Sergi İncelemeleri No:64 Özer Toraman - Usulca Dünyamda Yaşadın

Usulca Dünyamda Yaşadın





Artnivo Project Space'in mermer zemini, beyaz duvarları ve duvarlarda ilk kişisel sergisi ile karşımıza çıkan Özer Toraman'ın resimleri mekan kadar beyaz,gri,açık ve saf. İsmini "Anthony and the Johnsons - You're my Sister" parçasından alan sergideki çalışmalar, şarkı kadar yumuşak ve dinlendirici tekniği ile derin bir konuyu ele alıyor. 

Duvarlarda izleyiciyi karşılayan portreler, bedenler kimi zaman okunaklı kimi zaman puslu. Bazı portrelerde öne çıkan ögeler olabildiğince dikkat çekici şekilde renklenmiş ve şekillenmiş iken, bazı resimlerde ise izleyicinin hayal gücü ile netlik kazanması gerekecek kadar flu. Eserlerinde toplumsal cinsiyet, beden ve cinsiyet gibi kavramlar üzerinde yoğunlaşan sanatçı, kadın ve erkek gibi kategorize edilmiş bedenleri bulanıklaştırarak androjen bir hale getiriyor. Eserde modeller bazen,neredeyse yok olabilecek kadar homojen bir görüntüye gitmeden önce son belirgin bulanıklık hali gibi bir kareye bürünüyor. 



Sergi metninde "Tuvallerinde özellikle uçuk pembe ve mavi renklerini kullanan Toraman, bireylerin çoğu zaman farkında bile olmadan çocukluktan itibaren cinsiyet üzerinden keskin bir ayrıma girdiklerine vurgu yapmakta ve bu ayrımın silikleşmesini, cinsel kimliksizliği önermektedir."  cümlesi ile belirtilen tonlamaları, bazen çok edici parlaklıkta detaylar içeriyor. Örneğin olabildiğince açık renklerin hakim olduğu bir portrede, oldukça dikkat çekici bir kırmızı rujlu dudak ile karşılaşabiliyoruz. O kadar ikonik görünen bir kırmızı dudak oluyor ki, kırmızı ruj ile aklımıza ilk gelen arkadaşımız gibi beliriyor orada, kadın olmak gibi, rujun, boyanmanın güzelliği, dikkat çekiciliği gibi duruyor. 




Sanatçı işleri ile alakalı; Artnivo.com sayfasında belirttiği sanatçı metninde eserleri için şu açıklamayı yapıyor. 
"Çalışmalarımı Queer Kuram bağlamında, toplumsal cinsiyet, cinsellik, kimlik ve beden kavramları üzerine sürdürmekteyim. Normlar ve söylemsel inşaa süreçlerince gerçekleştirilen bedenin sınır ve yüzeylerini bulanıklaştırarak, tanımsız bir durum yaratıyorum."  Eserlerini bu bağlamda değerlendirmeye başladığımız anda yaratılan duruluk, sakin görünen portrelerin ardındaki kimlik ile baş başa kalıyoruz. O portrelere bakıp, bizlere yakın gelen hikayelerini oluşturuyoruz. Steril gibi görünen bağ bir anda kayboluyor ve eserdeki kuvvetli bakışlar, ifadeler, öne çıkan dövme,ruj gibi süslemeler ile diyalog kurmaya başlıyoruz ve anlatılanlar binlerce kelimelik ve hikayelik bakışlar. 

Özer Toraman'ın ilk kişisel sergisini 12 Aralık tarihine kadar Artnivo Project Space'de görebilirsiniz. 




Sergiye ismini veren şarkıyı da dinlemeden geçmeyelim 



Yorumlar

Popüler Yayınlar

Dekorasyon Tavsiyeleri No:5 Duvarlara tablo yerine alternatifler - Tabaklar

SANATLA DOLU BİR YAŞAM : LALE BELKIS

Aslında Özgürsün

About Augmented Reality Exhibition "Hamam"

DÜNYA SANAT GÜNÜ İZMİR'19

OMM Açılıyor!

Başka Dünya