Dekorasyon Tavsiyeleri No:12 Zevk Oluşturmaya Örnek Olarak Madonna'nın Sanat Koleksiyonu ve Manhattan Dairesi

Para Zevk Yaratır Mı? 


Jenny Holzer 1982 yılında çeşitli serileri ile iddialı cümleler kurarak ironiler oluşturuyordu. "Para" ve "Zevk,Tat" kelimelerini birleştirerek paranın ne denli bir araç olduğunu sorgulatıyordu bizlere. 



Sanat fuarlarının ülkemizde gün geçtikçe daha da popüler olmasıyla birlikte sanat alım satımında da önemli gelişmeler oluyor. Sanatçı diye tabir edilen şarkıcılarımız bu fuarlarda boy göstererek, sanat eserleri satın alıyorlar, yatırım yapıyorlar. Bilinçli bir yaklaşıma örnek olan Tiyatro sanatçısı Ali Poyrazoğlu'nun televizyondaki bir söyleşisinde çok fazla sanat çalışması satın aldığını öğrenince bu duruma çok sevindim. Umarım en kısa zamanda bizlerle nelere sahip olduğunu paylaşır.

Dünya'nın gelmiş geçmiş en aykırı pop starlarından biri olan Madonna'nın çok büyük bir sanat koleksiyonuna sahip olduğunu biliyordum ve bu koleksiyonu hakkında olabildiğince bilgi toplamaya çalıştım. En büyük kaynaklardan biri olan dekorasyon, iç mimarlık dergileri bir çok satın aldığı çalışmaya yer vermiş. Kaç adet Frida Kahlo tablosuna sahip olduğu hala merak konusu. 

Çağdaş sanat koleksiyonu dudak uçuklatıcı nitelikte. Benim gibi merak etmiş bir başka arkadaş İnternet aleminde şu listeye ulaşmış 

                               

Kaynak : http://forums.madonnanation.com/index.php?showtopic=45925

Tamara de Lempicka ve Frida Kahlo'ya olan hayranlığını bir çok müzik videosundan bildiğimiz sanatçının koleksiyonunda Dali,Picasso,Keith Haring gibi oldukça bilindik sanatçıların çalışmaları mevcut. 
1991 yılında Architectural Digest dergisinde Manhattan bölgesindeki evinin fotoğrafları paylaşıldığında, koleksiyonerlik tutkusunun "almış başını gitmiş" bir duruma dönüştüğünü anlamamak imkansız . Dergi için Durston Saylor'ın fotoğrafladığı mekanların hepsinde özenle seçilmiş dönemsel tasarım objeler de mevcut. 
Tamara de Lempicka paintings, Nue a la Colombe, 1930

Les Deux Bicyclettes, 1944  Fernand Léger, Kitaplıkta Salvador Dali ,Le Coeur Voilé, 1932

Andromeda, 1929 , Tamara de Lempicka

Buste de femme (Dora Maar) 4 (1938) Pablo Picasso

Laure Albin-Guillot ve 19. yy Pompei Stili Sandalyesi

Erkek kardeşi Christopher, Tamara de Lempicka , Nue a la Colombe, 1930


2013 yılında kübizmin öncülerinden FERNAND LÉGER 'e ait "Trois Femmes à la Table Rouge" (1921) tablosunu  açık arttırma ile 7 milyon dolara satarak bağışta bulunan sanatçı şunları söylüyor “Dünyada yaralanan, öldürülen ya da okula gidemeyen kız çocuklarının varlığını kabul edemiyorum. Bu durumdan hoşnut olamayız! O halde bu tabloyu, Afganistan, Pakistan ve benzeri ülkelerde okula gidemeyen kızların okumalarına katkıda bulunmak için satıyor ve gelirini de bu amaçla çalışan vakfa bağışlıyorum!”  Cumhuriyet gazetesi,Özgen Acar,05 Nisan 2013 Cuma 


İnstagram hesabında sık sık sahip olduğu eserleri paylaşan Madonna geçen günlerde Keith Haring çalışmasını paylaşmıştı. BU LİNK'te  hayranlarının takip ve araştırmaları sonucu satın almış olduğu diğer çalışmaları görebilirsiniz. Liste oldukça uzun ve çağdaş sanata desteği "Art for Freedom" farkındalık kampanyası ile tam gaz devam etmekte. Cindy Sherman'ın MOMA sergisine sponsor olması yine sanata ve sanatçıya desteğin önemli olaylarından biri. Tüm bunları düşününce ve ülkemiz ile kıyaslayınca Jenny Holzer yıllar sonra bana aşağıdaki çalışması ile haksız geliyor , para ülkemizde maalesef zevk yaratamıyor :) 

Jenny Holzer







Yorumlar

Popüler Yayınlar

Dekorasyon Tavsiyeleri No:5 Duvarlara tablo yerine alternatifler - Tabaklar

SANATLA DOLU BİR YAŞAM : LALE BELKIS

About Augmented Reality Exhibition "Hamam"

Aslında Özgürsün

DÜNYA SANAT GÜNÜ İZMİR'19

OMM Açılıyor!

Başka Dünya