Dini Program Dekoru Tasarlamak Neden Keyifli ?

Mustafa Karataş ile Muhabbet Saati  

Dini temalı programların dekorlarını tasarlamak, tasarımcı olarak beni araştırmaya sürüklediği için oldukça hoşuma gidiyor. Yıl içerisinde bir çok farklı programın dekor tasarımı için farklı tarzlara bürünmek biz tasarımcılar için çok zor olmasa da,iş dini temalı program dekorlarına geldiğinde biraz daha fazla araştırma yapma gereği hissediyorum. 

Yarışma programları,talk show dekorlarında eğlencenin doğasından çıkan soyut formlar, tasarımı oluştururken nedensiz olmasa da , görsel kompozisyon olarak denge unsurlarından dolayı tanımsız kalabiliyor. Mutfak,kadın programı temalı dekorlarda estetik,trend olan veya dönemsel dekorasyon ögeleri ön planda olabiliyor ancak bu durum dini ya da tematik program dekorlarını tasarlamakta böyle değil. Bu tarz programlarda dokular,çizgiler her ne kadar TV Set tasarımı için soyutlansa da, tarihten ve referanslarından fazla kopamıyor.Soyutlanmadan islam mimarisi formlarını bir televizyon dekorunda kullanmak oldukça sıkıcı bir görüntüye neden oluyor.  

"Mustafa Karataş ile Muhabbet Saati" programının dekorunu tasarlarken özellikle yumuşak hatlara,dairesel formlara sadık kaldım. Din'in birleştiriciliğini , yaratılışın ve  evrensel düzenin dairesel formları ile birleştirirken, doku olarak ibadethanelerin taş,bronz,ahşap dokularından ve aydınlık renk skalasından faydalandım. 

                              

En sevdiğim Asya ve İslam Sanatı desenlerinden Çintemani deseni

Desen olarak Türk İslam sanatında sıkça rastladığımız desenlerin kullanımını ön plana çıkardığım dekor, seyirci,sunucu,konuklar ve ilahi grubu olarak 4 farklı alana yayılıyor. 

Mustafa Karataş Dekor Tasarımı Planı

Mustafa Karataş Dekor Tasarımı


Mustafa Karataş Dekor Tasarımı

Mustafa Karataş Dekor Tasarımı

Mustafa Karataş Dekor Tasarımı Stüdyo kurulum aşaması,son değişiklikler 


Daha önce tasarladığım dini program dekorlarından bazı örneklerde  her ne kadar simetrik gibi görünseler de, merkezi olduğu kadar simetriyi bozan formların olmasına dikkat etmiştim. 


Nihat Hatipoğlu Ramazan Dönemi TV Set Tasarımı 

Nihat Hatipoğlu Dekor Tasarımı

Nihat Hatipoğlu Ramazan Dönemi Dekor Tasarımı

Kısacası dini program dekorları tasarlarken, işin özüne inmekte,çizgisel olarak ruhani boyutunu kavramakta en son renk ve dokularla bu özü zenginleştirmekte fayda var. 



Farklı temalarda dekor tasarımı ve televizyon stüdyosu tasarımları için link
http://www.aresets.com/#!tv-set-design/c1cq7



Ahmet Rüstem Ekici
Aredeko & Aresets 
İç Mimarlık, TV Set Tasarımı,Dekor Tasarımı,Televizyon Stüdyosu Tasarımı




Yorumlar

Popüler Yayınlar

Dekorasyon Tavsiyeleri No:5 Duvarlara tablo yerine alternatifler - Tabaklar

SANATLA DOLU BİR YAŞAM : LALE BELKIS

About Augmented Reality Exhibition "Hamam"

Aslında Özgürsün

DÜNYA SANAT GÜNÜ İZMİR'19

OMM Açılıyor!

Başka Dünya