Sergi İncelemeleri No:73 - Sanat, Canlı Olma Durumu İle Kesişince

Artnivocom&Performistanbul&Istanbul Performance Art 3+1 


Galeriler bizi sanat ile buluşturan mekanlar olsa da bu mekanlarda her daim sanat eseri ile izleyici arasında  görünmeyen bir sınır olabiliyor. İş bir çok disiplini kendi içinde barındıran ve dönüşebilen performans sanatına geldiğinde başkalaşıyor. Karşınızda rolünü defalarca oynamış, senaryoya bağlı bir oyuncu yok. Sanatçı ve bilinmeyen, sadece ip uçları veren süreci var. Artnivocom, Performistanbul ve İstanbul Performance Art son yıllarda kişisel olarak ilk defa karşılaştığım etkileyici bir etkinliği izleyici ile buluşturdu. 



Burçak Konukman, Gülhatun Yıldırım ve Pınar Derin Gençer’in bir eş zamanlı ve takiben üç ayrı solo performanslarından oluşan 3+1'in ilk performansı 27 Şubat akşamı gerçekleşti. Bembeyaz galerinin 3 bölgesine 3 sanatçı konumlanmıştı. Pınar Derin Gençer saçlarından siyah balonlarla duvara sabitlenmiş yerde oturuyordu, önünde mektuplar ve saksıya ekilmiş tek bir balon vardı. Burçak Konukman galerinin vitrininde resmi bir çalışan, iş adamı kıyafeti ve çantası ile sabit bir şekilde duruyordu. İzleyiciler hareketli olduğu için kırmızı elbisesi ile Gülhatun Yıldırım'a yönelmişti. 

Gülhatun Yıldırım teller ile mekanda bulunan 3 kolonu sınır çizercesine tanımlamaya başladı. "Tanımlanmamış Bölge" isimli 2 saat sürecek bu performansında çizginin önemini canlı ve 3 boyutlu olarak vurguluyordu. Tek bir ince telin,ince çizginin nasıl duvar ördüğünü, alan tanımladığını, bölme gücünü hissettirdi bana her dönüşünde. 





Burçak Konukman vitrinden galeri alanına doğru yöneldiğinde çantasından çıkardığı kravatları, süre gelen işleri,görüşmeleri,kişileri,yeni günü betimlercesine birbirine bağlayarak uzun bir ip oluşturdu ve bir anda çekici ve çivisi ile galerideki sessizliğe büyük bir darbe vurdu. Duvara sabitlediği kravatlar ile birbirine bağlı şirketler arası  zincirlere, hiyerarşiye sembolik bir gönderme gibiydi. Git gide karmaşıklaşan ve karmaşıklaştıkça en alt tabakadaki çalışanı ezen,boğan bir yapının sembolü gibi durdu öylece. 



Pınar Derin Dinçer ise sabit şekilde otururken bir yandan bir şeyler mırıldanıyordu. Duyamadığımız bu sesler belki bir dua,belki önünde duran  Nazım Hikmet'in Piraye'ye yazdığı mektuplardan kesitlerdi. 10 mektup ve 10 balon arasında bağ kurmak ve saksıya ekilmiş 11. balonu bir umut olarak görünce mırıldandıkları bende bir dua ve monolog hissi oluşturdu ve on birinci mektubun geleceği günü oturmuş bekleyen kadın yavaş yavaş umutlarından koptu. 

Pınar Derin Gençer, Between You and Me


Bir birinden etkileyici 3 performansı bir arada izlemek keyifli bir deneyimdi. Performans sanatının gücü unutulmaz bir deneyim yaşatmaktır. Canlı olduğu için baktığınız bir resim ve fotoğraftan çok daha fazlasını hissettirebilir izleyiciye ve zihinde daha unutulmaz bir anı bırakabilir. Sanatçının,o an sizi kendi bulunduğu boyuta davet etmesi ile daha hafızalarda yer edici bir gücü olduğunu düşünüyorum. 

Binlerce kelime ve his kısa süreliğine izleyici ile buluşuyor ve performans sanatı video kaydı,fotoğraflama ile ölümsüzleşiyor. Artnivocom, Performistanbul ve İstanbul Performance Art'ın sıradaki etkinlikleri için sosyal medya hesaplarını takip etmeyi unutmayın. 

artnivo.com

artnivo.com yeni, farklı ve seçilmiş çağdaş sanat eserlerinin geniş kitlelere ulaşmasını sağlamak için kurulmuş online çağdaş sanat platformudur. Amacı, yeni ve geleceği olan sanatçıları bulup seçmenin yanı sıra, çağdaş sanatın öncü isimlerini bir araya getirerek, bireysel ve kurumsal koleksiyonlara olduğu gibi bağımsız sanatseverlere de ulaşarak, çağdaş sanatı desteklemektir. artnivo.com, henüz ilk adımlarını attığından beri, sanatseverlerin çağdaş sanatın bugününü ve geleceğini takip edebileceği bir platform olma yolunda ilerliyor.

Ekim 2015 tarihinde Şişhane'deki Nejat Eczacıbaşı Binası'nın giriş katındaki artnivo.com project space'i oluşturmasıyla birlikte, online platformda var olmaya devam ederken, aynı zamanda sanatçıları ve sanat izleyicilerini bir araya getirdiği proje alanında, temsil ettiği genç ve yükselen sanatçılara görünürlük kazandırmaktadır. Gerçekleştirdiği solo ve karma sergilerin yanı sıra, düzenlediği etkinliklerle de mekanı yaşayan bir alana dönüştürmeyi amaçlamaktadır.

Instagram : https://www.instagram.com/artnivocom/
Twitter : https://twitter.com/artnivocom


İstanbul Performance Art

İstanbul Performance Art, performans sanatı ve disiplinlerarası yaklaşımı ile ilişkide olduğu sanat dallarını kapsayan canlı sanatçı eylemlerini sunmak; seminerler, sergiler, eğitim programları, performans sanatı etkinlikleri, sanatçı konuşmaları organize etmek; sanat yoluyla uluslararası bir platform oluşturmak amacıyla kurulmuştur.

Website : http://www.istanbulperformanceart.com
Instagram : https://www.instagram.com/istanbulperformanceart/
Twitter : https://twitter.com/istanbulperform


Performistanbul
Performistanbul, performans sanatçılarının bir çatı altında toplanmasını ve sanatçıları projeler ile buluşturmayı hedefleyen uluslararası bir performans platformudur. Hem projelere ev sahibi arayan, hem de alanlara özel performanslar üreten Performistanbul’un en büyük hedeflerinden bir tanesi ise sanat kurumlarının ve kurumsal oluşumların da performans sanatçılarına ulaşabilmeleri için bir kaynak olmak.
Instagram: https://www.instagram.com/performistanbul/ 

Performans sanatı deyince akla gelen ilk isimlerinden Marina Abramovic'in performans sanatı tanımı için videoyu izleyebilirsiniz. 

Yorumlar

Popüler Yayınlar

Dekorasyon Tavsiyeleri No:5 Duvarlara tablo yerine alternatifler - Tabaklar

SANATLA DOLU BİR YAŞAM : LALE BELKIS

About Augmented Reality Exhibition "Hamam"

Aslında Özgürsün

DÜNYA SANAT GÜNÜ İZMİR'19

OMM Açılıyor!

Başka Dünya