Sergi İncelemeleri No:79 Devran Mursaloğlu


 ‘All We Ever Wanted Was Everything’


Devran Mursaloğlu - Video ve Yerleştirme



Kağıdı en çok yazı ve baskı aracı olarak hayatımızda kullanırız. Milat öncesine dayanan tarihi boyunca sanatın ve bilginin oluşumunda, aktarımında en önemli araçlardan biri olmuştur. Sanatçı Devran Mursaloğlu kağıt adı verdiğimiz bu malzemeyi her seferinde oldukça farklı formlara sokarak, bizleri her seferinde kağıdın oluşturduğu formun başka bir hikayesine sürüklüyor.


PG Art Gallery'de 2 Haziran tarihine kadar görebileceğimiz Devran Mursaoğlu sergisi için galerinin dışı siyah bir şekilde kapatıldı. Daha içeri girmeden yaratılan bu gizemi, içerde özünde 10.000 adet kağıt parçacıklarından oluşan yerleştirme ve video çalışması güçlendiriyor. Sanatçının oluşturduğu parçacıkların 3D olarak modellenip çoğaltılması ile oluşturulan video çalışmasının vaadettiği dünyaya girip kaybolmamak neredeyse imkansız gibi. Parçacıkların sanki öze doğru çekimi izleyciyi görsel olarak hapsederek, doğum, çoğalm, evren, varoluş gibi sorular üzerine düşünmesini sağlıyor.



Sergi metnine göre sanatçı, insanın maddi ve manevi eksikliklerini tamamlamak üzere verdiği çabayı, hırsı, doyumsuzluğunu ve bitmek bilmeyen arayış hikayesini anlatıyor. Sergi metninin aynı zamanda izleyiciye yönelttiği bazı sorular var;

Sahip oldukları mı yoksa eksik tarafları mı bir kişiyi daha iyi tanımlar? Eksik parçalarını ararken içine girdiği zorluk, mücadele, hırslar, başarısızlıklar, kompleksler mi yoksa başarmanın, sahip olabilmenin sevinci mi?

İnsan neden var olanla yetinmez? Eksik parçalarıyla neden yaşamını sürdüremez?

En az beklenti, en büyük mutluluk mudur? Yoksa bu yorucu eksiklikleri tamamlama maratonu yaşamın bir parçası, bir vazgeçilmezi midir?
Tüm bu sorular çerçevesinde eseler ile iletişim kurduğum zaman bireysel olarak yerleşim kurgusu ile kafamda yine evrensel bir senaryo canlandı. Masa üzerine serili özü aynı, formları başkalaşmış ve tek düzende sıralı bu cisimleri bir coğrafya gibi algıladım. Gündelik hayatta neredeyse askeri nizam ile yaşadığımız rutinlerimizi düşünürken kendimi o parçacıklardan biri olarak hayal ettim ve videoda galaksi boyutunda bir hayal alemi ile öze doğru çekilen silüetime baktım. Yapabilecelerime, olabileceklerime, ihtimallere doğru bir sürükleniş hayal ettim.



Sizde sergiyi deneyimlemek isterseniz 2 Haziran'a kadar mutlaka PG Art Gallery'e uğramanızı öneririm.
Kısaca kağıda her seferinde şaşırtıcı derecede başkalaşım geçirten sanatçıdan bahsetmek gerekirse;

Devran Mursaloğlu Brüksel’de aldığı mimarlık ve mühendislik eğitiminin ardından Marmara Üniversitesi Resim Bölümü’nde Devabil Kara Atölyesi’ne katıldı. D Art and Design adlı galeri/atölyesinde 2010 yılına kadar kendi çalışmalarını sergiledi. Bugüne kadar Milano Trienal Museum’da ‘Kağıttan Takı Tasarımları’, Kore Hanji’de ‘Wearabale Art’, Tahtakale Hamamı’nda Pg Art Gallery’nin düzenlediği ‘Tekinsiz Oyunlar’ ve Kuzgun Acar anısına ‘Maskeler’ sergileri ile Mardin Bienali ve Ege Art başta olmak üzere yurt içi ve yurt dışında birçok etkinliğe katıldı. IAPMA (Dünya Kağıt Sanatçıları Derneği) üyesi ve aynı aynı zamanda Dünya Sanat Olimpiyatları Kurulu’nun Türkiye Paper and Fiber Kurulu başkanı olan sanatçı, Ege Üniversitesi’nde kağıt ile ilgili dersler verip, workshoplar düzenledi.

Yorumlar

Popüler Yayınlar

Dekorasyon Tavsiyeleri No:5 Duvarlara tablo yerine alternatifler - Tabaklar

SANATLA DOLU BİR YAŞAM : LALE BELKIS

About Augmented Reality Exhibition "Hamam"

Aslında Özgürsün

DÜNYA SANAT GÜNÜ İZMİR'19

Başka Dünya

OMM Açılıyor!