Sergi İncelemeleri No:33 Eşref Yıldırım - Küçük Suçlar Hapishanesi

 Küçük Suçlar Hapishanesi



Sinopale, Uluslararası Sinop Bienali'nin bu sene en çok ses getiren çalışmalarından biri Eşref Yıldırım'ın seyyar hapishanesi idi. Gidip görme şansım olmadığı için Galeri Zilberman'da sergilenmesine çok sevindim. 

Eşref Yıldırım aşağıdaki söyleşisinde Bienal kapsamında her sanatçının 1 hafta Sinop'ta geçirdiğini ve ortaya bir çalışma çıkardığından bahsediyor. Herkesin bildiği Sebattin Ali'nin sözlerini yazdığı "Aldırma Gönül" şiirinin yazıldığı, bir çok sanatçı,şair vb mahkumun cezasını çektiği(!) yer olan Sinop Cezaevi bir müzeye dönüşüyor. Eşref Yıldırım'da Sinop ile en çok ceza evini özdeşleştirerek çalışmasını gerçekleştiriyor. 


Ceza çekme durumuna göndermelerde bulunurken Oscar Wilde'ın Dorian Gray'in Portresi kitabındaki cümleden destek alarak, performansın gerçekleştirildiği Küçük Suçlar Hapishanesi oluşturuluyor. Ceza görmek gerçekten temizlenmek ise yaptığımız her suçta Tanrı'ya bizi affet diyerek affedicilikten faydalanmaya çalışıyoruz ve acı çekmemek için hatalarımızdan dolayı bizi cezalandır diyemiyoruz ama bu cümleyi rahatlıkla haklarımızın çiğnendiğini hissettiğimiz bir anda, cezayı başkasına hak olarak görüyor bir anda kanunun kendisine dönüşüyoruz. Tüm bunları daha masum hale getirmek için teşhir ve pazarlamanın gücü ile insanlardan salyalar akarcasına içlerindeki nefreti kustukları dönemlerdeki tekerlekli hapishane arabalarına, Teksas filmlerinde karşılaştığımız teşhir cezaevi arabaları gibi bir düzenek ile bizlere sunarken, yaptığı anonslar ile ceza evinde insanların katlandığı,karşılaştığı durumlara değinerek ironi yaratıyor. 


Seyyar olma hissinin ağır bastığı çalışmanın sergilenmesinde önemi bulunan megafon'un, gölgesi ile dramatik bir şekilde vurgusu çalışmanın kuvvetini oldukça arttırmış. 

Sinopale kapsamında insanların yoğun ilgisini çeken bu çalışmanın görüntülerini galeride var olan ekranda izleyebilir,yazılanları okuyabilirsiniz. Aşağıda Ekavart TV'nin söyleşisi ile Eşref Yıldırım'ın kendi çalışması hakkındaki düşüncelerini izleyebilirsiniz. 



İçeride ne kadar kalabilirsiniz? Dakikalarınızın ne kadarını feda edebilirsiniz,ömrünüzden ne kadar çalınabilir gibi soruların cevabını bulmak isterseniz K.S.H sizleri 10 Ocak 2015 tarihine kadar sizleri Mısır Apartmanı Galeri Zilberman'da bekliyor. 




Ahmet Rüstem Ekici




Yorumlar

Popüler Yayınlar

Dekorasyon Tavsiyeleri No:5 Duvarlara tablo yerine alternatifler - Tabaklar

SANATLA DOLU BİR YAŞAM : LALE BELKIS

About Augmented Reality Exhibition "Hamam"

Aslında Özgürsün

DÜNYA SANAT GÜNÜ İZMİR'19

OMM Açılıyor!

Başka Dünya