Sergi İncelemeleri No:93 Hans Op De Beeck, Uyuyan Kız

Pilevneli Gallery, Dolapdere ve Uyuyan Kız 




Son 6 Yıldır Dolapdere çevresinde onun öncesinde Tarlabaşı bölgesinde yaşayan, gecesini gündüzünü bilen biri olarak Dolapdere'nin sanat yoğunluklu dönüşümü beni heyecanlandırdığı kadar şaşırtıyor. Kentsel Dönüşüm ile sadece binaları yenileyerek sihirli bir dönüşüm çemberine gireceğimizi düşünmek şimdilik oldukça imkansız. 

Galerinin şehre açılan etkileyici penceresi 


ARTER Çağdaş Sanat Müzesinin yakında açılacak olması ile önce Dirimart ve GAIA Galeri Dolapdere Irmak Caddesi üzerinde yerlerini aldılar. Buraya gelen 3. sanat merkezi de Pilevneli oldu. Dolapdere yoğun yağış alan günlerde isminin hakkını veren bir bölge. Yayalar için neredeyse yürünmesi imkansız olan bölge trafik problemleri yanında huzurlu yürüyebileceğiniz, tekin bir bölge değil ama binalar ile elbette o da dönüşecek. Pilevneli'nin bu bölgede 5 kata yayılan harika bir sanat merkezi açmış olması elbette heyecan verici ama galerinin terasından ve şehrin göründüğü geniş pencerelerinden arka sokaklarda yaşayan halk bu galeriye girmedikçe sanat sadece belirli bir kitleye erişecek. Umarım galeri büyük alanı ile en azından bu bölgedeki çocuklar için sanat projeleri düzenler ve dönüşüme gerçek bir katkısı olur. 



Yeni sergiye gelecek olursak kesinlikle heyecan verici. Hans Op De Beeck son dönem aldığı prestijli ödüller ile sanatın parlayan yıldızlarından. "Uyuyan Kız" isimli sergisi video, heykel,yerleştirme ve resim gibi farklı disiplinleri bir araya getiriyor. Giderek daha betonlaşan şehirde beton görünümlü, ışık ve gölgenin gücü ile daha da boyutlanan etkileyici yerleştirmeler ile dolu 5 kattan bahsediyoruz. Eksi 1 kotta bulunan ve sanatçının yeni video çalışması "Uyuyan Kız" müziği bütün katlara yayılıyor ve izleyiciyi etkisi altına alıyor. Videoyu 2 defa izlemekte fayda var, etkileyici fotoğraf karelerinde göremediğiniz detayları ikinci izleyişinizde rahatlıkla algılayabiliyorsunuz. Bacasından dumanlar tüten geleneksel görünümlü bir konutun yıkımı ile başlayan video bir kızın rüyalarını yansıtıyor. Doğa ve doğayı harcayan, tüketen, yok eden insanı ele alan videoda bir kız çocuğu kullanılması bana saf bir kız çocuğu da olsa insanın yok ediciliği üzerine kurgulanmış gibi geldi. Doğada yaşama isteğimiz dahi doğada bir yıkıma neden olabiliyor. Video zaten insanın kendi yarattığı dev çöplüğün içinde yok olması ile bitiyor ve izleyiciye harika görüntüler sunuyor. 




Zamanı durduran ve neredeyse tüm kurguyu izleyiciye bırakan sanatçı adeta 3 boyutlu fotoğraf kareleri sunuyor. Yerleştirilmiş her obje sunulan hikayeyi çözümlemek için izleyicisine bırakılmış bir ipucu. Ölüm ve yaşam üzerine çeşitli semboller kullanan sanatçı yerleştirmelerinde aynı zamanda fanilik üzerine düşünmemizi istiyor. 



Çalışanlar oldukça güler yüzlü ve her türlü soruyu severek cevaplıyorlar. 26 Kasım tarihine kadar devam edecek sergiyi mutlaka ziyaret edin. 







Yorumlar

Popüler Yayınlar

Dekorasyon Tavsiyeleri No:5 Duvarlara tablo yerine alternatifler - Tabaklar

SANATLA DOLU BİR YAŞAM : LALE BELKIS

Aslında Özgürsün

About Augmented Reality Exhibition "Hamam"

DÜNYA SANAT GÜNÜ İZMİR'19

OMM Açılıyor!

Başka Dünya