Sergi İncelemeleri No:62 Sekan Yüksel - Uykudan Önce


Sanat ve Zanaat Arası Harika Bir Yolculuk 


Serkan Yüksel benim ilk kez MAMUT ART PROJECT ve BEN HEP BİR AZ FAZLA sergisi ile tanıdığım ve çalışmalarını instagram üzerinden ilgi ile takip ettiğim sanatçıların başında geliyor. Son derece üretken ve üretimini, eskizlerini, defterlerini sürekli paylaştığı instagram hesabını takip etmenizi öneririm. Şimdi ise C.A.M Gallery'de "Uykudan Önce" isimli sergisi ile bizleri çizgiler ve katmanlar arası yolculuğa çıkarıyor. 


Uzaktan bakınca dikkatinizi tek bir sahne, portre vb sanatçının konu edindiği figür dikkatinizi çekse de  yaklaştıkça katmanlar arası bambaşka bir yolculuğa çıkıyorsunuz. Atlas kullandığımız dönemlere bir gidelim, coğrafi haritalar bizlere okunması çok daha kolay gelirken, izohipsler, topografik görüntülerin olduğu tematik haritalar, siyasi haritalar çok daha itici gelirdi. Ya da elinize bir terzi kalıplarının, patronlarının geçtiğini hayal edin, ya da bir binanın elektrik, elekktronik tesisat planları, bilmediğimiz anlamadığımız onlarca klavuz çizgiyi. Serkan Yüksel fon olarak kullandığı ve bizlere kuralları, sınırları vurgulatan bu kağıtları büyük titizlik ile keserek, oyarak, birleştirerek derin, katmanlı bir hikaye sunuyor. 


Hakkında yazılmış "Dilin ve Bedenin Sanatçısı" isimli yazıda eserleri için şu cümleler yazıyor " Gerek patronlarla gerekse kağıt işlerle çalışırken bir “cerrah titizliği ile” yer yer makas yer yer de neşter kullanarak şekillendiriyor çalışmalarını. İlginç olan ise bunun aslında zanaat ile ilgili bir çaba olması. Demek istediğim; çok ince ve detaylı bir işçilik fark ediliyor eserlerde fakat bu işçilik asla eserin anlamsal katmanın önüne geçmiyor aksine onu destekleyen güçlü bir öğe olark yerini alıyor. İzleyici Yüksel'e zanaatından ziyade sanatından dolayı saygı duyuyor; onun bilinçaltı ile harmanlanmış hayalgücüne hayran kalıyor."  Yazının genelini okuyunca tıpkı eserlerindeki katmanlar gibi toplumsal, düşünsel ve sanatçının kendi hayatından bir çok boyuta geçiş yapıyoruz. Bütünü bve her detayı bizlere oldukça etkileyici görüntüler sunuyor. 



Sergi metninde ise eserler ve sanatçıdan şu şekilde bahsediliyor "Serkan Yüksel, gazeteleri, patronları, haritaları; perdeleyen, ölçen, biçen, kalıba sokan, kimliklendiren söylemleri, heykeltıraş kuvvetiyle yontuyor ve cerrah titizliğiyle kesiyor. Barbarlığın kayıtlarını tutan kâğıdın et kalınlığında bir şey arıyor. Tümör gibi bir şey, orada takılı kalmış, sızlayan bir şey arıyor. Belleğe kıymık gibi batmış bir anı, bir cümle, bir imge, bir gölge, bir ses… İşte onu belleğinde bulduğunda, tek bir anı tarihin içine koca bir taş gibi düşüyor, zamanın katmanları yelpaze gibi açılıyor."  

 “Uykudan Önce” sergisi 31 Ekim tarihine kadar C.A.M Gallery 'de ve sanatçının kişisel web sitesi 



Yorumlar

Popüler Yayınlar

Dekorasyon Tavsiyeleri No:5 Duvarlara tablo yerine alternatifler - Tabaklar

SANATLA DOLU BİR YAŞAM : LALE BELKIS

About Augmented Reality Exhibition "Hamam"

Aslında Özgürsün

DÜNYA SANAT GÜNÜ İZMİR'19

OMM Açılıyor!

Başka Dünya