Mamut Art Project 2015





Mamut Art Project, her yıl açık başvuru sistemi ve sanat dünyasının farklı alanlarında uzmanlaşmış üyelerden oluşan bir jurinin değerlendirilmesiyle seçilen 50'nin üzerinde genç sanatçının işlerini ortak bir alanda sergileyen; seminer gibi yan etkinliklerle de misyonunu destekleyen, genç bir organizasyon. Mamut Art Project ile ilk defa 2014 yılında tanışmıştım ve 9 Ocak'ta yapılan basın toplantısına kadar 2 kişilik dev kadro olduğunu bilmiyordum. 2014 yılında Küçük Çiftlik Park'a kurulan dev çadır, her sanatçıya ayrılan özel alan o kadar iyi kurgulanmıştı ki, çok sevmiş ve eski yazımda belirttiğim gibi keşke daha uzun süre devam etse demiştim içimden.

Mamut Art Project , fotoğrafçılık eğitimi almış Seren Kohen'in girişimiyle, sanat tarihi ve kültür politikaları üzerine eğitim almış Tuba Kocakaya'nın sanat direktörlüğünde ilk kez 2013 yılında gerçekleşti ve aynı ekip tarafından sürdürülüyor. 2015 etkinliklerine katıldığınız zaman sizde neden 2 kişilik dev kadro dediğimi anlayacaksınız.


 

Üçüncü yılına AKKÖK HOLDİNGin ana sponsorluğunda giren MAMUT ART PROJECT, bağımsız sanatçıları ve sanatın geniş kitlelerce paylaşımını desteklemeye devam ediyor


MAP nedir?
Mamut Art Project (MAP), her yıl açık başvuru sistemi ve sanat dünyasının farklı alanlarında uzmanlaşmış üyelerden oluşan bir jürinin değerlendirmesiyle seçilen 50’nin üzerinde sanatçının işlerini ortak bir alanda sergileyen; misyonunu seminer gibi yan etkinliklerle destekleyen, genç bir organizasyon.

Projenin isminin esin kaynağı, insanoğlunun mağaralarda keşfedilmiş ilk çizimlerinde en çok görülen figürlerden birinin mamut olması. Buradan hareketle ‘mamut’, sanatçıların büyük kitlelere göstereceği ilk eserlerini simgeliyor. Eserler resim, fotoğraf, enstalasyon, sokak sanatları, heykel, illüstrasyon, video art, land art, sound art, kinetic art gibi birçok farklı disiplini yansıtıyor.

MAP, fotoğrafçılık eğitimi alan Seren Kohen’in girişimiyle, sanat tarihi ve kültür politikaları üzerine eğitim alan Tuba Kocakaya’nın sanat direktörlüğünde, ilk kez 2013 yılında gerçekleşti. Halen de aynı çekirdek ekip tarafından, hem başvuran hem de sergiye seçilen sanatçılarla yakın temas halinde sürdürülüyor.

Projenin ortaya çıkışı
Seren Kohen: “Günümüzde sanatın çoğunluğa ulaşamadan, galeriler ve büyük koleksiyonerler arasında sıkışıp kaldığını; steril galeri alanları dışında görünürlük kazanamayan çok yetenekli sanatçılar olduğunu üzülerek görüyoruz. Yolun başındaki sanatçılar, yeteneklerini tanıtabilecekleri ortamlara zor ulaşıyor. Sanatsever cephesinde ise, sanata sadece çok üst bir tabakanın ulaşabileceği gibi yanlış bir düşünce yaygın. Galeri ya da atölye gezme alışkanlığı olmayan kişilerin sanat ile bir araya gelebildikleri noktalarda fiyatların yüksek kaldığını görüyoruz. Uzman bir jüri tarafından seçilmiş yetenekli sanatçılarla onların erken evrelerinde tanışmak, sanat eseri edinmeyi düşünenler için de bir avantaj. Sanatın, ulaşılabilirlik ile daha çok yaygınlaşabileceğine ve bu şekilde genel olarak tüm sanat alanlarında daha büyük bir kitleye hitap edilebileceğine inanıyoruz. Çünkü her bireyin beğeneceği ve onda bir his uyandıracak en azından bir sanatçı / sanat eseri bulabileceğini düşünüyoruz. Bu noktada, sanatseverler ile sanatçıların uygun platformlarda bir araya gelmesi önem kazanıyor. Mamut’u bu anlamdaki bir açığı kapatma umuduyla tasarladık.”

