Hafıza Kürü




“HAFIZA KÜRÜ” SERGİSİ 8 MAYIS 2018 TARİHİNDEN İTİBAREN MİNE SANAT GALERİSİ ORGANİZASYONUYLA ANTONİNA SANAT GALERİSİ’NDE

8 Mayıs - 2 Haziran 2018

Mine Sanat Galerisi yönetimindeki Antonina Sanat Galerisi, 8 Mayıs 2018 itibariyle sanatçılar Ayça Ceylan ve Ahmet Rüstem Ekici’nin yeni serilerinin yer alacağı “Hafıza Kürü” adlı sergiye ev sahipliği yapacak.

“Hafıza Kürü” adını verdiğimiz sergide bir araya gelen işler hafızayı aramanın o kadar da zor olmadığına odaklanarak, izleyiciyi geçmiş hatıraların ve yaşanmışlıkların izlerini sürmeye davet ediyor. Benimsenmiş / dayatılmış olgulara karşı duruşun göstergeleri olarak sanatçılar ürettikleri serileri ile sanatın yalnızca sanatı icra edenler için değil, izleyici üzerinde de etki bırakan, iyileştirici gücüne vurgu yapıyorlar.

Sanatçılar Ayça Ceylan ve Ahmet Rüstem Ekici, farklı konularda ve farklı medyumlarla mekana özgü ürettikleri işleri yoluyla bizleri hafızayı aramak ve unutulanı hatırlatmak üzere bir yolculuğa davet ediyorlar.



Sergide “nemf” serisinin bir bölümünü tanık olacağımız Performans Sanatçısı Ayça Ceylan, hızla büyüyen İstanbul'un her geçen gün biraz daha kaybolan sahillerine odaklanıyor. Nemf, Kilyostan Karaköye kadar uzanan beden-mekan yapılanması üzerine uzun dönemli bir deneydir. Deneyde 20. yyda İstanbulda açılan plajlar ve 1970lerde bu plajların çoğunun kapatılması performans sanatçısının nemf (su perisi) personası üzerinden inşa edilir. Nemf Kilyostan karaya çıkıp karadaki tanıdıklarıyla buluşan bir su perisidir. Ancak plajların ve zamanla sahillerin de kapatılması üzerine karaya sıkışıp kalır. Her geçen anla beraber beraber hafızasını parça parça şehirdeki bazı alanlara bırakan su perisi, plajların yüzmenin yanı sıra cinsiyetler arası bariyerlerin kırılması ve sosyalleşme açısından önemini karşılaştığı kişilere aktarır. Bu aktarımlar fotoğraf, video, günlük ve çeşitli malzemeler aracılığıyla ile arşivlenmektedir. Performansın Kilyos, Rumeli Feneri ve Sarıyer Merkez bölümü tamamlanmıştır.



Sergide “Gynaeceum – Kadınlar Mahfili” serisinden çalışmalarıyla yer alan Sanatçı Ahmet Rüstem Ekici, kadının anaerkilden ataerkile evrimine geçişini ele alırken üreme, iktidar ve isimlerini yaşatma hırsı olarak mimariyi kullanan kadınların kurguladıkları dünyalardan, hamisi oldukları yapılardan eklektik bir manzara sunuyor. Saray ve dini yapılarda kadınlara ayrılan bölümlere verilen isim olan “Gynaeceum”; kadının çağlar boyu görünür olma, mimari eserler kurgulama çabalarına rağmen yine mimari olarak bu bölümlere hapsedilmeleri, sosyal hayattan uzaklaştırılmalarını konu ediniyor. Seri, kadınların varoluş mücadelelerinde biyolojik, fiziki ve toplumsal iktidar kurgularını, eklektik bir imaj ile sunan AutoCAD programı çizimlerden oluşmaktadır ve çizginin evrimine yer vermektedir. Çalışmalarında toplumsal cinsiyet, kentsel dönüşüm ve ötekileri işleyen Ahmet Rüstem, Gynaeceum serisinde bedeni ile tüm tapınak, mezar, hane formlarına ilham veren kadın bedeninin ve anaerkil dönemde kadının tanrısallığının günümüzde hangi noktada olduğunu sorguluyor.

