TV Set, Stüdyo Tasarımında Gerçekçiliği Yakalamak

Yapay Pencere ve Gerçekçilik

Sohbet-Gündüz Magazin Programı Dekoruna Yaklaşım 




Televizyon evlerimize giren, stüdyo ya da çekim yapılmış alandaki kaydedilmiş siyah beyaz görüntüleri, oldukça renkli dünyamızda bizlere aktaran garip bir kutuydu. Teknolojik gelişmeler ekran ile izleyiciyi sürekli birbirine daha da bağlamak üzere gelişirken, ekranlar daha da büyüdü, görüntü çözünürlüğü daha da artarak olabildiğince gerçekçi anları yansıtmaya başladı televizyon denilen ve çoğumuzun hayatının bir parçası olan bu garip kutu.

Filmler ve reklamlar çoğu zaman kurgusal mekanlar ile gerçekliği olabildiğince  aldatarak yansıtırlar. Bu algı aldatmaları çoğu zaman animasyon görüntüler, montaj teknikleri ile oluşturulmuş kolaj mekanlar ve temadır. İş talk show, yarışma, eğlence ve oturum programlarına gelince başkalaşır çünkü bu sefer devreye televizyon stüdyoları girer. Televizyon stüdyoları içeriklerini olabildiğine yansıtma amacıyla ışık kurgularından ve dekordan faydalanır. Gece programları için bol hareketli ışıklar gerekirken gündüz programları olabildiğine olağandır. 


Günlük hayatta kullandığımız mekanlarda sık sık karşımıza çıkmayan malzemeler, ışık kaynakları görüntünün gerçeklikten uzak, soyut bir hale dönüşmesine neden olabilir.


LED ekranların oldukça efektif etkiler yarattığı ancak bir o kadar soğuk,teknolojik ve steril bir görünüm oluşturduğu stüdyo tasarımlarında ana kurtarıcı her zaman dekor ve objeler ile zenginleştirilmiş dekorasyon yaklaşımlarıdır. Özellikle sohbet programlarında dekor genel konsepti yansıtacak şekilde kurgulanmalı ve gerçekçiliği ekrana yansıtmak için olabildiğince günlük hayatta karşılaşacağımız unsurları içermelidir. Bugün, Amerika Birleşik Devletlerinde televizyonda yayınlanan bir çok programın dekorunda bolca ahşap, bitki, şehir,doğa manzarası görmemizin nedeni gerçekçiliği olabildiğince ekran denilen pencerelerden evlere taşımaktır.



Yeni nesil yemek programları bunu en iyi başaran programlardır. Kullanılan ışık, doğallık, doğal malzemeler,yeşillikler, sanat yönetmeni tarafından özenle dekor edilmiş objeler ve renk kurguları ile en gerçekçi stüdyo tasarımına sahip programlardır.

İkinci olarak gerçekçiliği hissettiren programlar ise ev tarzında sohbet programlarıdır. Tasarlamaktan en keyif aldığım dekorlar sohbet programı dekorlarıdır çünkü işin içine dekor tasarımının kabuğundan sonra dekoru zenginleştirmek üzere seçilecek objeler, bitkiler girer ve bu ekranlara yansıyan görüntüyü olabildiğine samimi hale getirir.

Yeni tasarladığımız ev-sohbet-günlük magazin konuşulacak program dekorunda olabildiğince ahşap ağırlıklı malzemeler ve bitkiler kullanarak gerçekçiliği ve samimiyeti ekranlara yansıtmaya çalıştık. Tasarımcı Yurdanur Özgen işbirliği ve onun inanılmaz derecede zevkli dekorasyon seçimleri ile oldukça başarılı bir tele-mekan ortaya çıktı. Bu tarz programlarda ana kabuk kadar dekorasyon objeleri de önemlidir ve ülkemizde Yurdanur Özgen bu işi en doğru şekilde, sanat yönetmenliğini ön plana çıkaracak boyutta hazırlayan kişilerin başında gelir. 









Yarışma programları, show programlarında ise durum başkadır. Eğlence denilen olgu tanımlanabilir bir şekle sahip değildir. Herhangi bir ev, mutfak tarzında bir yarışma değilse çalışma,tasarım olabildiğince soyutlaşır. Bu yüzden bu tarz programlar tıpkı soyut bir resim yapar gibi tasarlanır. LED ışık kutuları, ışık bantları, LED ekranlar, geometrik formlar bu tarz program dekor tasarımlarının vazgeçilmez unsurlarıdır. 



Müzik,Eğlence programlarında ise benim fikrim samimiyetin olabildiğine hissedilmesi ve konser sahnesinden farklı bir görünüme kavuşması için yine belirli bir konsept dahilinde mekansal bir kurgu yaratmaktır. LED ekranın yarattığı teknolojik soğukluğun önüne geçmek için derinliği ve gerçekçiliği arttıracak dekor elemanları kullanmak önemlidir. 



Ahmet Rüstem Ekici


Yorumlar

Popüler Yayınlar

Dekorasyon Tavsiyeleri No:5 Duvarlara tablo yerine alternatifler - Tabaklar

SANATLA DOLU BİR YAŞAM : LALE BELKIS

About Augmented Reality Exhibition "Hamam"

Aslında Özgürsün

DÜNYA SANAT GÜNÜ İZMİR'19

OMM Açılıyor!

Başka Dünya