Sergi İncelemeleri No 65: Paşabahçe - Omnia

Omnia [ ohm-nee-ah ]




Hayat iki bölümdür; Geçmiş bir rüya, gelecek bir dilek. 

Ateşin bulunup, kontrol altına alınıp, yüksek derecelere çıkarılarak ateşle şekillenen objeler, gündelik hayatımıza şekillenirken, sanatın ve tasarımın temel ögelerinden biri olarak girdiler. Mısır ve Mezopotamya'da bulunan milat öncesi ilk örnekleri camın binlerce yıllık tarihini bizlere hatırlatırken, insanlık tarihi ile gelişen camın, ülkemizde dekoratif ve günlük kullanım cam ürünleri ile en bilinen fabrika ve mağaza zincirlerinden biri Paşabahçe'dir. 




Bu yüzden OMNIA, Latince "her şey" anlamına gelen bu isim bu sergiye ve seriye verilebilinecek en güzel isim. Omnia'da nargileden, çay bardaklarına, nazar boncuklarından, kadehlere , kuş yuvalarına kadar cam ile üretilmiş geniş bir ürün yelpazesi sergileniyor. Çoğu tasarımcı sergi için tasarladığı ürünleri geçmiş deneyimlerini yeni ile buluşturarak yorumlamış, kimisi geleneksel teknikleri farklı teknikler ile birleştirerek ortaya harika çalışmalar çıkarmış. Zaten oldukça güzel ve detaylı hazırlanmış katalogda da sergiye yaklaşım şu şekilde belirtiliyor;
"NESNELERİN İŞLEVLERİNİ VE İŞLEVSELLİKLERİNİ YENİDEN TANIMLAMAK. KÜLTÜREL DEĞERLERE SAHİP ÇIKMAK; GELENEKLERİ BAŞKA HALLERDE, FORMLARDA,RENKLERDE CESARETLE SÜRDÜRMEK; GÜNÜMÜZDE YAŞATABİLMEK,YARINLARA TAŞIYABİLMEK. CAMIN DOĞASINI VE OLANAKLARINI YENİDEN KEŞFETMEK, CAMIN YAŞAM ALANINI GENİŞLETMEK." 

Bu bağlamda sergiyi gezerken herhangi bir mağazanın rafları arasında gezmekten çok daha fazlasını içeren bir deneyim yaşamış oluyorsunuz. Şimdilik sadece belirli mağazalarda belirli ürünlerin satıldığı seri oldukça estetik bir şekilde sunulmuş. Özel tasarlanmış standlara yerleştirilen ürünlere aynı zamanda tasarım aşamalarını gösteren video projeksiyonu eşlik ediyor. AUTOBAN'ın cam tabureleri, Erdem Akan'ın kağıt ağırlıkları, Nazan Pak'ın nazarlıkları,Tomas Kral'ın Pamukkale'yi yorumladığı cam kaseleri, Umut Demirel'in yenilikçi "Çeşm-i Bülbül" serisi ve tüm tasarım çay bardakları kesinlikle görülmeye değer. paşabahçe bir kez daha tasarımcılar ile çalışılınca, tasarımcı ve usta beraberliği ortaya çıkınca ne kadar estetik ve kullanışlı ürünler ortaya çıkabileceğini bir kez daha ispatlamış oldu. Mimarlık sektöründe sıkça karşılaştığımız bu durum umarım tüm büyük zincirlere örnek olur ve böylece değerli tasarımcılar tarafından yorumlanan değerlerimizi daha ölümsüz hale getirebiliriz. Umarım genç ve alanında ün yapmamış tasarımcılar ile de böyle bir serginin devamını görürüz. 




Kısaca sergi alanından da bahsetmek gerekirse atölyeistanbul bünyesinde sürekli değişecek sergiler, atölye çalışmaları, ofis kullanımı için harika bir alan tasarlanmış. Yenilikçi tasarımı, dekoratif görünümlü ve sürdürülebilir malzemeler ile tasarlanmış dış bahçesi, açılacak bar ve kafeleri ile oldukça hareketli bir bölge olacak Bomontiada. 

Sergiyi 11 Aralık tarihine kadar ücretsiz olarak gezebilirsiniz. 
Tüm detaylar için web sitesi 

Yorumlar

Popüler Yayınlar

Dekorasyon Tavsiyeleri No:5 Duvarlara tablo yerine alternatifler - Tabaklar

SANATLA DOLU BİR YAŞAM : LALE BELKIS

About Augmented Reality Exhibition "Hamam"

Aslında Özgürsün

DÜNYA SANAT GÜNÜ İZMİR'19

OMM Açılıyor!

Başka Dünya