Sergi İncelemeleri No:80 HERBERT MEHLER



Biyolojik ve Mimari Formlar Arası Yolculuk



Turkmall Sanat, Uniq Gallery ve Art350, Alman sanatçı Herbert Mehler'in, organik meyve ve tohum gibi doğal maddelerden ilham alarak yarattığı çelik heykellerini UNIQ İstanbul'da sanatseverlerle buluşturuyor.


Wv 766 Frutta Di Spigolo, Korten Çeliği

Uniq İstanbul'a Ağustos ayına kadar yolunuz düşerse Çinili Köşk, Uniq Gallery ve çeşitli konumlarında Herbert Mehler'in büyük ölçekli heykellerini göreceksiniz. Mayıs ayının son haftası açılışı gerçekleşen sergi sanatçının son dönem çalışmalarına odaklanıyor. Açılış konuşmasında çocukluğundan ve erken kariyerinden marangozluk, kağıt katlama gibi geçirdiği süreçlerden bahseden sanatçı günümüze gelen yolculuğunda doğadan ne kadar kopamadığından ve mikro formları devleştirmekten büyük keyif aldığından bahsetti. 




Sanatçı Herbert Mehler eserlerinin üretiminde daha çok organik formlardan yola çıkıyor. Eserleri bu bağlamda meyve çekirdeği, tohum gibi küçük parçaların devasa boyutlarda mimari ögelere dönüşmesi olarak kolaylıkla algılanabilir. Silindirik yapıdaki bol kıvrımlı, ışık ve gölge ile düzenli oluşan desenleri ile çeliğin başkalaşmış formları bu eserler. Mink bir çekirdek parçacığının büyüyerek ne denli anıtsal bir yapı parçasına dönüştüğünü görüyoruz. Korten çeliğinin doğal paslanması ile eskimiş, doğal görünümü ile farklı bir materyal olarak algılanabiliyor.



Minik bir meyve çekirdeğinin kendini tekrar eden çizgilerinin doğa ile yeniden birleşimi büyük bir ölçek olarak sunulunca (özellikle kolon gibi duran formlarını izleyici olarak aklımda çoğaltınca) tapınak kolonları gibi bir alan içerisinde buldum kendimi. Daha sergi metnini okumadan hissettiğim bu duyguyu sergi metninde de görünce eserler ile kurduğum bağı pekiştirmiş oldum. Sergi metninde eserlerden şu şekilde bahsediliyor;
"Sanatçının eserlerini bu kadar büyüleyici kılanda doğal ve insan eli değmiş görüntüsündeki bu kararsızlık. Yapıtların esinlendiği mikro formlar tek bir malzemeyle şekilleniyor ve yunan kolonları görkemiyle izleyiciyle buluşuyor."




Çinili Köşk önünde 2 adet yerleştirme mevcut. Bu yüzyıla ait heykellerin 18. YY'dan kalma bir köşk önünde hiç sırıtmadan durmasının önemli bir kaç püf noktası olduğunu düşünüyorum. Birincisi ilham alınan geometri. Her iki eserin dekoratif yanları beslendikleri geometrik formlar. İkincisi ise renk ve bol tekrarlı formu ve bir diğeri ise büyük simetrik yapı önünde kendi içlerindeki simetri ile örtüşmeleri. Eserler öylesine güzel yerleşmiş ki; aralarında bulunan yüzyıllar bir anda kesişim noktasına dönüşmüş. Toplamda 10 adet eserin sergilendiği serginin 6 işi Uniq Gallery içinde ve yakınında, 4 adedi ise çinili köşk çevresinde.






Herbert Mehler’in eserleri, Ağustos ayının sonuna kadar UNIQ İstanbul’un farklı noktalarında sergilenmeye devam edecek.





HERBERT MEHLER KİMDİR?


Herbert Mehler, günümüzün en ünlü heykeltıraşlarından biridir. 1949 yılında Steinau, Fulda’da doğan sanatçı, Nürnberg Güzel Sanatlar Akademisi’nde eğitimini tamamlamıştır. Uzun yıllardan beri uluslararası sergiler ve sanat fuarlarında sergilenen eserleri aynı zamanda ünlü koleksiyonların da ayrılmaz bir parçasıdır.  Sanatçının heykelleri kamusal alanda tanınmakta ve büyük ilgi toplamaktadır. Herbert Mehler,  Würzburg Riedenheim’da ve Berlin’de yaşamakta ve çalışmaktadır.




UNIQ İstanbul Adres:


Maslak / Ayazağa Caddesi No:4


(Her 20 dakikada bir İTÜ Ayazağa Metro çıkışı, Windowist karşısından ring servisi bulunmaktadır.)

Yorumlar

Popüler Yayınlar

Dekorasyon Tavsiyeleri No:5 Duvarlara tablo yerine alternatifler - Tabaklar

SANATLA DOLU BİR YAŞAM : LALE BELKIS

About Augmented Reality Exhibition "Hamam"

Aslında Özgürsün

DÜNYA SANAT GÜNÜ İZMİR'19

OMM Açılıyor!

Başka Dünya