Sergi İncelemeleri No:54 Basile Peyrade - Gece'ye Teşekkürler

Siyah Beyaz Görüntü İle Başlayan Bir Hikaye 



Maumau Works sanatçılara ikamet programı denilince İstanbul'da akla ilk gelen sanat merkezi. Cihangir'den Çukurcuma'ya giderken karakol'un hemen yanındaki binada yer alan galerileri, sanatçı stüdyo ve atölyeleri ile daha çok başka ülkelerden gelen sanatçıları ağırlayan bir merkez. Fransa'dan İstanbul'a yerleşen küratör çift Gül Bolat ve John Nihil , Yakamoz Effect Contemporary Art & Projects adı altında, gelir gelmez ilk sergilerini yine Maumau'da misafir ettikleri Basile Peyrade ile oluşturdular. 



Sergi oluşumu sırasında Basile ile bol bol konuşma fırsatım oldu ve samimiyeti, yaptığı çalışmalarla olan bağı ve sevgisi ile çok içten biri olduğunu hissettim. Sergisi renksiz, siyah-beyaz kontrastlık üzerine kurulmuş olsa da oldukça pozitif, paylaşım ve umut dolu. 

Basile Peyrade 


Basile Peyrade; sokak sanatı, müzik, fotoğraf, video, fotozin, resim, illüstrasyon, edisyonlu mini kitap tasarlayan ve genel olarak işlediği konular sokak ve olağan dışı günlük hayat olan bir sanatçı. Kendisi ile konuştuğum süre boyunca insanları mutlu etmekten çok hoşlandığını algıladığım Fransız sanatçının "Fiction Place" adlı Avrupa'da ücretsiz partiler veren grupların üyesi olduğunu da öğrendim. İstanbul'a ilk gelişi "Zines of the Zone" gezici kütüphane projesi turne kapsamında olmuş.  



Gece'ye Teşekkürler sergisi onun ilk sanat üretimi olan "Tarayıcı-Scanner" videosu ile başlıyor. Bu video çalışması geçirdiği bir kaza sonucu vücudunun baştan aşağı elektronik gözetime alındığı 2 dakikalık hasta video raporu. Hastalara verilmeyen bu görüntünün kendi eline geçişi ise başka bir hastaneye transfer edilirken CD'nin kendisine verilmesi ile oluyor ve üstüne yaptığı seslendirmeler ile görüntüyü farklılaştırıyor. Sanatçının oldukça İÇTEN olan bu çalışması onun sanat üretimine devam etmesini sağlayan sağlık durumu söylediğine göre. 

Venüs Botanik Detay



Basile oldukça yoğun duygularla hazırlandığı sergide aynı zamanda Maumau'nun duvarlarından faydalanıyor. Bu sergi için Basile'in portfolyosu demenin yanlış olmayacağını düşünmemin nedenlerinden biri ; izleyicinin onun tüm araçlarla çalışmasına şahitlik etmesi. Duvarda eksik kalmış  gibi duran fırça darbeleri, geceye bir atıf olan siyah kutulardan ışık sayesinde görebildiğimiz figürler, bu fırça darbelerinin çoğu zaman esere ortaklık etmesi oldukça güzel detaylar. 

Sergi Temasını Oluşturan Kitap

Gafil Gezgin



Sergi'nin ana teması okuduğu Rene Baryavel'in "Le Voyageur Imprudent- Gafil Gezgin"  . Bir ilaç yutarak her seferinde ya geçmiş ya geleceğe giden, eylem ve sonuçları bu seyahatle zor yoldan öğrenen bir bilimcinin hikayesi. Sergide çoğu çalışma bu kitap ile bağlantılı olarak oluşmuş ve Basile'in yorumları ile multi-kültürel olarak sunulmuş. Kullandığı bazı motifler bir kabileye mi ait herhangi bir dili mi temsil ediyor tam olarak anlayamamışken aslında bu motifler ile kendi dilini oluşturduğunu gözlemliyorsunuz. 

Basile Peyrade'ın ilk kişisel sergisi olan Geceye Teşekkürler'i 27 Mayıs'a kadar  Maumau 'da gezebilirsiniz. 

Maumau Works 
Kuloğlu Mah. Ağa Hamamı Sokak Sözcük Apartmanı No:25 Beyoğlu-İstanbul 


Ahmet Rüstem Ekici

Yorumlar

Popüler Yayınlar

Dekorasyon Tavsiyeleri No:5 Duvarlara tablo yerine alternatifler - Tabaklar

SANATLA DOLU BİR YAŞAM : LALE BELKIS

About Augmented Reality Exhibition "Hamam"

Aslında Özgürsün

DÜNYA SANAT GÜNÜ İZMİR'19

OMM Açılıyor!

Başka Dünya