Çağdaş Sanat Müzesi Olarak İMÇ

İstanbul Manifaturacılar Çarşısı 

İMÇ websayfasından binanın eski bir görseli 

Bir iç mimar olarak sadece projeler için değil; tavuklu pilav yemek ve enva i çeşit kumaşlara göz atmak için yolum sık sık Unkapanı (İMÇ) İstanbul Manifaturacılar Çarşısına düşer. Bir zamanlar Unkapanı plakçıları olarak müzik dünyasında nam salmış, şu an duvar kağıtları, kumaşlar, müzik aletleri ve bir çok ürünün satıldığı 6 bloktan oluşan bu mimari yapı 1950'lerde bu bölgede gelişen tekstil sektörünün daha fazla alan ihtiyacı talebiyle doğuyor. 


1967-1968 yılları arası blok blok tamamlanan bu kompleks için fiziki anlamda Türkiye'de ki ilk AVM demek çok yanlış olmayabilir. Onlarca teze,makaleye konu olmuş bu yapı; Doğan Tekeli, Sami Sisa ve Metin Hepgüler tarafından tasarlanmış ve çevrenin tarihi yapısı ile gelişmekte olan bir ülkenin mimari dokusu harmanlanarak oluşmuş. 

Bu mimari yapıyı özel kılan bir diğer şey ise içinde barındırdığı ve alan olarak oldukça geniş yüzeylere yayılmış sanat eserleri. 

1. Blokta yer alan eserler 


1- Kuzgun Acar , Soyut Kompozisyon ,1967
Kuzgun Acar'a ait heykel şu anda Fatih Belediyesi Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı ve İMÇ tarafından restore ediliyor. Metal heykelin gün içerisinde güneşin açısı ile değişen gölgesi ile oldukça etkileyici olduğunu düşünüyorum. Bu gidişimde görme şansım olmadı umarım en kısa zamanda yerine tüm ihtişamı ile geçer. 

    
İMÇ sayfasından heykelin eski bir görseli 

2- Füreya Koral , Seramik Soyut Kompozisyon, 1965
Aşk temalı olduğu yazan bu çalışma her ne kadar tabelanın gölgesine düşmüş olsa da, kontrast renkleri ve dans eden formları ile oldukça romantik görünüyor. 


3- Bedri Rahmi Eyüboğlu, Mozaik Kompozisyon 1965
Kompozisyonlarında bol bol İstanbul ve Anadolu'yu işleyen  Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun mozaik çalışmaları kesinlikle görülmeye değer. 


4- Eren Eyüboğlu, Mozaik Pano, 1965

2. Blokta Yer Alan Eserler


5-Yavuz Görey'in mermer çeşmesi 


6- Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun İstanbul'u anlatan çalışması harika renkleri ve detaylarıyla hayal aleminin denizini izlemek gibi , her bir karesinden yüzlerce fotoğraf kompozisyonu oluşturabilirsiniz. 


5. Blokta Yer Alan Eserler 


7-Ali Teoman GERMANER - Duvar Rölyefi



8-Sadi DİREN - Seramik Pano


6. Blokta Bulunan Eser


9-Nedim Günsür’ün “Atlar” Mozaik Panosu,1967




Önerim, bu binayı çeşitli nedenlerden dolayı kentsel dönüşüm adı altında yıkılıp yerine estetiği olmayan bir başka bina gelmeden en kısa zamanda ziyaret etmeniz. Eserlerde bakımsızlıktan yıpranıyor. İMÇ yönetimi okuduğum kadarıyla konu ile yakından ilgileniyor.  Örneğin bir kaç yıl önce 1. blok'ta gördüğüm Şahin Kuzgun heykeli bakım nedeniyle şu an yerinde yok. Umarım en kısa zamanda bakımı,onarımı tamamlanır ve yerini alır. İMÇ Internet sitesinden detaylı bilgilere ulaşablirsiniz. 


İstanbul süprizlerle dolu bir şehir. Hiç ummadığınız bir yerde, Karaköy'de bulunan Özlem Şarküteri'nin içerisinde Bedri Rahmi Eyüpoğlu'na ait mozaik çalışmayı görebilirsiniz. 






Ahmet Rüstem Ekici










Yorumlar

Popüler Yayınlar

Dekorasyon Tavsiyeleri No:5 Duvarlara tablo yerine alternatifler - Tabaklar

SANATLA DOLU BİR YAŞAM : LALE BELKIS

About Augmented Reality Exhibition "Hamam"

Aslında Özgürsün

DÜNYA SANAT GÜNÜ İZMİR'19

OMM Açılıyor!

Başka Dünya