FOTOISTANBUL

4. Fotoistanbul Beşiktaş Uluslararası Fotoğraf Festivali, 30 Eylül'de başlıyor

Marina Svarbova - Yüzme Havuzunda


Türkiye'nin en kapsamlı fotoğraf buluşması Fotoistanbul Beşiktaş Uluslararası Fotoğraf Festivali, 30 Eylül'de kapılarını dördüncü kez açıyor. Tüm sergi ve etkinliklere katılımın ücretsiz olduğu Fotoistanbul kapsamında, 18 farklı mekanda 60 sergi ile  yuvarlak masa tartışmaları, panel, ustalarla söyleşiler, sanatçı sohbetleri, atölyeler gibi 60’tan fazla yan etkinlik gerçekleşecek. Festival 22 Ekim tarihine kadar sürecek.  

Her yıl yüzbinlerce insanın izlediği Fotoistanbul Beşiktaş Uluslararası Fotoğraf Festivali bu sene, 20 ülkeden 100'e yakın fotoğrafçının ‘Fotoğraf Çekmek’ eylemini ‘Fotoğraf Yapmak’ kavramına nasıl dönüştürebildiklerini sanatseverlerle paylaşacak.

Fotoğrafı duvarlardan, kurallardan, kategorilerden çıkarıp herkesin rastlantısal olarak da ilişkiye geçebileceği şekillerde sokağa taşıyan; klasikle moderni, ustayla genci bir araya getiren, fotoğrafın tüm disiplin ve tarzlarını konu alan festival, ilk 3 senesinde Türkiye ve dünyadan 238 konuğa ev sahipliği yaptı. Fotoğraf sanatının dünyaca ünlü isimlerinden William Klein, Josef Koudelka, Anders Petersen, Stanley Greene, Atta Kim, Ara Güler, Nick Brandt, Antoine D’agata, Sandro Miller, Ruud van Empel ve Andre Kertesz’in çalışmaları da dahil olmak üzere toplam 160 sergiyi fotoğrafseverlerle buluşturdu, 273 yan etkinlik ve yüzlerce portfolyo değerlendirmesi gerçekleştirdi.

Fotoistanbul’un bu seneki mekanları Beşiktaş Demokrasi Meydanı, Kazan Meydanı, Köyiçi Kartal, Deniz Müzesi önü, Ortaköy Meydanı, Ortaköy Yetimhanesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Ortaköy Kültür Merkezi, MSGSÜ Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi 'Sarnıç Galeriler', Beşiktaş İnovasyon Merkezi ile Artgalerim Bebek, Mixer, Fotoğrafevi, İstanbul Fotoğraf Galerisi, O’Art, Gama ve Fototrek Fotoğraf Merkezi gibi galeriler olacak.

Fotoistanbul 2017, son dönemin öne çıkan isimlerinden Omar Victor Diop, siyah-beyaz doğa fotoğraflarıyla ünlü Michael Kenna,  ‘dans eden fotoğrafçı’ lakabıyla tanınan Youngho Kang,  kadın sünnetleri konusunu gözler önüne seren Meeri Koutaniemi, mülteci sorununu konu alan projesiyle Zsofia Palyi, fotoğraf üzerine boyama tekniğini kullanan Alberto Sanchez gibi isimlerin aralarında bulunduğu birçok yabancı sanatçının eserlerini İstanbul’da ağırlayacak. Ozan Sağdıç, Ahmet Elhan, Ali Alışır, Çerkes Karadağ, Saygun Dura Türkiye’den eserleri festivalde sergilenecek fotoğraf sanatçılarından bazıları. Yakın zamanda kaybettiğimiz usta fotoğraf sanatçısı Sabit Kalfagil’in eserleri de festival bünyesinde sergilenecek ve sanatçı ile ilgili bir de söyleşi düzenlenecek.


 
Can Dağarslanı - Sukunet 



Festival kapsamında ayrıca fotoğraf dünyasının en prestijli ödülllerinden biri sayılan ‘Robert Capa Uluslararası Büyük Ödülü’nün bu seneki sahibi Viola Fatyol ile Rusya Federasyonu Unesco Komisyonu'nun himayesinde Rossiya Segodnya tarafından düzenlenen ve 71 ülkeden 6000’in üzerinde fotoğrafın değerlendirildiği ‘Andrei Stenin Uluslararası Basın Fotoğrafı Yarışması’nın birincileri; büyük ödül sahibi İspanyol sanatçı Alejandro Martinez Velez, spor dalı birincisi Alexei Flippov ve Benim Gezegenim serisi birincisi Pavel Volkov’un eserleri de sanatseverlerle buluşacak.  Fotoistanbul Instagram yarışmasında ilk 50’ye giren finalistlerin eserleri de festival kapsamında Ortaköy Meydanı’nda sergileniyor olacak.