MAP’in temel amaçları

  • Sanatın üretimini, paylaşımını ve sanat eserlerinin ulaşılabilirliğini destekleyen özgün ve işlevsel bir organizasyonla sanat dünyasına katkıda bulunmak
  • Yola yeni çıkan sanatçılara alan yaratıp onları cesaretlendirmek; sanatseverlerin yanı sıra sanat dünyasının önde gelen isimlerinden oluşan bir seyirci kitlesiyle buluşturmak; ihtiyaç duydukları ölçüde, sektörel anlamda rehberlik ve aracılık etmek
  • Olası sanatsal işbirlikleri için ilham verici bir etkileşim ortamı sağlamak
  • Kültür-sanat basını, galeri yöneticileri, koleksiyonerler, küratörler ve sanatseverler için keşif alanı oluşturmak
  • Sanatı daha geniş bir kitleye ulaştırmak; koleksiyonerlerin yanı sıra, sanat eserlerine ilgi duyan herkesi, sevdiği sanatçıların işlerini takip etmeye teşvik etmek; yeni koleksiyonerler yaratmak
  • Genç ve sanat odaklı bir yapıyı sürdürmek

  

MAP nasıl işliyor?

  • Jüri üyelerinin isimleriyle birlikte, başvuru tarihleri açıklanıyor
  • Başvurular, yaş, uyruk ya da eğitim geçmişine dayalı bir sınırlama olmaksızın herkese açık. Önceki yıllarda MAP sergisinde yer almış sanatçılar tekrar katılamıyor ancak daha önce başvurduğu halde seçilmeyenler tekrar başvuruda bulunabiliyor
  • Adaylara, başvuru döneminden itibaren danışmanlıkta bulunuluyor
  • Jüri, işleri sergilenecek sanatçıları belirliyor
  • Sergi kurulumu için hazırlıklar başlıyor
  • Her sanatçıya, bir veya daha fazla sayıda eserini sergileyebileceği, 10 metrekarelik bir alan ayrılıyor
  • Sanatçılar stand kirası ödemiyor
  • Eserlerin fiyatlandırması sanatçıyla birlikte, birçok danışmandan destek alınarak,farklı unsurlar göz önünde bulundurularak yapılıyor
  • Dört gün (+1 özel davet gecesi) sürecek fuar açılıyor
  • Satışlardan minimum düzeyde (%33) komisyon alınıyor
  • Fuar sonrasında, MAP’in web sitesi ve sosyal mecraları üzerinden eser sunumu devam ediyor. Sanatçılar ile olan dört aylık işbirliği sürecinde birçok kişiye sunum ve özel gösterim yapılıyor

Jüri kriterleri
Sanat dünyasında farklı misyonları olan kişilerden (akademisyen, sanatçı, küratör, koleksiyoner, galeri yöneticisi, sanat danışmanı vb.) oluşturulan jürinin kriterleri, her yılki üyelerinin farklı önceliklerine bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Değişmeyen kriterler ise, sanatçının estetik ve içerik anlamında kendine ait, devamlılığı olan bir dil oluşturmuş olması ve işler ile bir mesaj verilmek istenmesi.



MAP sergileri

2013
15-19 Mayıs / Antrepo No: 3
530 kişi başvurdu; 48 sanatçının işleri sergilendi; yaklaşık 4 bin seyirci izledi.
Jüri: Ali Akay, Nil Yalter, Mustafa Taviloğlu, Marcus Graf, Sedat Öztürk

2014
03-06 Nisan / KüçükÇiftlik Park
730 kişi başvurdu; 54 sanatçının işleri sergilendi; yaklaşık 6 bin seyirci izledi.
Jüri: Ali Kazma, Emre Baykal, Emre Zeytinoğlu, Oya Delahaye, Saruhan Doğan

2015
26-29 Mart / KüçükÇiftlik Park
17 Kasım-06 Ocak tarihlerini  kapsayan başvuru süresi, 15 Ocak’a dek uzatıldı. Bu yıl yine 50’nin üzerinde sanatçının işlerine yer verilecek.
Jüri: Agah Uğur, Başak Şenova, Eda Kehale Argun, İnci Eviner, Osman Erden



                                                      



       

        



MAP, sanat dünyasının neresinde?
Henüz sadece ikinci yılını geride bırakan MAP, şimdiden sanat camiasında isabetli buluşmaların gerçekleştiği etkin bir proje olarak konumlanmaya başladı. MAP sergisinde yer almak, sanat dünyasının üretim ve sergileme koşullarındaki engellere takılan kimi genç yetenekler için karma sergilere katılıp galerilerden teklif almanın, kişisel sergisini açmanın ya da İstanbul Bienali’ne seçilmenin önünü açan aşamalardan biri oldu. Birçok sanatsever ise, ilk kez bir sanat eseri alımı gerçekleştirdi. İlk iki yılda, eserlerin yaklaşık %60’ı satıldı. MAP ekibi, önceki yıllarda işbirliği yaptıkları sanatçıların birçoğu ile halen iletişim içinde: “Hepsi biliyor ki, istedikleri zaman kapımızı çalabilirler.”
MAP’i Türkiye’nin başka şehirlerine ve yurtdışına taşımak; yabancı basının takip ettiği bir etkinlik haline getirmek, ekibin uzun vadedeki hedefleri arasında.


