Sergi İncelemeleri No:66 Günnur Özsoy- Costa Mea

Boşluk, Işık ve Paramparça Olma Halleri 







Sanat yazıları yazdığım Originel Magazine 7 Ekim sayısında, Yonca Karakaş Demirel'ın fotoğrafladığı Pırıl Güleşçi Arıkonmaz ve Günnur Özsoy'un bir röportajı vardı ve Aralık ayında gerçekleşen "Costa Mea" sergisinin ilk haberini o zaman okumuştum. Günnur Özsoy'un şu ana kadar geldiği süreç, kullandığı malzemelerin değişimi ile alakalı özel  soru cevaplardan oluşan bu dizide sanatçının "Costa Mea - Kaburgam" ismini verdiği heykel için şu cümleleri kuruyordu;
"Bir gün karşıma Can Dündar'ın bir yazısı çıktı. 'Bir kadını ağlatırken çok dikkat edin çünkü ALLAH gözyaşlarını sayar. Kadın erkeğin kaburgasından yaratıldı. Ayaklarından yaratılmadı, öyle olsaydı ezilirdi. üstün olmasın diye başından da yaratılmadı ama göğsünden yaratıldı, eşit olsun diye. Kolun biraz altında,korunsun diye. Kalp hizasında, sevilsin diye...' Bende son yaptığım bu heykellerimi, tüm paramparça olmuş kadınlara ithaf ediyorum." 





PG Art Gallery'nin kapısından içeri giriyoruz ve bizleri havada asılı, önünü, arkasını, sağını,solunu,içini,dışını görebileceğimiz heykeller karşılıyor. Kimi seri hareketlerle dikkat çekerken, bir diğeri yavaşça dönüyor. Oluşturdukları gölgeler en az kendileri kadar dikkat çekici. Bir an kendinizi uzay boşluğunda, organik formlardan oluşan henüz tanımlayamadığınız eserler arasında görüyorsunuz. Bu havada asılı, çok boyutlu, farklı renkleri ile dikkat çeken, pürüzsüz soyut heykeller önce izleyiciyi bütün olarak ele geçiriyorlar ve ardından galerilerde genelde alışık olduğumuz 'önce şu eseri inceleyeyim' hissi bu bütünlüğün içerisinde yok oluyor. Oluşan mistik havaya alıştığınız an detaylı bir şekilde eserler ile tek tek iletişim kurabiliyorsunuz. Radiant, ışığa göre üstünde farklı yansıma ve renkleri algıladığımız kıvrımlı formlar arasında göz gezdirirken bir mandala gibi, terapi gibi derin düşüncelere dalıyorsunuz, tıpkı meditasyon gibi. Belirli bir süre sonra bu boşluk ve doluluk hissi, ışığın ve gölgenin birleşimi ile fiziki ve ruhani varlığın somut anıtlarına dönüşüyorlar. 





Kişisel deneyim olarak bende bazen deniz kenarında kesit halinde çürümüş,kırılmış deniz kabuklarının dolu-boş formlarını hissettiren heykeller, mistik ve pırıl pırıl renkleri ve havada asılı durma halleri ile evren ile alakalı herhangi bir hissi uyandırdı ve özünde insana,doğaya ve yaratılış üzerinde düşünmemi sağladı. 



PG Art Gallery'de sizi aynı zamanda galerinin yeni sahiplendiği P ve G isimli iki kedi bekliyor olacak. Sergiyi Ocak ayının ilk haftasına kadar PG Art Gallery'de ücretsiz olarak gezebilirsiniz. 






Yorumlar

Popüler Yayınlar

Dekorasyon Tavsiyeleri No:5 Duvarlara tablo yerine alternatifler - Tabaklar

SANATLA DOLU BİR YAŞAM : LALE BELKIS

About Augmented Reality Exhibition "Hamam"

Aslında Özgürsün

DÜNYA SANAT GÜNÜ İZMİR'19

OMM Açılıyor!

Başka Dünya