Etkinlikler
Festivale katılan sanatçılar tarafından yapılan ve hem amatör hem de profesyonel fotoğrafçılar tarafından büyük ilgi gören portfolyo değerlendirmeleri bu yıl 2-6 Ekim tarihleri arasında Beşiktaş İnovasyon Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Festival ayrıca Ahmet Ümit, Ercan Kesal, Bedri Baykam, Cemil Ağacıkoğlu, Murat Germen gibi alanlarının usta isimlerinin katılacağı ve fotoğrafın diğer sanatlarla ilişkisinin tartışılacağı yuvarlak masa tartışmaları, atölyeler ve usta fotoğraf sanatçılarıyla söyleşilere de ev sahipliği yapacak. V4 Grubu Macar Başkanlığı vesilesiyle; Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya ve Slovakya'dan oluşan V4 Grubu'na mensup sanatçılar, 'Orta Avrupa fotoğraf sahnesinde olasılıklar nelerdir?' başlıklı bir panelde bir araya gelecekler. Festival kapsamındaki tüm etkinlikerl ücretsizdir.

Bu yılın onur konuğu Hollanda
Kısa süre içinde uluslarası farkındalık da yaratan Fotoistanbul’un bu yılki onur konuğu Hollanda olacak. Bu kapsamda 5 Hollandalı fotoğrafçı; Alex Timmermans, Annabel Oosteweeghel, Marieke van der Velden, Eddo Hartmann ve Peter Edel festivalde sergileriyle yer alacaklar.

Sanat yönetmenliğini Attila Durak’ın, yöneticiliğini Rıza Erdeğirmenci’nin yaptığı festivalin küratörleri Coşar Kulaksız, Hüseyin Yılmaz, Katharina Mouratidi, Jae Hyun Seok, Christophe Laloi ve István Virágvölgyi. Ersin İleri festivalin iletişim koordinatörlüğünü üstlenirken, Ebru Uluğkay proje koordinatörü, Noyan Sungur da proje yöneticisi olarak görev alıyorlar.

Festivale katılmak isteyenler www.fotoistanbul.org adresinden detaylı bilgi alabilirler.






FESTİVALDE SERGİLERİYLE YER ALACAK TÜM SANATÇILAR (Alfabetik)
Ahmet Elhan, Alberto Sanchez, Alejandro Chaskielberg, Alejandro Martinez Velez, Alex Timmermans, Ali Alışır, Annabel Oosteweeghel, Aslı Çelikel, Banu Kaplancalı, Burcu Böcekler, Can Dağarslanı, Can Görkem Halıcıoğlu, Can Sarıçoban, Christian Flores Michel, Çerkes Karadağ, Dinçer Dökümcü, Eddo Hartmann, Eitan Witkon, Emel Karakozak, Engin Güneysu, Erhan Sermet, Francesco Pergolesi, Funda Zeynep Aygüler, Gyula Sopronyi, Hina Barlas, Hubert Blanz, İsa Özdemir, Kerimcan Gören, Krista Wortendyke, Luisa Dörr, M. Cevahir Akbaş, Maria Svarbova, Marieke van der Velden, Meeri Koutaniemi, Mehmet Arslan Güven, Michael Kenna, Murathan Özbek, Muriel Bordier, Myoung Ho Lee, Naomi Harris, Nazlı Tuhera Moral, Oddviz (Çağrı Taşkın, Serkan Kaptan, Erdal İnci), Omar Victor Diop, Ozan Sağdıç, Peter Edel, Sabit Kalfagil, Sadegh Tirafkan, Saygun Dura, Serge Najjar, Slevin Aaron, Şeref Artagan, Viola Fatyol, Yaşayan Kadınlar Fotoğraf Grubu (Gülbin Özdamar Akarçay, Hülya Avdan, Melis Batır, Aysegül Çıkıncı, Esra Çolak, Zübeyde Ekmekçi, Sevgi Kösem, Solmaz Mercan, Sema Omurtak, Özlem Kanat Örneksoy, Şükran Tunç), Yonca Karakaş, Youngho Kang, Zsofia Palyi


Yorumlar

Popüler Yayınlar

Dekorasyon Tavsiyeleri No:5 Duvarlara tablo yerine alternatifler - Tabaklar

SANATLA DOLU BİR YAŞAM : LALE BELKIS

Aslında Özgürsün

About Augmented Reality Exhibition "Hamam"

DÜNYA SANAT GÜNÜ İZMİR'19

OMM Açılıyor!

Başka Dünya