Hızlı Bir Adana,Osmaniye,Hatay,Şanlıurfa,Gaziantep,Mersin Yazısı

Türkiye'nin İlk Açık Hava Müzesi Karatepe Aslantaş Açıkhava Müzesi  



Adana ve çevresi M.Ö.II. Binyıldan günümüze dek çeşitli isimleri olmuştur. Prof. Dr. Ahmet Ünal'a göre belirlenebilen en eski isim Kizzuwatna’dır. Adana'ya herkes yeme içme turizmi için geliyor olsa da geçen sene gezimde aktardığım Türkiye'nin en büyük lagünü Akyatan , Misis mozaikleri, Arkeoloji müzesi, çeşitli antik kentleri kesinlikle görülmesi gereken yerlerden.  


karatepe aslantaş açık hava müzesi

karatepe aslantaş açık hava müzesi




Türkiye'nin ilk açık hava müzesi olmakla birlikte Halet Çambel gibi değerli bir bilim insanının projeyi son derece sahiplenerek müzelere taşınması yerine, yerinde sergileneceği mimari bir harika ile sunulması sağlanıyor. Mimarizm sitesinde yer alan Aykut Köksal'ın "Karatepe Saçakları ve Müelliflik Sorunu" adlı yazısında bu etkileyici saçak yapının tarihçesine değiniyor ve Türkiye mimarlık yazınına Turgut Cansever’in en önemli çalışmalarından biri olarak girmiş olan yapının, İtalya’da Franco Minissi’nin yapıtı olarak kabul edilmesi ardındaki süreci Halet Çambel dilinden aktarıyor. Eşi aynı zamanda mimar Nail  Çakırhan'ın önemli  çalışmaları ile Arkeoloji ve mimarinin iç içe geçtiği bu önemli Hitit antik kenti Hitit yazılarının çözülmesinde rol oynamıştır. Sfenksleri,heykel ve kabartmaları ile kesinlikle görülmeye değer. 

halet çambel  turgut cansever


Adana merkezine yaklaşık 100 km uzaklıkta bir bölgede bulunan ve Türkiye'nin ilk açık hava müzesi olan Karatepe Aslantaş Milli Parkı Hitit antik kenti,sfenksleri, kabartmaları, Hitit yazısının cevirildiği yazıtları ve etkileyici mimarisi ile kesinlikle görülmesi gereken yerlerden biri. Aynı zamanda Domuztepe isimli bölgede erken çağ izlerine de rastlamak mümkün. Müzeye taşınmak yerine yerinde müze haline getirilmiş bölgeye sonsuz hizmetleri olan arkeolog Halet Çambel'i anmak için buraya bir heykeli de yerleştirilmiş. Karatepe'ye kadar gelmişken yakınlarında bulunan Kastabala Antik Kenti'ne de uğrayabilirsiniz. Kazı çalışmaları devam ediyor ama tiyatrosu, sütunlu yolu ve kalesi görülmeye değer.  NOT: Tabi bu bölgeler artık Osmaniye il olduğu için Osmaniye sınırlarında bulunuyor. 

osmaniye gezilecek yerler




Anavarza Antik Kentini gerçekten anlamak istiyorsanız Adana Arkeoloji Müzesi'nde yer alan videoyu izlemek lazım. Dev stadyum, tiyatro, duble yolları ile ne denli büyük bir antik kent olduğunu yerinde sıcaktan tam olarak hissedemeye bilirsiniz. Dilekkaya köyü Anavarza antik kentinde oldukça ilgi çekici yerlerden. Köyde evini müze haline getiren  Hatun Dilce size rehberlik yapıyor ve evinde bulunan bu eşsiz mozaikleri sergiliyordu. Ama maalesef bahçesinde bulunan mozaik Adana Müzesi'ne taşınmış tıpkı Misis Mozaik Müzesi gibi. Zaten bu mozaikler yerlerinden neden taşınır hiç anlamam. Misis gibi bir kasabayı turistik bir yer haline getirip kalkındırmak dururken neden o müze şehre taşınır ki?  Bir de yazmadan edemeyeceğim şeylerden biri müze mağazalarının vasatlığı. Adana müze mağazasında müzedeki eserlere dair tek bir şey satılmıyor. Bambu bornoz takımı, incili fincanlar gibi çok müze ile alakasız ürünler var bu mağazada. Umarım değişir. Müze mağazaları içinde en iyisi Gaziantep Zeugma Müzesi. 


