ALLDESIGN 2015



4. Yaratıcı Endüstriler ve Gelişen Teknolojiler Fuarı & Uluslararası Tasarım Konferansları 


Latince "designare" sözcüğünden türeyen "design" kelimesi kendi içerisinde o kadar çok alt dallar ile çoğalıyor ki; hayatımıza yön veriyor. En kolay hali ile "tasarım" olarak dilimize çevrilen bu kelimeye yön veren yeni teknolojiler ALLDESIGN ISTANBUL'da 4. kez izleyicilerle buluştu. 

19-21 Şubat tarihleri arasında Lütfü Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleşen bu etkinlik izleyicileri Dünyaca ünlü ve yerel birbirinden önemli Tasarım Konuşmaları yapacak profesyoneller ile buluşturduğu gibi yaklaşık 110 firmanın katılımı ile güncel tasarım piyasasını canlandırmayı hedefliyor. 



3D Printer ile basılmış objeler






Bu sene bir önceki senelerde olduğu gibi dikkatimi çeken, firma katılımı olarak en büyük payı 3D yazıcılar ve ürün tasarım hizmet veren firmalar almış görünüyor. Aynı zamanda kolektif oluşumlar, öğrenci grupları, tasarım atölyeleri de boy göstermiş. 


Her parçanın 3 boyutlu olarak imal edildiği otomotiv sektörü öncülerinden Ford, standında bu duruma tezat olarak  el yapımı araç modelleme performansına yer vermiş. 


Araç Modelleme 


3D yazıcılar inanılmaz hızla tamamen ev içi kullanıma uygun baskı cihazları ile hayatımıza girmeye başladılar. Konferanslarda Nurus Tasarım'dan Renan Gökyay bu konunun tehlikeleri ve gereklilikleri üzerine çeşitli yorumlar yaptı. İleri zamanlarda tıpkı şu an akıllı telefonlarda tek komutla yaptığımız fotoğraf düzenleme gibi, 3 boyutlu baskı alır hale geleceğiz. 

Öğrenciler ve meslek hayatlarına yeni başlayan tasarımcılar için oldukça önemli bir etkinlik olduğunu düşünüyorum. Bir çok önemli mimar ve tasarımcı ile tanışıp staj ve iş olanakları bile ayarlayabilirler belki. 

3 Boyutlu Tarama 

Günün en sevdiğim konferansı, sanırım bir TV Set,Dekor ve sahne tasarımcısı olduğum için,  Mimar ve Sergileme Tasarımcısı Boris Micka'nın "Sahne Olarak Müze" sunumu oldu. Aldığı bir çok ödül, müzelerde sergilemeye getirdiği yeni bakış açıcı ile oldukça ilham verici çalışmalarını paylaştı. İstanbul Arkeoloji Müzesi'nin yenilenme projesinden bahsederek ülkemizde oluşacak heyecan verici bir müzenin müjdesini vermiş oldu. Diğer konferanslara katıldığım an yazıyı güncelleyeceğim. 

Eğer İstanbul Arkeoloji Müzesi'nin nasıl olacağını merak ediyorsanız  LİNK

Boris Micka Konuşması Sırasında



                                     

University of Advancing Technology 'den Prof.Dr. Natasha Vita-More, daha uzun yaşama, post-insan modeli, gelişmelerin hızı ile ilgili bilgiler verdi. Önümüzdeki yıllarda çok daha uzun yaşayacak insanlardan, yaşlılar için tasarımdan örnekler vererek ilgi çekici bir sunum yaptı. 



Hatice Gökçe'nin deri tasarımlarıda konferans alanının hemen girişinde yer alıyor. 


Konferansların ilk günü eğer diğerlerine katılmak isterseniz program için LİNK

Konferans katılımları için öğrenci fiyatı 137,50 TL, diğer ziyaretçiler için 240 TL. Sergi alanı gezmek için ise giriş 20 TL.  Önemli misafirleri konuk eden bu harika organizasyonun, güçlü sponsorlukları ile en azından öğrencilere daha uygun bir katılım fiyatı ile yardımcı olunmasından yanayım. 21 Şubat'ta sona erecek bu etkinliğin önümüzdeki yıllarda daha geniş alanlarda, daha geniş katılımcı yelpazesi ile bizlerle buluşmasını isterim. 



Ahmet Rüstem Ekici

Yorumlar

Popüler Yayınlar

Dekorasyon Tavsiyeleri No:5 Duvarlara tablo yerine alternatifler - Tabaklar

SANATLA DOLU BİR YAŞAM : LALE BELKIS

About Augmented Reality Exhibition "Hamam"

Aslında Özgürsün

DÜNYA SANAT GÜNÜ İZMİR'19

OMM Açılıyor!

Başka Dünya