Sovyet Otobüs Durakları

Beklenmedik Yerde Ortaya Çıkan Anıtsal Duraklar 



Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) dağılmasının üstünden neredeyse 25 yıl geçmiş olsa da, ne zaman insan ölçeğinin yüzlerce katı büyüklüğünde, beton dokulu, anıtsal bir bina görsek "Sovyet binaları gibi" bir deyim üretiriz. Bugün mimarlık tarihi kitaplarında bile karşılaşmadığımız onlarca örnek, zamanında bu dev birliğin yer aldığı her bir ülkede zamana karşı direniyorlar. 




SSCB mimarisinin anıtsallığı beni çoğu zaman hüzünlendiriyor; gerek dış formu, gerek kendini tekrar eden iç mekan desenleri o kadar baskın ki, otoriteyi ve gücü her an insan ensesinde hissettiren, kuralcı bir üsluba sahip. Bu farklı his sadece büyük ölçekli yapılarda değil. Şehrin dışı ile bir bağ oluşturan yollarda bulunan otobüs duraklarını arşivlemeye gönül vermiş Christopher Herwig bu duraklardan etkilenip, binlerce kilometre yol yaparak Karadeniz kıyılarından iç kesimlere kadar bir çok otobüs durağını fotoğraflamayı başarmış. 






Bu duraklarla tanışması rastlantısal olsa da, büyük bir araştırma ve 12 yıllık bir serüven olduğunu belirttiği videosunda bu otobüs duraklarına olan ilgisini, sanki hiç bir yerde karşınıza çıkan sanat eserleri olarak yorumluyor. 

Kitap aynı zamanda katı kurallı Sovyet Mimarisinde nasıl oluyorda bu denli varyasyonlar içeren durak tasarımları olduğuna, buna nasıl izin verildiğine de değiniyor. Devam eden projesi için oluşturduğu Faceboook sayfası linki 






Tüm bu yolculuğunu fotoğrafladığı özel basımlı kitabı "Soviet Bus Stops" kısa sürede tükendiği için yenisi basıma hazırlanmak üzere. HERWIGPHOTO ismini verdiği kişisel İnternet sitesinde farklı çalışmalarına da göz atabilirsiniz. 


Şehire uzak bölgelerden her bir durak, şehire bağlanan yollardan, şehire yaklaşan ve uzaklaşan insanlar için birer hatırlatıcı,uyarı anıtı gibi değil mi? 

Ahmet Rüstem Ekici 

Görseller Herwig Photo'ya aittir.


Yorumlar

Popüler Yayınlar

Dekorasyon Tavsiyeleri No:5 Duvarlara tablo yerine alternatifler - Tabaklar

SANATLA DOLU BİR YAŞAM : LALE BELKIS

About Augmented Reality Exhibition "Hamam"

Aslında Özgürsün

DÜNYA SANAT GÜNÜ İZMİR'19

OMM Açılıyor!

Başka Dünya