Şerefiye Sarnıcı


Yer Altındaki İstanbul Rotası 

cistern


İstanbul yer üstündeki tarihi eserleri kadar yer altı güzellikleri ile de büyüleyici bir şehir. Dünya'da belki de en fazla sarnıç tarihin her katmanını görebildiğimiz bu şehirde bulunuyor. Yerebatan ve Binbirdirek Sarnıcından sonra Şerefiye Sarnıcı da kütür turizm rotasına girdi. 

İstanbul günümüze kadar ulaşmış çok sayıda sarnıca sahip bir şehir. Özellikle döneminde sur içi bölgelerde bulunan sarnıçlar olası savaş, su yollarına erişim durumunda şehirlerin susuz kalmaması için oldukça önemli yapılar. Bunlardan en popüler olanı çeşitli film ve müzik videolarına da ev sahipliği yapan Yerebatan Sarnıcı. Önünde her daim uzun kuyruklar oluşan Yerebatan Sarnıcı 336 sütun ile ziyaretçisine büyüleyici bir atmosfer sunar. Devşirme sütunlar ile daha da dikkat çekici hale gelen bu sarnıç içinde barındırdığı gözyaşı sütunu ve Medusa kafaları ile turistlerin en çok ziyaret ettiği noktalardan biri. O kadar turistik bir yer ki; Dan Brown'ın Cehennem kitabında bir virüsün Dünya'ya yayılması için  en önemli noktalardan biri olarak burayı seçiyor. Aynı zamanda Özlem Tekin, Seçil gibi sanatçıların sarnıcın soğuk ve karanlık sularında çekilmiş müzik videoları vardır.  Hemen çaprazında bulunan 224 sütuna sahip Binbirdirek Sarnıcı ise Yerebatan kadar popüler olmasa da kesinlikle görülmeye değerdir.  

Aslında İstanbul'da turizme kazandırılmamış onlarca sarnıç var. Açık ve kapalı sarnıçlar olarak ayrıldıkları gibi bireysel kullanımı olanlar da dahil olmak üzere çeşitli kaynaklar 100'e yakın sarnıç bulunduğundan bahsediyor. Bunların çoğu günümüzde amaçları dışında kullanıyor. En etkileyicilerinden bir diğeri ise Sultanahmet bölgesinde bulunan Nakkaş mağazasının altındaki sarnıçtır. Sanat galerisi olarak kullanılan bu sarnıç içerisinde son derece bilgilendirici Bizans dönemindeki İstanbul'u görebileceğiniz bir sergi vardır. 3 boyutlu olarak hem maket hem videosu hazırlanmış Bizans döneminde İstanbul'un nasıl göründüğünü anlatan sergi yangın, deprem ve yağmalar ile günümüze ulaşmamış parçaların hangi ülkelerde ve şehirlerde olduğuna dair ipuçları veriyor. 



Kültür turizm rotasına son eklenen sarnıç ise Şerefiye Sarnıcı'dır. 8 yıl önce restorasyon çalışmalarına başlanan ve Yerebatan Sarnıcı'ndan 100 yıl önce yapıldığı bilinen Şerefiye Sarnıcı diğer adı ile Theodosius Sarnıcı ise kültür ve turizm alanı olarak hizmete Ahmet Nejat'ın Hiç hali sergisi ile açıldı. Bizans İmparatoru II. Theodosius tarafından 428 ve 443 yılları arasında inşa edilen, Yerebatan Sarnıcı’ndan bir asır daha eski olduğu düşünülen Şerefiye Sarnıcı, Fatih Çemberlitaş semtinde, Piyerloti Caddesi üzerinde bulunuyor. 

Ortalama 45x25 metre olan ve 32 sütunu olan sarnıcın içerisi oldukça etkileyici bir şekilde aydınlatılmış.  İçerisine su eklenerek yansıma ile daha gösterişli bir derinliğe sahip olan sarnıç sanat galerisi görevi üstlenerek sergilediği eserlerin etkisini kat kat arttırıyor. Küratörlüğünü Mehmet Lütfi Şen'in üstlendiği Ahmet Nejat'ın yerleştirmeleriyle izleyiciyi etkileyen "Hiç Hali" sergisi sarnıcın açılışı ile sanatseverlerle buluştu. 



Sergi boyunca ücretsiz olarak ziyaret edilen sarnıç aynı zamanda ses yerleştirmeleri ile oldukça etkileyici bir kültür sanat mekanı oldu. Sergilenen eserlerin su yüzeyinde yansıması, duvarda oluşturduğu gölgeleri, eserin kendisiyle birleşince ve üstüne ses ve  mekanın serinliği eklenince  oldukça etkileyici bir deneyim sunuyor.  İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. desteğiyle sarnıç sürekli olarak sergilere ve çeşitli kültür sanat etkinliklerine ev sahipliği yapacak. 

Etkinlik takvimi için LİNK





Popüler Yayınlar

Dekorasyon Tavsiyeleri No:5 Duvarlara tablo yerine alternatifler - Tabaklar

SANATLA DOLU BİR YAŞAM : LALE BELKIS

About Augmented Reality Exhibition "Hamam"

Aslında Özgürsün

DÜNYA SANAT GÜNÜ İZMİR'19

OMM Açılıyor!

Başka Dünya