anavarza antik kenti dilekkaya köyü


En Büyük Mozaik Müzesi Yarışı 

Ülkemizde tatlı bir yarış var. Dünya'nın en büyük mozaik müzesi yarışı sergiledikleri mozaiklerin ölçek ve çeşitlilikleri ile Gaziantep Zeugma Müzesi ve Hatay Arkeoloji Müzesi arasında çekişmeli geçecek gibi görünüyor. Mozaikleri çok seven ve izometrik desenleriden çalışmalarımda sık sık faydalanan biri olarak benim tercihim Zeugma Mozaik Müzesi.  Basit bir yerleşimi olan mozaiklerden sonra zaman ilerledikçe daha kompleks ilişkilerin kurulduğu mozaikleri gördüğümüz bu müzede binlerce parçanın kendi sınırlarında bir arada yaşamasının verdiği coşkuyu görüyoruz. Zeminde, 2 boyutlu bir yüzeyde nasıl 3. boyutu hissettirme arzusu taşıdığını hissediyoruz bir çok çalışmada. İllüzyon dolu ve izometrik yaklaşımlar ile her taraftan farklı görseller sunan çalışmalar izleyiciyi çevresinde gezdiriyor. Özellikle deniz temalı mozaiklerde her balığın çeşitli açılarda yerleştirilmesi izleyicisine 360 derecelik bir çeşitlilik sağlıyor. Mimarlık ile iç içe geçmiş bu süsleme sanatı derinlik,tonlama ve perspektif ögelerinden çok faydalanıyor.  Zengin renk kullanımı ile derinlik algısı oluşturan mozaikleri görmek harika bir duygu.   




Şanlıurfa'da Haleplibahçe Mozaik Müzesi ile oldukça geniş ölçekli ve çeşitli mozaikler ile izleyicisini etkilemeyi başarıyor.  Haleplibahçe Mozaik Müzesi mimarisi ve dolaşımı çok keyifli. Mozaiklerde oldukça sık dokulu ve küçük taşlardan oluşturulmuş ve son derece güzeller. 



Dünya'nın ilk Tapınağı Göbeklitepe


dünyanın ilk tapınağı göbeklitepe




Çok kısa zaman önce Yuval Noah Harari'nin "Sapiens" kitabını okumuş ve çok etkilenmiştim. Adana, Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa müzelerinin sergilediği paleolitik,neolitik çağlardan objeleri görmek kitaptan sonra çok daha farklı bir gözle bakmama neden olmuştu. Yazılı tarihi alt üst eden Dünyanın ilk tapınağı Göbeklitepe ve çevresi atalarımız ile farklı bir bağ kurmamı sağladı. Göbeklitepe'ye önce bir video projeksiyon yerleştirmesi ve dönem insanları hakkında kısa bilgilerin yer aldığı bölümden başlayıp ardından 15dakikada bir kalkan servislere binerek gidiyorsunuz. Göbeklitepe bizlere daha ne bilgiler sunacak keşifler, yorumlamalar gösterecek.  Yalnız Gaziantep dışında tüm müzelerin müze mağazalarının çok kötü ürünler sattığını tekrar söylemeden edemeyeceğim. Göbeklitepe müze mağazası gerçekten çok alakasız parçaların satıldığı bir diğer müze mağazası. Koskoca Göbeklitepe, Dünya'nın tarihini değiştiren ve değiştirecek yer yahu! Bence Göbeklitepe öncesinde Çiğdem Schmidt'in bloguna mutlaka göz atmalısınız. 



Anemurium Antik Kenti - Mersin



Burası gerçekten çok ama çok etkileyici bir antik kent.  Kentin adı bir liman listesinde geçtiği için onun M.Ö. 4.yüzyılda var olduğu söyleniyor. Kente giriş 300'den fazla mezar yapısı olan nekropol alanı ile başlıyor. Ardından hamamlar, antik tiyatro kalıntıları ve surlar ile devam ediyor. Dönemi oldukça hissedebildiğiniz antik kentlerden biri diyebilirim. En muhteşem özelliği ise denizi. Denizin içinde açıldıkça sütunlar, sütun başları görüyorsunuz. Tarihi kalıntılar ile yüzerken size rengarenk, çeşit çeşit balıklar eşlik ediyor. Biz Anemurium'a çok yakın olan bir kamp alanında kaldık ama hiç üşenmeden yüzmeye her gün Anemurium'a geldik. Yanınızda gözlük getirmeyi unutmayın. Her gün açık olan bu antik kente giriş 5 TL Müze kart ile ücretsiz.  


Türkiye'nin En Büyük Lagünü Akyatan 



Adana'da hala deniz olmadığını sanan insanlar var. Adana oldukça temiz sahillere ve Türkiye'nin en büyük lagünü olan Akyatan'a sahip bir yer. Her yıl binlerce kuşa ev sahipliği yapan bu alanda çeşitli hayvanlar rahatça yaşayabiliyor ve hatta Caretta Caretta üreme merkezlerinden birisi. Şu görsel de Adana sıcağına inat masmavi dursun! 

Yorumlar

Popüler Yayınlar

Dekorasyon Tavsiyeleri No:5 Duvarlara tablo yerine alternatifler - Tabaklar

SANATLA DOLU BİR YAŞAM : LALE BELKIS

About Augmented Reality Exhibition "Hamam"

Aslında Özgürsün

DÜNYA SANAT GÜNÜ İZMİR'19

OMM Açılıyor!

Başka Dünya