Sergi İncelemeleri No:48 MAMUT ART PROJECT 2015

MAMUT ART BU SENE NELER KAZANDIRIYOR?






Mamut Art Project, her yıl açık başvuru sistemi ve sanat dünyasının farklı alanlarında uzmanlaşmış üyelerden oluşan bir jurinin değerlendirilmesiyle seçilen 50'nin üzerinde genç sanatçının işlerini ortak bir alanda sergileyen; seminer gibi yan etkinliklerle de misyonunu destekleyen, genç bir organizasyon. Mamut Art Project ile ilk defa 2014 yılında tanışmıştım ve 9 Ocak'ta yapılan basın toplantısına kadar 2 kişilik dev kadro olduğunu bilmiyordum. 2014 yılında Küçük Çiftlik Park'a kurulan dev çadır, her sanatçıya ayrılan özel alan o kadar iyi kurgulanmıştı ki, çok sevmiş ve eski yazımda belirttiğim gibi keşke daha uzun süre devam etse demiştim içimden. 





17 Kasım-06 Ocak tarihlerini  kapsayan başvuru süresi, 15 Ocak’a dek uzatılmıştı.Agah Uğur, Başak Şenova, Eda Kehale Argun, İnci Eviner, Osman Erden tarafından seçilen yeni 50'den fazla yeni sanatçı için MAMUT ART PROJECT'in misyonu şu şekilde ;

  • Sanatın üretimini, paylaşımını ve sanat eserlerinin ulaşılabilirliğini destekleyen özgün ve işlevsel bir organizasyonla sanat dünyasına katkıda bulunmak
  • Yola yeni çıkan sanatçılara alan yaratıp onları cesaretlendirmek; sanatseverlerin yanı sıra sanat dünyasının önde gelen isimlerinden oluşan bir seyirci kitlesiyle buluşturmak; ihtiyaç duydukları ölçüde, sektörel anlamda rehberlik ve aracılık etmek
  • Olası sanatsal işbirlikleri için ilham verici bir etkileşim ortamı sağlamak
  • Kültür-sanat basını, galeri yöneticileri, koleksiyonerler, küratörler ve sanatseverler için keşif alanı oluşturmak
  • Sanatı daha geniş bir kitleye ulaştırmak; koleksiyonerlerin yanı sıra, sanat eserlerine ilgi duyan herkesi, sevdiği sanatçıların işlerini takip etmeye teşvik etmek; yeni koleksiyonerler yaratmak
  • Genç ve sanat odaklı bir yapıyı sürdürmek



MEKAN, ATMOSFER NASIL?

Yine Küçükçiftlik Park'a kurulan dev çadır alan bu sene çok daha büyük ve tam 57 sanatçıya ev sahipliği yapıyor. Dolaşım çadırın çevresi ve orta adada bulunan, her sanatçının kendisine ayrılmış özel alanlardan oluşuyor. Giriş Öğrenci için 5 TL, Yetişkinler için 10 TL ve sergi kataloğu 15 TL.  Önce dış kabuğu gezip daha sonra iç tarafı gezebilirsiniz, her türlü sorularınızı cevaplamak için Kurucu Seren Kohen ve sanat direktörü Tuba Kocakaya tüm güler yüzlülükleri ile yardım etmeye hazırlar. Aynı zamanda MAMUT ART'ın en güzel özelliklerinden biri her işin sanatçısı ile sohbet edebilme şansınızın olması. 







Ayşe Topcuoğulları 





NASIL ÇALIŞMALAR VAR? 

MAMUT ART'a yapılan 1000'den fazla başvuru ile bu sene ağırlıklı olarak çizim, fotoğraf, karışık teknik tarzında çalışmaların daha fazla seçilmiş olduğunu gözlemledim. Aynı zamanda yenilikçi sanat çalışmalarını da görme şansınız olacaktır. El işçiliğinin yoğun olduğu desenlerin, dijital çalışmalar yerine kolajların seçilmiş olması bir diğer izlenimim. 

Ömer Tevfik Erten - Trans Evi 

Rehan Miskci - Pigment Baskı

Işık Özçelik - Çeşitli Heykel ve Yerleştirmeler 


Büşra Tunç - Işık Enstalasyonu




 
Büşra Tunç gelişen teknolojilerden faydalandığı ışık yerleştirmeleri ile oldukça dikkat çekici çalışmalar sunmuş. Optik oyunlarla farklılaşan izleri harika bir şekilde sunmuş, organizasyonun oldukça dikkat çekici standı demek yanlış olmaz. 
Ömer Tevfik Erten "trans evi" adı altında birbirinden dikkat çekici kareler sunarken, kentsel dönüşüm ve insan olarak ayrımcılığa uğramış bireylerin hayatlarına yakınlaşıyor. 




