Sergi İncelemeleri No:37 Semiha Berksoy - Halüsinasyon Duvarı


Benim Ruhum, Havada Uçup Giden Bir Kuş Gibi 

Galerist 




Aşk Otoportre 1972 


1910 doğumlu, 1928 yılında Istanbul Belediye Konservatuarı'na burslu olarak kabul ediliyor,Cemal Reşit Rey ile halk önünde ilk konserini veriyor, 1931 yılında Muhsin Ertuğrul'un ilk sesli Türk filminde rol alıyor,1936 yılında Berlin Devlet Yüksek Müzik Akademisi Opera Bölümünü birincilikle bitiriyor. Avrupa'da sahneye çıkan İlk Türk Opera Sanatçısı ünvanını alıyor. Yeni kurulan bir ülkenin bir çok şeyi ilk kez yaşadığı dönemde, ilklerle döneme damgasını vuruyor ve günümüze rengarenk kişiliğini yansıttığı sanat çalışmalarıyla eşlik ediyor Semiha Berksoy.


Sergi kitapçığında bolca değinilen hayatından kesitlerin ardından  "peki bunca biyografik alıntıya ne gerek var ? Bunu bilmemiz gerek çünkü Semiha Berksoy'un resimleri, insandan insana tutulmuş, tarihle yaşıt psiko-aynalara benziyor" yazıyor. Çalışmaları tıpkı Frida'nın çalışmaları gibi oldukça hayatından, anılarından ve bunlara bakışından kesitler sunuyor. Oldukça kendine has ve çoğu zaman kendini anlatan çalışmalarında ışık oldukça sahne ışığı gibi,kontrast etkileriyle neredeyse lokal diyebiliriz. Bunun resimlerinde ortaya çıkış nedeni opera, sahne geçmişi olabilir.






Hayatı verimli,dolu dolu  yaşamış rengarenk bir kişilik. Hakkında okuyup,izleyeceğiniz materyaller eğlence ve hüznü bir arada barındıran bir kişiliğe sahip olduğunu kolayca hissettirecek. Eserlerine sık sık konu olan erken yaşta kaybettiği annesi, yakınları, sevdiği portreler onun ölüme olan bakışını tamamen değiştirmiş, ölümü tüm doğasıyla,hayat denilen şeyin bir parçası olmakla kabul etmiştir. Eserleri olabildiğine yalın, kimi zaman cümlelerle destekli,kuralları kendisinin belirlediği, grafiksel anlatımın ağır bastığı türden. 

Eserlerinden bir detay

 Irmak Özer; Semiha Berksoy'un sergisini aktardığı yazısına annne- kız ilişkisi olarak giriş yapıyor ve eserlerinin çoğunu bu bağlamda inceliyor. Irmak Özer ,Annesi ile ilgilli  "Annesi, yanında olsun olmasın, Semiha Berksoy’un hayatında daimi önemli figürlerden biri olarak yer almış ve Berksoy’un eserlerine yansımış. Ölümle hayatı birbirinden çok da ayrı tutmayan ve yakın olduklarının ruhlarını fiziken olmasalar da ruhen yanında hisseden Semiha Berksoy, yaşamında iz bırakan bu kişilerin yansımalarını odasındaki Halüsinasyon Duvarı’nda gördüğünü söylermiş. Halüsinasyon Duvarı’nda görüp ilham alarak resmine konu ettiği ana kişilerden biri ise annesi Fatma Saime Hanım. Semiha Berksoy, annesi ile mistik ilişkisine yoğunlaşan eserler yaptığı gibi kendini tanımlarken de annesinden ilham almış. Yazısının devamı için LİNK

Gülen Otoprtre - Gören Otoportre 1969

Sonsuzluğun Aşka Dayanan Birliği 1976


Resimlerini konusu çoğu zaman rüyaları olabiliyor. 



Bir Rüya'da Buluşan Sevgili - Çarşaf Üzerine Yağlıboya 2001

Sergide mektuplarını ve fotoğraflarını görebileceğiniz bölümler mevcut. 






Bugün-Sanat'ın videosunu izleyerek kızı Zeliha Berksoy'un annesinin eserleri hakkındaki düşüncelerini izleyebilirsiniz. 

Bu çok renkli  Semiha Berksoy sergisini 10 Ocak 2015 tarihine kadar Galerist'te ücretsiz olarak gezebilirsiniz.  Semiha Berksoy'un web sitesi oldukça geniş bir arşive sahip. Mektuplarını,videolarını ve resimlerini görüntüleyebileceğiniz web sitesi tıpkı online müze gibi. Kesinlike ülkemiz için en önemli sanatçılardan birisi


Ahmet Rüstem Ekici

Yorumlar

Popüler Yayınlar

Dekorasyon Tavsiyeleri No:5 Duvarlara tablo yerine alternatifler - Tabaklar

SANATLA DOLU BİR YAŞAM : LALE BELKIS

About Augmented Reality Exhibition "Hamam"

Aslında Özgürsün

DÜNYA SANAT GÜNÜ İZMİR'19

OMM Açılıyor!

Başka Dünya