Sergi İncelemeleri No: 39 Cemal Erez- Bir Bürokratın 24 Saati

Bir Bürokratın 24 Saati 

                                 


Galeri Selvin'in 30. kuruluş yıldönümü sanat etkinlikleri kapsamında, galeri ve Depo'nun ortaklığında gerçekleşen "Bir Bürokratın 24 Saati"  isimli sergi, Cemal Erez'in  2002 - 2010 yıllarında, Paris-İstanbul arası yolculukları süresince eskizler halinde tasarladığı ve ardından İstanbul’daki atölyesinde üç yıllık bir çalışmayla ürettiği işlerden oluşuyor. 



Bürokrat, bir devlet kurumunda çalışan üst düzey yöneticiye verilen isim ve siyasetçilerden farkı seçimle değil atama yolu ile göreve gelmeleri. Günlük yaşamları biraz daha kişisel ve bu kişisel yaşamın izlerini Cemal Erez'in eserlerinde 24 saate bölünmüş olarak izlemek mümkün. Bir birey olarak bürokratın sabah uyanıp, günlük hayatına dizilimli bir bakış atan sanatçı, bu günlük hayatını aktarım olarak tüm çizgilerine rağmen yalın ancak anlam olarak yoğun bir şekilde ifade ediyor.  
Her eserin altında denk geldiği saat dilimi sergi dolaşımını keyifli bir hale getiriyor




Sergi alanı 24 saate bölünmüş durumda, eserler sergilenirken bu saat dizilimi size bir gezi referansı oluşturuyor. Her eserin altında saati belirtiliyor ve bu dizilim bence çalışmaları çok daha okunaklı ve heyecanlı hale getirmiş. 24 saat içinde yaşadığı her an, etkileşimde bulunduğu her durum ve kişiler, sanat tarihi boyunca sanki kendini sürekli yineleyen portrelere birer gönderme gibi. 

Çalışmasından bir detay

Depo internet sitesinde sanatçı hakkındaki kısa bilgiler şu şekilde ; 
Cemal Erez, 1973 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Grafik Sanatlar Bölümü’nden mezun oldu. 1980-1983 yılları arasında Paris’te Des Arts Decoratifs okulu animasyon bölümünde eğitimini sürdürdü. 1980-1990 yılları arasında, Fransız Kültür Bakanlığı Sinema Merkezi desteğiyle yönetmen olarak filmler gerçekleştirdi. Paris’te büyük animasyon stüdyolarında çalıştı. 1990-1997 yılları arasında TC Kültür Bakanlığı’ndan aldığı desteklerle filmler yaptı. 2000-2010 yılları aralığında Fransız Kültür Bakanlığı ve Fransız Televizyonu 2. kanal tarafından verilen desteklerle animasyon filmleri yaptı. Halen Bahçeşehir Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü'nde animasyon ve desen dersleri vermekte ve resim çalışmalarını sürdürmektedir.

Cemal Erez ile :) 
Şansıma kendisinin galeride bulunduğu bir ana denk gelmiştik ve onunla çalışmaları hakkında sohbet edebilme şansımız oldu. Oldukça samimi bir şekilde harika detaylar paylaştı. 24 saatlik zaman dilimleri arasında en çok köpeğini gezdirdiği ana denk gelen çalışmayı sevdim. Resmi kişiliğin, farklı bir canlı tarafından karşılıklı kontrolü oldukça etkileyici bir çalışma. 

Cemal Erez ismini ilk kez Sezen Aksu'nun "Kalaşnikof" klibi ile duymuştum. Meral Erez ile harikalar yarattığı video aynı zamanda Türkiye'nin ilk çizgi animasyon müzik videosu unvanını taşıyor. 


Cemal Erez'in bu sergisini Depo'nun harika galerisinde 4 Ocak 2015 tarihine kadar gezebilirsiniz. 
İletişim bilgileri için http://www.depoistanbul.net/tr/


Ahmet Rüstem Ekici

Yorumlar

Popüler Yayınlar

Dekorasyon Tavsiyeleri No:5 Duvarlara tablo yerine alternatifler - Tabaklar

SANATLA DOLU BİR YAŞAM : LALE BELKIS

About Augmented Reality Exhibition "Hamam"

Aslında Özgürsün

DÜNYA SANAT GÜNÜ İZMİR'19

OMM Açılıyor!

Başka Dünya