Akkök Holding ile işbirliği
Seren Kohen: “Daha önceki yıllarda bir ana sponsorumuz olmadan gerçekleştirdiğimiz organizasyonu bu yıl Akkök Holding’in desteği sayesinde, istediğimiz biçimde sürdürebiliyoruz. Akkök sanat odaklı yaklaşımımızı, amatör ruhumuzu destekliyor ve kararlarımızda serbest bırakıyor. Bu işbirliği için minnettarız.”


Akkök Holding Hakkında

Temelleri 1952 yılında, merhum Raif Dinçkök tarafından atılan Akkök Holding’in, biri yurt dışında olmak üzere aktif faaliyet gösteren 17 ticaret ve sanayi şirketi ve farklı sektörlerde toplam 18 üretim tesisi bulunmaktadır. Küreselleşme, uluslararası rekabet ve dünya ekonomisindeki entegrasyon süreci Holding’i belirli sektörlere yöneltmiş; kimya, enerji, gayrimenkul odaklanılan alanlar olarak belirlenmiştir.

Holding’in bünyesinde yer alan Aksa Akrilik, dünya tekstil sektörüne ana girdi olarak sentetik bazlı elyaf sınıfında bulunan akrilik elyafı üreterek, beş kıtaya yayılan 50’den fazla ülkenin tekstil ve endüstriyel tekstil sanayisine hizmet vermektedir. Aksa Akrilik, 308.000 ton/yıl kapasite ile dünyanın en büyük, Türkiye’nin tek akrilik elyaf üreticisidir.  Aksa Akrilik firması ile dünyaca ünlü The Dow Chemical Company firmasının iştiraki Dow Europe Holding B.V ile ortaklık girişimi ile kurulan DowAksa, hammaddesi karbon elyaf olan kompozit endüstrisine, geniş bir ürün yelpazesi ve teknik hizmet çözümleri sunmayı hedeflemektedir. Toplam 1645 MW toplam kurulu gücü ile Türkiye’nin en büyük özel sektör elektrik üreticilerinden biri olan Akenerji, enerji üretiminde kaynak çeşitliliğine giderek rekabetçi konumunu güçlendirecek önemli yatırımlar gerçekleştirmektedir.

Türkiye’nin öncü kimyasal madde üreticisi Ak-Kim, Yalova ve Çerkezköy'de yaklaşık 300 bin m²’lik bir alana kurulu, yüksek teknolojiye sahip üretim tesisinde; uluslararası pazarın kalite onayını almış inorganik, organik kimyasallar ve tekstil yardımcı maddeleri ile kâğıt ve su kimyasalları, çimento öğütme, beton katkı ve yapı kimyasalları üretmektedir.

Gayrimenkul sektöründeki başarısını Akmerkez yatırımıyla tescillemiş olan Akkök Holding, 2006 yılında kurduğu Akiş ile Akbatı ve Akasya Acıbadem projeleriyle gayrimenkul sektöründeki başarısını sürdürmektedir.


Türkiye’de her geçen gün gelişerek büyüyen “elektrik perakende satış” sektörünün genç oyuncularından Sepaş Enerji, Türkiye’nin önde gelen sanayi gruplarından Akkök Şirketler Grubu ile Avrupa’nın lider enerji şirketlerinden CEZ Grubu’un oluşturduğu AkCez ortak girişimi bünyesinde hizmet vermektedir. Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş. (SEDAŞ) ise Sakarya, Kocaeli, Bolu ve Düzce illerini kapsayan toplam 19.421 kilometrekarelik yüz ölçüm üzerinde, toplam 4 il, 45 ilçe, 66 Belediye, 1.441 köyde, 3.228.580 nüfusa enerji dağıtım hizmeti vermektedir.

Akkök Holding şirketleri, birer kurumsal vatandaş oldukları bilinciyle, tüm faaliyetlerini paydaşlarına karşı açıklık, şeffaflık ve hesap verebilirlik anlayışıyla sürdürmektedir.






Yorumlar

Popüler Yayınlar

Dekorasyon Tavsiyeleri No:5 Duvarlara tablo yerine alternatifler - Tabaklar

SANATLA DOLU BİR YAŞAM : LALE BELKIS

About Augmented Reality Exhibition "Hamam"

Aslında Özgürsün

DÜNYA SANAT GÜNÜ İZMİR'19

OMM Açılıyor!

Başka Dünya