Sergi İncelemeleri No:35 Merve Şendil - What If !

Bir Başka Merve Şendil Masalının Kapısı ALAN Istanbul'da Aralanıyor

"Yazdığım hikayeler fiziki deneyimlerimle algısal dünyamı birbirine geçirir. Hikayeyi yazdıktan sonra oluşturduğum görseller hikayede adı geçen karakterlerin somut iz düşümü olarak seyirciye yansıtılırken yaptığım ses de hikayenin atmosferini oluşturmak adına buna eşlik eder." Bu metin Merve Şendil'in çalışmalarını, yazılarını paylaştığı BLOG'undan... Bu sözleri "What If" sergisini gezmek için doğru bir yönlendirici olabilir, çünkü içeride çalışmalarında sık sık rastladığımız masalsı ve kurgulanmış bir dünya mevcut. 

Vertigo

Girer girmez "Vertigo" isimli video çalışması ile karşılaşıyorsunuz. Hipnoz etkisi yaratan bu girdap sizi bilinmeyen bir yere transfer eden, harikalar diyarına yolculuktaki ilk yıldız geçidiniz. Ardından büyük boşluk, neredeyse evren kadar karanlık ve bilinmez ama "KARANLIĞIMIZIN ARKASINDAKİ ŞEYLER" yazısı ile yol gösterici. Tekniği Merve Şendil'in çalışmalarında sık sık gördüğümüz örgü tekniği. Örgüyü sevmesini "Örme; düğümlenme ve iç içe geçmelerle iç dünyam ve gerçek dünya arasındaki birlikteliği oluşturur. Bu bağlantıyı kurmam adına binlerce imlek ve dokuların birbiriyle ilişkilerindeki detaylar, esere yaklaşıldıkça, onun resmin bütünündekinden başka bir şey olduğunu anlatır." olarak belirtiyor. 

Karanlığımızın Arkasındaki Şeyler


Ardından henüz şekillenmemiş masalımızın galaksisi ile karşılaşıyor, ve "SENSİN" isimli ,malzemesi ayna olan çalışması ile bir yüzleşmeye şahit oluyoruz. Aynalar sanki izleyiciyi sergiye dahil ederek, onun bir parçası olmasını sağlıyor, hatta izleyiciyi ana karaktere dönüştürüyor. Serginin bir parçası olduğunuzu hissettiğiniz an, sergi sizi NEREYE isimli bir diğer çalışma ile yönlendirmeye devam ediyor. Sergide eserler oldukça başarılı bir şekilde yerleştirilmiş ve fantastik bir dünya oluşturulmuş. 

Taht , Intergalaktik, Mükemmel Misin?
Nereye?

Başlangıç, Dress 

Daydream Altın,Gümüş,Siyah

DAYDREAM çalışmaları ile sanki bir uyanışa,çözümlemeye yönlendiren sanatçı, masallarda göğün yere düştüğünün işareti olan meşe palamutu heykeli ve minyatür mum ile varlıkların varlık zıtlıklarına göndermeler yaparken, duvarda bir anda beliren Orion Bulutsusu çalışması ile büyülü bir dünyanın içinde olduğunuzu hissettiriyor. 

Büyükten Küçük,Küçükten Büyük




Alice gibi, kapılarla dolu koridorda dolaşarak diğer çalışmaları görmek ve iç odada "Kraliyet Senfonisi" adlı çalışmasına ulaşmak serginin gizemini arttırmış, Alan İstanbul ve koridoru bu sergi için oldukça uygun bir mekan olmuş. 

Kraliyet Senfonisi - Görsel Alan Istanbul Web Sayfası

Bazı sergilerden bir çalışma satın alıp sanatçının bir işine sahip olabilirsiniz, ancak bir Merve Şendil çalışmasına sahip olmak kesinlikle yıllar sonra hatırlanacak büyük bir masalın bir parçasına sahip olmak gibi. 

Sergiyi 20 Aralık 2014 tarihine kadar ALAN ISTANBUL'da ücretsiz olarak gezebilirsiniz.

Ahmet Rüstem Ekici 
















Yorumlar

Popüler Yayınlar

Dekorasyon Tavsiyeleri No:5 Duvarlara tablo yerine alternatifler - Tabaklar

SANATLA DOLU BİR YAŞAM : LALE BELKIS

About Augmented Reality Exhibition "Hamam"

Aslında Özgürsün

DÜNYA SANAT GÜNÜ İZMİR'19

OMM Açılıyor!

Başka Dünya