Yeldeğirmeni Sokak/Duvar Sanatı Turu

Sanat Sokaklarda


Sokak Sanatı ve Graffiti seven biri olarak bunca zaman İstanbul, Anadolu yakasında yer alan Yeldeğirmeni bölgesini daha önce gezmemiş olmanın verdiği utançla sokak sanatı turu düzenlemeye karar verdim. Sadece sokak sanatı eserlerini değil, Yeldeğirmeni bölgesini ve tarihi yapılarıda görmek için bu harika sokak turunu, boş bir gün rotanıza ekleyebilirsiniz. 

yeldegirmeni street art mural map
Yel Değirmeni Haritası

Yeldeğirmeni yüksekçe ve çayırlık bir alan olduğu için 1774-1789 tarihleri arasında Padişah 1. Abdülhamit buraya 4 adet yeldeğirmeni yaptırıyor. Ordunun, halkın un ihtiyacını karşılayan bu yeldeğirmenleri bölgeye ismini veriyor. Zamanla bu çayırlık bölgede yaşam başlıyor ve İstanbul'un ilk apartman semti ünvanını alıyor. Apartman denince TOKİ konutlarını aklınıza gelmesin, oldukça estetik yapılar mevcut. 
yeldegirmeni street art map
Yeldğirmeni Sokak Sanatı Haritası

Korunan bu bölge tarihi yapıları ile olduğu kadar, Dünyaca ünlü sokak sanatçılarının eserleri ile bir açık hava müzesi değerinde. Cape Town Sokak Sanatı turunda çalışmalarını gördüğüm JAZ, Freddy Sam'in çalışmalarını burada görmek harika. Eğer hazırlıklı gitmek isterseniz Kadıköy Belediyesi'nin hazırladığı haritayı yanınıza alarak gitmekte fayda var. Özellikle bölgeyi çok iyi bilmiyorsanız gezerken aniden karşınıza çıkacak dev eserler oldukça heyecanlanmanızı sağlayacak. 

Ortak Çalışma
Ortak Çalışma


Sokakları gezmeye Karakolhane Caddesinin en solundan başlarsanız aşağı doğru inerek daha kolay bir rota izlemiş olursunuz. 2013 yılında Fu,Lakormis,Wicx,Eskreyn,Rad,Cins ve Canavar'ın çalışması binanın iki cephesini kaplıyor. 

Fu

Sola doğru devam ederseniz Captain Borderline(Daptar,B.Shanti) çalışmasını görebilirsiniz. 
B.Shanti,Daptar,C.Borderline

Captain Borderline

İnti'nin dev çalışması tüm detayları ile sizleri büyüleyecek. 
Inti

Freddy Sam

Claudio Ethos

Alice
Aşağı doğru devam ettikçe birbirinden güzel duvar sanatı çalışmaları ile karşılaşacaksınız. Haritada olmayan ama bölgede yeni yapılmış çalışmalarda mevcut. Aynı zamanda Yeldeğirmeni bölgesinden Moda'ya doğru yürürken bir çok duvar sanatı eseri ile karşılaşabilirsiniz. 

Dome

En favorim  Dome 'a ait bu ve aşağıdaki Amose çalışması

Amose

Pixel Pancho


Jaz
Yazıya eklemediğim bir kaç eser daha mevcut, onlarda gizemli olarak kalsınlar, gidenler görebilsin ve sizde mutlaka gidin. Sokaklar oldukça hareketlenmiş, çok hoş kafeler rengarenk sandalyeleri ile sizleri bekliyor. Biz tercihimizi biraz daha yürüyerek Mambocino Coffee'den yana kullandık, mekan o kadar sıcak ki, sevimli bir sokak dostumuzda bize eşlik etti. 

Sıcak ortamı değerlendiren dost

Sokak sanatı eserleri gördüğünüzde onlara gerçekten iyi bakın, graffitiden bu noktaya, o sanatçıların aykırılıkları, daha çok bilgi aktarma potansiyelleri, protesto etme dilleri, özgürlük savaşları ile gelindi. Sokak sanatı eserleri kaderleri ile halka teslim edilen çalışmalardır ve maalesef çeşitli doğa ve insan müdahalesi ile yok olabilirler. 



Ahmet Rüstem Ekici


Are you interested in Street Art Tour in Istanbul. Please contact us!

Yorumlar

Popüler Yayınlar

Dekorasyon Tavsiyeleri No:5 Duvarlara tablo yerine alternatifler - Tabaklar

SANATLA DOLU BİR YAŞAM : LALE BELKIS

About Augmented Reality Exhibition "Hamam"

Aslında Özgürsün

DÜNYA SANAT GÜNÜ İZMİR'19

OMM Açılıyor!

Başka Dünya