almaması gerektiğinden bahsetti.
Carol Szymanski Lay Off isimli serisinden bahsediyor

Carol Szymanski yıllardır devam eden projesi günlük hayatımızda bizlere verilen ya da verdiğimiz kötü haberlerin, hayat değiştirici yazıların mail ortamında nasıl olağan hale geldiğinin bir dışa vurumu. 400'den fazla email üzerinde çalışmalar yaptığını belirten sanatçının çalışmalarının dijital baskı olması ve keskin hatlı, sınırları belirgin grafik çalışmaları olması, ortaya çıktığı konudan dolayı oldukça güçlü bir algı oluşturuyor. 

Robin Cameron heykel çalışmaları 

                                

Robin Cameron bulduğu parçalardan oluşturduğu heykel çalışmaları tıpkı bir şehrin bölgeleri gibi bol hareketli,boş ya da dolu,ışıltılı veya koyu bir harita oluşturmuş gibi. Fonksiyonu olmayan ama yapaylık ile fonksiyona kavuşmuş vazo çalışması serginin teması ile inanılmaz örtüşen bir çalışma. Hiç bir parçayı gelişi güzel yerleştirmediğini anlatan sanatçı, farklılıkları bir araya getirerek bir bütün oluşturuyor ve gerekirse fonksiyon yüklüyor, tıpkı mahallelerimiz,şehirlerimiz gibi. 

                                  


Joshua Abelow 'un çalışmasını ilk gördüğümde başlı başına bir blog,bir web sayfasının mekana göre soyutlanması gibi bir izlenim oluştu bende. Adres,bloga yönlendirme,desenlerden ve eğlenceli kişisel portresinden bir mekan tasarlayabilirim gibi düşündüm. Küratörden ünlü bir blogger olduğunu öğrenince çok şaşırmadım, çalışmalarında bir kodlama ve soyut olmalarına rağmen bilgi iletme arzusu oldukça hissedilir boyutta. Joshua Abelow'un blogu için LiNK

                                 

Jill Magid , Los Clubes,The Lovers Fountain isimli çalışması mimar Barragan ve ünlü eserlerinden birinin görsel telif hakları sorunlarını sorgulayan bir çalışma. Sanat, aktarılması gerekenler, ve telif haklarının, kanunsal açıklıkların sorgulandığı bu iş, bütünüyle görsel için telif hakları olan bir kitabın olduğu gibi çerçevelenmesi ile oluşturulmuş. 

                                       

Sergide Josh Tonsfeldt 'in "Daimi Yaz" eseri sürdürülebilirliğe ve yaşam döngüsüne güzel bir gönderme. Çürüyen,akan,küflenen bir natürmort. Malzemeler bir sanatçının belkide sokakta kolayca bulabileceği türden eski lastik ve meyveler. Meyveler o kadar güzel dizilmiş ki, geleneksel resime güzel bir göndermenin yanı sıra güzelliği,daimiliği sorgularken küçük bir hareket ile belki koku ve farklı canlıların oluştuğunu görmemizi sağlayacak bir çalışma. Sergideki,sergi içinde oluşmuş "built environment" bence bu çalışmanın ta kendisi. 


Sergide değinmediğim bir çok çalışma var, bunları görmenizi hatta inanılmaz güler yüzlü ve yardımsever çalışanları ile beraber analiz etmenizi tavsiye ederim.

                                ahmet rüstem ekici

Sergiyi küratör,ve sanat tarihçi Kathleen Madden'ın yorumlarınını dinlerken , ülkemizin önemli sanat tarihçilerinden Banu Küçüksubaşı ile gezmek ayrı bir keyifti. 

26 Eylül'de Buro Koray Duman'ın kurucusu Koray Duman mekanlar ve sanatçıların aktiviteleri üzerine bir söyleşi gerçekleştirecek. Sergi ile ilgili detaylı bilgileri http://mixerarts.com sitesinden alabilirsiniz. Sergiyi 2 Kasım 2014 tarihine kadar ücretsiz olarak gezebilirsiniz. 

Mixer süreli sergileri dışında , sürekli sergiledikleri ve satışı olan çalışmaları görrebileceğiniz, kiişisel gelişim etkinliklerine katılabileceğiniz ve aynı zamanda sanat koleksiyonerliğine başlamanız için mutlaka uğrak noktası olması gereken sanat merkezlerinden biri. 


Ahmet Rüstem Ekici







Yorumlar

Popüler Yayınlar

Dekorasyon Tavsiyeleri No:5 Duvarlara tablo yerine alternatifler - Tabaklar

SANATLA DOLU BİR YAŞAM : LALE BELKIS

About Augmented Reality Exhibition "Hamam"

Aslında Özgürsün

DÜNYA SANAT GÜNÜ İZMİR'19

OMM Açılıyor!

Başka Dünya