CALICO CAT

CİNSİYET BELİRLEMEDE KROMOZOMLAR  

Kromozomlar varlığımızın kodları. Bir araya geliş şekilleri farklılığı,çeşitliliği, cinsiyetleri oluştrururlar.

http://www.bio.miami.edu/dana/dox/calico.html

Baskın bir beyaz rengin üstünde sarı ve siyah renkli noktacıkların veya desenlerin bulunduğu kediler Calico kedisi olarak adlandırılır. Bir kedi cinsini değil renk şablonunu tanımlamaktadır.
ABD'de Calico kedisi olarak anılan bu tür, İngiltere'de ise "tortoiseshell ve beyaz" olarak adlandırılmıştır.
Calico tipinde kediler çoğunlukla dişidir. Zira kedilerin renklerini belirleyen X kromozomlarıdır ve dişilerde X kromozomundan iki adet bulunmaktadır. Erkek kedilerde bir adet X ve Y kromozomu bulunmaktadır ve Y kromozomunda renk özelliği yoktur. Bunun istisnası XXY kromozomlarına sahip kedilerdir. Ancak bu kedilerin de neredeyse tamamı kısırdır. (*Wikipedia) 

http://tr.forwallpaper.com/wallpaper/calico-cat-999774.html
CALİCO KEDİSİ



Kendi aralarında ayrımcılık var mı bilmem ama hiç sarı renk bir kedinin, siyah renk bir kedinin bir başka kedi tarafından dışlandığına şahitlik etmedim. Kendi cinsleri dışlayan insanoğlu ilke edindiği nefret, ayrımcılık gibi özellik kümelerine başka canlıları da ekleyerek bir şeyin rengi, şekline göre etiketler, damgalar, ayrıştırır. Kara kedileri görüp batıl inançları devreye sokmak bu etiketlemelere dahildir.


Eskiz

Doğuştan gelen, değiştiremeyeceğimiz bir çok özelliğimiz kromozomlarımız, DNA'larımız, bilim insanlarının yıllardır araştırıp keşfetmeye çalıştığı ata genlerimiz ile bizlerin bir özelliğini oluşturuyor. Tıpkı CALICO kedileri gibi, melezliklerini görsellik ile dışa vuran çok az canlı türü ile her gün karşılaşma olasılığımız var. CALICO kedileri renksel ayrımları kadar sadece dişi olmaları ile cinsiyet ayrımcılığına da bir göndermenin sembolü benim için.

Motex, Dyno Manuel Etiketleme Makinelerim 

Otomatikleşme ve teknolojik gelişmelerle yakın zamanda büyük ihtimalle üretimden kalkacak "manuel etiketleme makinesi" ile oluşturduğum tesadüfi kromozom diziliminin keskinliğine, düzenine zıt varlığını belli eden peluş malzeme ile dağınık ve soyut bir şekilde bu kedilerin kürklerini yansıtacak kompozisyonu oluştururken hazır, atık ve kullanılmayan parçaların dönüşümüne katkı sağlayarak, ayrımcılık ve etiketleme üzerine aynı kurgudan faydalanan iki kompozisyonu bir araya getiriyor.



Yeni çalışmamda bu şekilde yaratılmış olmanın "görünen ve görünmeyen" boyutunun zıtlığından faydalanarak iki farklı düzlem oluşturdum. 


Calico , Ahmet Rüstem Ekici , 2015
Peluş Kaplama, Pleksiglass,Manuel Basım Bant Etiket 






Yorumlar

Popüler Yayınlar

Dekorasyon Tavsiyeleri No:5 Duvarlara tablo yerine alternatifler - Tabaklar

SANATLA DOLU BİR YAŞAM : LALE BELKIS

About Augmented Reality Exhibition "Hamam"

Aslında Özgürsün

DÜNYA SANAT GÜNÜ İZMİR'19

OMM Açılıyor!

Başka Dünya