Sergi İncelemeleri No:71 Daniel Firman - The Fragment Dimension

İSTANBUL'a İLAÇ GİBİ GALERİ: THE PILL 



Sanat benim için her zaman terapi gibidir. Galerinin kapısından içeri girer girmez kafama taktığım her şeyi geride bırakır sanat eserleri ile baş başa kalarak kısa süreliğine Dünya'dan koparım. Balat'a en çok gitme nedenlerimden biri çalıştığım atölyelerden birinin orada olması ve artık kesinlikle bir başka nedenim daha olduğunu düşünüyorum; THE PILL. Yepyeni bir galeri THE PILL çok ilgi çekecek bir sergi ile başlangıç yaptı. 





Daniel Firman'ın oldukça ses getiren ve yer çekimine meydan okuyan gerçek ölçek fili The Pill galeri ile İstanbul'a geldi. Gerçekçi heykeller, yerleştirmeler yapan sanatçının bir çok çalışması galeri köşelerine özenle yerleştirilmiş. Galerinin genel aydınlatması LED ve homojen dağılımı olan bu ışık tasarımı kesinlikle serginin algı hissini daha çok arttırmış. Herhangi gölge oyunlarına maruz kalmadan eserler olabildiğince yalın bir şekilde izleyici ile etkileşimi bekliyor. Girer girmez sırtı dönük bir kadın vücudu ile karşılaşıyoruz. Gerçekten orada biri arkası dönük duruyor gibi tamamen insan ölçeğinde ve oldukça çarpıcı. Duvardaki neon yazıyı okumaya fırsat bulamadan sanatçının en ünlü eseri ile karşılaşıyoruz. Yer çekimine meydan okuyan bu dev cüsseli hayvan ters ve olabildiğince gerçekçi dokusu ile izleyicide şok etkisi yaratıyor. Fil ile karşılaşınca aklıma ilk Frida Kahlo'nun Andre Breton ile konuşmalarından biri geldi; "Sürrealizm, elbise dolabını açınca elbise yerine aslan görmeye benzer" diyor. Balat'ta buzlu cam kapısından içerisi görünmeyen galerinin ziline basıp içeri girdiğinizde Frida'nın bu tanımını daha iyi hissedeceksiniz. 




Sanatçının kalıp ve genel olarak heykel oluşumu ile alakalı oldukça kavramsal çalışmaları mevcut. Dili ile yaptığı panoları dokusu ile yeterince etkileyici iken yapım tekniği ile fil kadar şaşırtıyor izleyiciyi. Duvara gizemli şekilde tutturulmuş parmaklar boşluk doluluk kavramında izleyicinin hayal gücü için birer referans noktaları oluşturuyorlar. Yine duvarda yer alan, bir insanın sağ elinin tutamayacağı tek şey olan kendi sağ eli fikrinin yorumu ile sanatçı  kalıp işleri ile harika bir bağ kuruyor. 



THE PILL 'de 24 Nisan tarihine kadar gezebileceğiniz "Fragman Boyutu" sergisi kesinlikle şu aralar mutlaka görülmesi gereken bir sergi. Balat sokaklarını gezerek yeni kafelere, eski eşya dükkanlarına göz atmayı unutmayın.

THE PILL Galeri detayları için Link

Yorumlar

Popüler Yayınlar

Dekorasyon Tavsiyeleri No:5 Duvarlara tablo yerine alternatifler - Tabaklar

SANATLA DOLU BİR YAŞAM : LALE BELKIS

About Augmented Reality Exhibition "Hamam"

Aslında Özgürsün

DÜNYA SANAT GÜNÜ İZMİR'19

OMM Açılıyor!

Başka Dünya