Sergi İncelemeleri No:75 Birce Yıldız - Mistik Arayış

RENKLİ BİR YOLCULUK




Etkisinden uzun süre kurtulamadığım bir çocukluk çizgi filmim vardır; "HAY". Dini temellere oturtulan, Haşim Vatandaş tarafından yazılıp yönetilen çizgi filmde Hay isimli karakter yalnız başına bir adada doğar  ve ceylan tarafından büyütülür. Büyüdükçe hayatı keşfetmeye anlamlandırmaya çalışır. Kendisini büyüten ceylanın öldüğü sahnede vücut ısısı ile sönen ateş arasında bağlantı kurarak var oluşun özünü kimi zaman ateş kimi zaman su, hava olarak tanımlamaya başlar ve gizemli dünyasındaki yolculuğu ta ki diğer insanlarla karşılaşıncaya kadar devam eder. Soyut resmin beni çıkardığı bu yolculuğu çok seviyorum. 



İlk insanların varlığından bu yana merak edilen "öz"  arayışının getirdiği merak bizleri milyonlarca yıllık bir yolculuğa ilk patlamaya götürmüştür. Günümüzde yaşadığı coğrafyadaki inanışlarına göre şekillense de oldukça değişken olan öze varış sanatçı Birce Yıldız'ın Mistik Arayış sergisi ile karşımıza mistik renklerin ahengi ve farklı maddelerin birleşimi ile çıkıyor. 


Birce Yıldız “Sanat  benim için,   devingen, sürekli  başkalaşım  (dönüşüm)  halinde  süregelen  bir  serüvendir.  Mistik  bir  arayıştır." diyen Birce Yıldız soyut ekspresyonist çalışmaları ile izleyiciyi maddenin özüne yolculuğa çıkarıyor. Zihnimizden evrene uzanan bu yolculuk hareket, değişkenlik, döngü gibi anahtar kelimeler üzerinden referanslar oluşturarak sanatçının belleğinde oluşan yansımaları gözle görünür hale getiriyor. Oluşturduğu soyut kompozisyonlara aventurin,florit,ametist gibi taşlar ekleyerek soyut ve gerçeklik arası bir bağ kuruyor. Sanatçı gözle görmeden varlığına inanamadığımız olguları  soyut ve somut olarak harmanlarken kullandığı döngüsel formlar ile evrende her hangi bir nokta ile bizleri buluşturuyor gibi. 



"Evrenin temelinde hangi form var?" sorusu üzerinden okumalar ve araştırmalar yapan sanatçı zihninde canlanan tüm renk, doku, birleşim ve formları oldukça göz alıcı şekilde izleyiciye sunuyor. Enerjinin akışını resmettiği "Mistik Arayış" sergisini 13 Nisan 2016 tarihine kadar Gama Gallery'de ziyaret edebilirsiniz. 


Birce Yıldız


Gama Gallery   ve sanatçının kişisel web sitesi Birce Yıldız 

Yorumlar

Popüler Yayınlar

Dekorasyon Tavsiyeleri No:5 Duvarlara tablo yerine alternatifler - Tabaklar

SANATLA DOLU BİR YAŞAM : LALE BELKIS

Aslında Özgürsün

About Augmented Reality Exhibition "Hamam"

DÜNYA SANAT GÜNÜ İZMİR'19

OMM Açılıyor!

Başka Dünya