American Arts Incubator Turkey 2019

ELEĞİMSAĞMA PROJESİ DENEYİMLERİMİZ 


American Arts Kuluçka Merkezi Hakkında
American Arts Incubator (AAI), diyaloğu başlatmak, topluluklar kurmak, yerel ekonomileri ve daha fazla sosyal inovasyonu desteklemek için topluma yönelik dijital ve yeni medya sanat projelerini kullanan yaratıcı bir değişim programı. Her bir kuluçka merkezi ekonomik eşitlik, gençlerin güçlendirilmesi, cinsiyet eşitliği ve çevresel sürdürülebilirlik ile ilgili bir sosyal veya çevresel sorunu ele alıyor ve Türkiye için seçilmiş konu ise "Cinsiyet Eşitliği ve Kadın Güçlendirme" üzerineydi. 
AAI- Türkiye; Amerikalı misafir sanatçı Heidi Boisvert’in öğrettiği bir dizi sanat ve teknoloji atölyesinden ve toplumsal cinsiyet eşitliğine, ortak ekip proje prototiplerinin geliştirilmesine ve katılımcı kreasyonlarını halkla paylaşmaya odaklanan bir süreç üzerinden gerçekleşti. Heidi Boisvert (PhD) bir yeni medya sanatçısı, yaratıcı teknoloji uzmanı, deneyim tasarımcısı, araştırmacı ve yazardır. Doktora derecesini Rensselaer Politeknik Enstitüsü Elektronik Sanatlar Bölümü’nde almış ve şu anda New York City College of Technology’de (CUNY) Yeni Medya Teknolojisi Direktörü ve MIT OpenDoc Lab’de bir araştırma ortağıdır. 

Kendisinden atölye boyunca teknik ve bir projenin geliştirilmesi anlamında çok şey öğrendik ve deneyimler kazandık. Gruplara bölünerek oluşturduğumuz projeler genel olarak kadının Türkiye sınırları içerisindeki yerine odaklanmıştı. Batu Özpazarbaşı, Berk Kır ve Burak Topçakıl'dan oluşan ekibimiz Ömer Seyfettin'in 1917 yılında yazdığı "Eleğimsağma" isimli öyküsünü interaktif bir deneyime dönüştürdü. Hikayede Ayşe karakteri 10 yaşlarında köyde erkekler ile oyun oynanmasına izin verilmeyen bir karakter ve köyün imamı tarafından örtünmeye, eve kapatılmaya, evlendirilmeye zorlanıyor. Eğer bir gökkuşağının altından geçerse, bir erkeğe dönüşeceğine ve özgür olacağına inanıyor. Hareket tanıma yazılımını ve oyun motorunu kullanan deneyimci, Ayşe'yi temsil ediyor ve hareketlerini gerçek zamanlı olarak görsel görseller ve seslerle kontrol ediyor. Bu hikayeden ilham alan görseller, katılımcıyı Ayşe'nin karakteriyle empati kurmaya teşvik ediyor. Bir tahterevalli üzerinde dengede durmaya çalışırken ufuk çizgisi varlığını kırarak Ayşe bedenine dönüşen deneyimci  girdiği küp içerisinden ancak sağ ve karanlık taraftan çıkış yapabiliyor.  





Atölye boyunca Inogarart tarafından misafir edilen bizler DasDas salonlarını ve ortak çalışma alanlarını kullanarak bir araya geldik. Kısa sürede Unity programı ile çeşitli 3D modelleme programları yardımı ile projemizi ses ve efektler ile geliştirmeye çalıştık.  5 x 5 metre olarak kurulmasını hedeflediğimiz deneyim odasında kullanıcıyı tasarlanmış ses ve görüntü yönlendirecek. 

Diğer ülkelerde işlenen konular ve gelecek projeler için bu iki sayfayı takip edebilirsiniz.

Fotoğraflar: Inogarart sitesi ve Berk Kır 

Yorumlar

Popüler Yayınlar

Dekorasyon Tavsiyeleri No:5 Duvarlara tablo yerine alternatifler - Tabaklar

SANATLA DOLU BİR YAŞAM : LALE BELKIS

About Augmented Reality Exhibition "Hamam"

Aslında Özgürsün

DÜNYA SANAT GÜNÜ İZMİR'19

OMM Açılıyor!

Başka Dünya