Sanat ve Tasarım Şehri Olarak Cape Town

Sanat Şehri olarak Cape Town



Dünya fuarlarında yükselen Afrika sanatı yakın zamanda Güney Afrika'da açılacak Afrika kıtasının en büyük çağdaş sanat müzesi ZEITZ MOCAA  ile gözleri Cape Town üzerine çekmeye başladı. Cape Town şehri doğası kadar  sanat, zanaat ve tasarım üçgeninde ziyaretçisi için heyecan verici etkinlikler ve noktalar sunuyor. 

Afrika, Hollanda ve İngiliz kültürünün neredeyse homojen şekilde birleştiği şehir 4 milyona yakın nüfusuna rağmen oldukça büyük bir sanat, tasarım arterine sahip. Her ayın ilk Perşembe günü gerçekleşen ilk perşembe etkinliği şehirde aktif bir gece hayatı sunarken geç saatlere kadar açık galeriler izleyicileri çeşitli performans sanatları ile buluşturuyor. Dünya'nın doğal 7 harikasından biri olan Masa Dağı en büyük turistik nokta olsa da;  sanat, zanaat ve tasarım severler için turistik rotalar dışında mutlaka görülmesi gereken yerlerin listesi şu şekilde... 

IZIKO MÜZELERİ 

İziko Müzeler zinciri şehrin doğal, kültürel, politik ve sosyolojik yapısını incelemeye fırsat veren ve mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerin başında geliyor. Sanat müzesi geleneksel ve çağdaş sanat çalışmalarından örnekler sunarken, geçici sergileri ile izleyicisi ile bağının devamlılığını koruyor. Doğa müzesi planetaryum, tahnitçilik, bilim ve doğal hayat hakkında bilgiler sunarken, Slave Lodge, District 6 gibi müzeler Güney Afrika geçmişi, kölelik ve ırkçılık hakkında ziyaretçisini bilgilendiriyor. 



HALKA AÇIK SANAT BÖLGELERİ 




Şehir merkezinde gezerken bir çok yerleştirme, heykel görmek mümkün. Sea Point bölgesi sahilde çeşitli heykeller sahilde harika fotoğraf görüntüleri sunarken, Hermanus bölgesi büyük ölçekli ve satışa açık heykelleri ile sanat ve doğayı birleştiriyor. Kalk Bay zanaat, sanat ve tasarım galerileri ile keyifli bir yürüyüş rotası oluşturuyor. Bu yıl ilk kez düzenlenen "Sokak Sanatı Festivali IPAF" Observatory bölgesine yeni 29 sokak sanatı çalışması kazandırdı. Sokak sanatı örneklerinin en çok görülebileceği bir diğer bölge şehrin yeni sanat ve tasarım arteri olan Woodstock bölgesi. Woodstock Exchange ve çevresinde uluslararası ün kazanmış sokak sanatçılarının büyük ölçekli duvar resimlerini görmek mümkün.  Galeri sayısı oldukça fazla olan şehirde çağdaş Afrika sanatının ilginç örneklerini görmek mümkün. Aynı zamanda fotoğrafçıların en sevdiği bölgelerden biri Bo-Kaap rengarenk evleri ile ziyaretçilerinin en sevdiği sokakların başında geliyor.  Muizenberg bölgesinde yer alan rengarenk sahil kulübeleri yine fotoğraf çekmeyi seven ziyaretçiler için keyifli bir dinlenme,yüzme noktası. Irma Stern Müzesi sanatçının evini müüzeye çevirerek lokal bir ev, dekorasyon hissi sunduğu gibi ziyaretçisini geçici sergiler ile yeni sanatçılar ile tanıştırıyor.  Waterkant bölgesi tasarım butikleri kesinlikle ziyaret edilmesi gereken mağazaların başında geliyor. Long Street'te bulunan Afrika ürünleri ve antika,eski eşya  marketleri ilham verici ürünler sunuyor. Waterfront'ta bulunan Watershed, bünyesinde onlarca tasarım mağazası ile Afrika sanat ve tasarımı hakkında büyük ipuçları veriyor.  Şehir merkezine biraz uzakta bulunan Afrikaans dilini onurlandırmak için 1975 yılında mimar Jan Van Wijk tarafından tasarlanmış Taal Monument mimari tasarım severler için mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri.



ŞARAP BAĞLARI
Dünya’nın en önemli şarap bağlarına sahip Güney Afrika üretim tesisi olmaktan fazlasını sunan şarap merkezleri ile özellikle sanat konusunda birbiri ile yarışan mekanlar ile dolu. Ellerman House, Delaire Graff Estate, Tokara gibi öncüler özellikle sanat koleksiyonları ile birbirleri ile yarışıyor. Vladimir Tretchikoff, Lionel Smith, William Kentridge, Deborah Bell vb öne çıkan Güney Afrika sanatçılarının çalışmaları bu çok amaçlı merkezlerin duvarlarını ve bahçelerini süslüyor.



ZEITZ MOCAA - Museum of Contemporary Art Africa 

22 Eylül 2017'de 90 yıllık silo binalarından dönüştürülerek açılacak müze Afrika kıtasının en büyük çağdaş sanat müzesi olacağı gibi bütün ilgiyi Cape Town üzerine çekmeyi hedefliyor. Jochen Zeitz ve V&A Waterfront işbirliği ile kurulan müze mimar Thomas Heatherwick tarafından tasarlanmış. 9 katlı olacak bina içerisinde 80 galeri, 18 atölye ve eğitim alanı, teras heykel bahçesi gibi alanlar olacak. Müze geceleri özel aydınlatma tasarımı ile limanda en çok ilgi çekecek binalardan biri olacağı gibi zengin içeriği ile ziyaretçisine çağdaş Afrika sanatının en ilgi çekici örneklerini sunacak. 





Bu liste Artisans Dergi Mart-Nisan 2017 sayısı için hazırlanmıştır. İzinsiz kullanımı yasaktır. Ahmetrustemblog dışında bir kaynakta okursanız lütfen şikayet ediniz. 





Yorumlar

Popüler Yayınlar

Dekorasyon Tavsiyeleri No:5 Duvarlara tablo yerine alternatifler - Tabaklar

SANATLA DOLU BİR YAŞAM : LALE BELKIS

Aslında Özgürsün

About Augmented Reality Exhibition "Hamam"

DÜNYA SANAT GÜNÜ İZMİR'19

OMM Açılıyor!

Başka Dünya