YILDIZI PARLAYANLAR?

MAMUT ART 2014 oldukça verimli geçmiş bir çok sanatçıya yıl içerisinde çeşitli sergilerde tekrar boy gösterme şansı vermişti.

Açılışa katılamadığım için sosyal medya üzerinden takip ettiğim etkinlikte en çok paylaşılan isimlerin Rezzan Hasoğlu, Burcu Yağlıoğlu, İbrahim Resnelli, Recep Serbest, Baysan Yüksel, Eylül Ceren Ersöz olduğunu farkettim. MAMUT 2014 sanat piyasasına oldukça önemli,verimli,yetenekli isimleri kazandırdı ve çoğu ismin kişisel sergileri ile yeni çalışmalarını görme şansımız oldu. Benim için bu sene fuarın yıldızları ;


Can Dağarslanı, "Kimlikler" adını verdiği serisinde mimari öğeleri de kullanarak iki kadını, birbirinin ayrılmaz parçası olarak ele alıyor. 


İbrahim Resnelli gerçekçi çizimleri ile oldukça büyük ölçekte, dramatik kompozisyonlar oluşturmuş. Serginin en çok dikkat çeken çalışmalarından biriydi. 


Recep Serbest parıldayan tabloları ile serginin en çok paylaşılan çalışmalarının sahibiydi. Yıl içerisinde bir çok sergide, hatta kişisel sergisiyle tekrar karşılaşacağımıza eminim. 

Rezzan Hasoğlu "Sahaflar" ismini verdiği seri ile izleyiciye fotoğrafın önüne geçen bir deneyim sunuyor. "Anı için kartpostal koleksiyonu yapma" fikrinden yola çıkarak sahafların fotoğraflarını kartpostal olarak basıyor ve fotoğraflanan bireylerden kendisi için birer hatıra yazısı yazmasını istiyor. Böylece fotoğrafın görsel gücüne öznenin anlık düşünceleri eklenince, boyutlu, duygusal birer anı eserleri ortaya çıkıyor. Benim için serginin en orijinal çalışmalarından biriydi. 



Neslihan Koyuncu, ses,ışık, hareket ve hikayeden faydalandığı "Evladiyelik" ismini verdiği alanında, çeyiz,evlilik,toplumsal algılar gibi konulara değiniyor. İnsanın duyularını harekete geçiren, oldukça başarılı çalışmaları ile yine en çok dikkat çeken isimlerden biri. 



Eylül Ceren Ersöz, İsimsiz Serisi ile savaş,mücadele,soykırım,sınıfsal farklılık vb. konulara değiniyor. Kurgusu oldukça dramatik olan çalışmalar farklı ebatlarda ahşap üzerine yağlıboya çalışmalardan oluşuyor. 


Özgür Akpınar, hatıra fotoğraflarındaki "O" kişiyi çıkararak olmayan kişinin hatırlarının yaratılmasını sağlamayı amaçladığı anı fotoğraflarında malzeme olarak seçtiği optik malzeme ile bir illüzyon yaratarak bazı öznelerin bir açıdan bir anda yok olduğunu gösteriyor "Bir Varmış Bir Yokmuş" serisi fotoğraflardan hareketle yok olan bireylere odaklanıyor. 





Deniz Yılmazlar "Void" isimli serisinde ölen insanlardan geriye kalan boşluğu oldukça nostaljik bir görünümle sorguluyor ve sunuyor. Mezar taşına basılan fotoğraflar tekniği ile boşlukları siluetler ile doldurarak oldukça etkileyici kompozisyonlar yaratmış. 



29 Mart tarihine kadar gezebileceğiniz sergide 57 sanatçı ve birbirinden ilginç, sorgulatıcı çalışmalar mevcut. En az 1,5 saatinizi ayırmanız gerektiğini düşünüyorum bu çalışmaları izlemek için. Bol bol video çalışmaları da mevcut. Sergideki tüm sanatçılara bol şans diliyorum, MAMUT ART PROJECT'e ülkemizdeki sanata verdiği büyük destekten dolayı tekrar teşekkürler. 




Ahmet Rüstem Ekici




Yorumlar

Popüler Yayınlar

Dekorasyon Tavsiyeleri No:5 Duvarlara tablo yerine alternatifler - Tabaklar

SANATLA DOLU BİR YAŞAM : LALE BELKIS

About Augmented Reality Exhibition "Hamam"

Aslında Özgürsün

DÜNYA SANAT GÜNÜ İZMİR'19

OMM Açılıyor!

Başka Dünya