Mine Sanat Galerisi organizasyonuyla gerçekleşen “Hafıza Kürü” başlıklı sergi, 8 Mayıs - 2 Haziran 2018 tarihleri arasında Antonina Sanat Galerisi'nde izlenebilir.

Serginin açılış kokteyli 8 Mayıs 2018, Salı Günü, Saat: 18:00de, Antonina Sanat Galerisi’nde gerçekleşecektir.

Antonina Sanat Galerisi
Ergenekon Mah. Halaskargazi Cad. No: 9/1, Kenter Tiyatrosu Üstü,
Harbiye, Şişli / İSTANBUL
Tel: 444 54 18  / +90 (536) 553 50 66

Yönetim / Organizasyon: Mine Sanat Galerisi

Antonina Sanat Galerisinin açık olduğu gün ve saatler:
Her gün: 09.00 - 19.00 / (Pazar hariç)

……………………

Performans sanatçısı Ayça Ceylan dans, psikoloji ve teknoloji gibi disiplinleri bir arada kullanarak insan bedenindeki algılama süreçleri hakkında deneyler üretmektedir. Deneylerinde bedenin ve mekanın birbirini nasıl inşa ettiği üzerine araştırmalar yapar. Bu araştırma süreci seyircinin ve performansçının değişebilir rol biçimlerini içeren performanslar ve atölyeler aracılığıyla yapılır. Sanatçı performanslarında ve atölyelerinde insanın arketipsel hafızasını etkileyecek kamusal alan, terkedilmiş alan ve antik kent gibi birçok alanı tercih eder. Yıldız Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliğinden mezun olduktan sonra eğitim sürecine İstanbul Bilgi Üniversitesi Performans Sanatları Bölümü’nde devam etmektedir. Sanatçı bölümünü 1990 yılından günümüze Türkiyede performans sanatında kurumsal arşiv problemi üzerine yazdığı tez ile bitirecektir. Bodyinperform(BiP)un kurucu direktörüdür. Performans belgeleri çeşitli özel koleksiyonlarda yer almaktadır.


1983te Adanada doğan Ahmet Rüstem Ekici, 2008 yılında Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümünden mezun oldu. On yıl boyunca televizyona yönelik set, stüdyo ve sahne tasarımı alanlarında set tasarımı ve sanat yönetmenliği yaptı. 2015te Node Center Berlinden Sanat Yazarlığı sertifikası da alan Ekici, çeşitli dergi ve sosyal medya platformlarının yanı sıra kendi kurduğu blogda sanat ve sergi yazıları yazıyor. Sanat çalışmalarını ise 3D çizimleri ve mekana özgü yerleştirmeleriyle sürdürüyor.
Fotoğraf, dijital çizim, dijital kolaj, seramik ve hazır nesneden yararlanan sanatçının insan bedeni ve toplumsal kodlarını ele aldığı eserleri cinsiyet, aidiyet, varoluş ve dönüşüm gibi kavramlar çevresinde şekillenir. Mekana özgü yerleştirmeleri, toplumsal hafızamızda yer edinmiş film, olay ve konuları ele alırken hazır nesne kullanarak onun potansiyelini işlediği kavram ile açığa çıkarır.
www.ahmetrustem.com
Video EKAV Art TV'den alınmıştır ve taraflarından hazırlanmıştır. 

Yorumlar

Popüler Yayınlar

Dekorasyon Tavsiyeleri No:5 Duvarlara tablo yerine alternatifler - Tabaklar

SANATLA DOLU BİR YAŞAM : LALE BELKIS

About Augmented Reality Exhibition "Hamam"

Aslında Özgürsün

DÜNYA SANAT GÜNÜ İZMİR'19

OMM Açılıyor!

Başka Dünya