Şehrin Yaşlanmasına Şahit Olmak

Şehrin Yaşlı Sokaklarında ... 


JR- Wrinkles Of The City,İstanbul Projesi





Yaz bitti. Eylül ayının gelişi ile birlikte İstanbul'u sanatsal aktiviteler olarak oldukça yoğun günler bekliyor. Sanat fuarlarını ve yaz boyu çoğu tatil olan galerilerin yeni sergilerini heyecanla beklerken yazın son ayı için sanat rotalarının bir diğeri Balat ve çevresi. Balat yerleşim bölgesi olarak kuruluşundan bu yana bir çok kültüre ev sahipliği yapmış bir semt. Arnavut kaldırımlı dar sokakları, cumbalı evleri, tarihi yapıları ile gezerken zamanda yolculuğa çıkacak harika bir yerleşim yeri. Filmlerde, müzik videolarında ve dizilerde bol bol gördüğümüz sokaklarının en hareketli bölgelerinden biri burada bulunan sinema ve televizyonculuk sektörünü geliştirecek bireyleri yetiştiren meslek yüksek okulu ve sahile paralel ilerleyen sokakları. Aynı zamanda Kadir Has Üniversitesi'nin burada bulunması genç nesil sayısını arttırırken üniversite bünyesinde bir kaç ay önce açılan sanat galerisi Galeri KHas ve Rezan Has Müzesi bu bölgeyi baştan sona yürümek için oldukça gerekli nedenler.







Balat sokaklarını son zamanlarda sosyal medyada gündeme getiren bir diğer olay ise Dünya çapında ün salmış sanatçı JR'ın "Wrinkles of the city" projesi kapsamında, projesini gerçekleştirdiği şehirlere İstanbul'u da eklemesi. 2008 yılından bu yana gerçekleştirdiği bu projesi Shanghai, Cartagena, La Havana, Los Angeles, Berlin ve son olarak İstanbul'u kapsadı. "Wrinkles Of The Cİty" özellikle büyüyen ve dönüşürken mimari olarak değişime uğrayan şehirlerde bulunan binalara sanatçının müdahalesi ile gerçekleşen, bina cephelerini dev portrelere dönüştüren harika bir proje. Dünya'daki en büyük galeriye sahip kişi olarak tanımlanan JR için Dünya üzerinde bulunan bütün boş duvarlar aslında onun sanatını sergilediği duvarlar. Projelerini çeşitli ülkelerde gerçekleştirerek uluslararası önem kazandıran sanatçı en çok insan portreleri ile çalışıyor ve daha çok siyah beyaz çalışmalar yapıyor. 





Dünya'nın en büyük galerisine sahip olma aslında sadece JR için değil tüm sokak sanatçıları için geçerli bir tanım. Sokakları, duvarları tuval olarak kullanan bu sanatçıların çalışmalarını görmek için bilet almaya gerek yok. Hepsi toplum için ve ücretsiz. Toplumun üstüne düşen tek şey tüm bu şaheserlere bakıp düşünmek, ilham almak iken iş Türkiye ve İstanbul sokaklarına gelince biraz değişiyor. Elbette sokak sanatı eserleri sonsuza kadar var olması beklenen çalışmalar değil. İnsan tahribatı dışında onları bekleyen kötü hava şartları, renklerini solduran UV ışınlar, yıkım vb durumlar söz konusu. Ancak olabildiğince çabuk yok edilen JR çalışmaları sanatçıyı bile o kadar şaşırttı ki JR kendi instagram ve twitter hesabından bu denli çabuk tahribatı paylaştı. Tamamı yok edilmeden hepsini göreyim, fotoğraflayayım diye çıktığım Balat JR turu maalesef çok iç açıcı görseller sunmuyor. Balat dışında Haliç, Eminönü ve Beyoğlu'na yayılan çalışmalarından maalesef çok azı sağlam şekilde duruyor. JR'ın web sitesinde yer alan haritadan yardım alarak Balat turunuza başlayabilirsiniz.Balat sahilden Haliç'e baktığınızda 2 çalışmasını daha göreceksiniz karşı kıyıda. Özellikle iki binanın birleşim yerinde birbirine sarılmış iki yaşlı çiftin portreleri, binanın eskiliği ile o kadar örtüşüyor ki, yok olmasını başka bir binaya dönüşmesini istemiyorsunuz. JR çalışmaları tıpkı yapıldıkları binalar gibi yaşlılar ve neredeyse yok olmak üzereler, tıpkı sokak sanatının özü gibi. Ölümlü olma olgusunu olabildiğince hissediyorsunuz çalışmalarına baktığınızda ve insan tarafından bu kadar kısa sürede yok edilişlerini gördüğünüzde öldürülme duygusunu da ... 



Vodina ve Yıldırım Caddesi boyunca ilerlerken yeni açılmış harika dekorasyona sahip kafeler, küçük dükkanlar, renkli ahşap kapılar ile renklendirilmiş sokaklarda gezinizi renklerdirecek noktalar. Eğer gezinizi daha ileri bir tarihte yapacaksanız Balat'tan Unkapanı'na doğru ilerlerken Rezan Has Müzesine uğrayarak geçici sergileri gezebilirsiniz. Unkapanı'na geldiğinizde ise sizi bambaşka bir dünya karşılıyor olacak.



Yorumlar

Popüler Yayınlar

Dekorasyon Tavsiyeleri No:5 Duvarlara tablo yerine alternatifler - Tabaklar

SANATLA DOLU BİR YAŞAM : LALE BELKIS

About Augmented Reality Exhibition "Hamam"

Aslında Özgürsün

DÜNYA SANAT GÜNÜ İZMİR'19

OMM Açılıyor!

Başka Dünya