InogarArt


InogarArt
Ortak Çalışma Alanı, Kuluçka Merkezi
Kültür, Sanat, Teknoloji ve Tasarım




Kültür, sanat, teknoloji, spor, eğlence ve diğer yaratıcı disiplinlerden genç ve tutkulu girişimcilere, potansiyellerini ortaya çıkarmada ve hayallerini gerçekleştirmede yardımcı olmak amacıyla kurulan InogarArt, Türkiye’de kültür, sanat ve yaratıcı sektörlerdeki girişimcilik ekosisteminde ortak çalışma alanı, kuluçka programları ve iş geliştirmeyi buluşturan ilk merkezdir.


InogarArt ile yolum ilk defa Türkiye Yaratıcı Değişim Programı, ZERO1 ve ABD Başkonsolosluğu işbirliğiyle InogarArt’ta gerçekleştirilen American Arts Incubator (AAI) 2019 programında kesişti. Çeşitli disiplinlerden katılımcılar, Amerikalı multidisipliner sanatçı, araştırmacı ve teknolojist Heidi Boisvert’in öncülüğünde cinsiyet eşitliği ve kadınları güçlendirme konularını ele alarak sanat ve teknolojiyi birleştiren çok katmanlı çalışmalar ürettik.  
Etkinlik boyunca kullanışlı çalışma alanları hem işlerimizi üretirken, hem de ortaya çıkardığımız interaktif çalışmalarımızı sergileyebilecek alan sunduğu için oldukça verimliydi. DASDAS gibi bir etkinlik alanı içerisinde bulunması sanat dolu ve enerjisi bol bir çalışma alanı oluşturuyor. Yıl boyu düzenlenen çeşitli toplantı, etkinlik ve konuşmalara ev sahipliği yapan mekan Ataşehir DasDas içerisinde yer alıyor. 

Kalkınma, sanat, teknoloji ve hukuk alanında farklı mesleklere sahip kurucu ortaklar tarafından hayata geçirilen InogarArt’ı daha yakından tanımak ve ilham veren, ufuk açan gelecek projeleri hakkında bilgi almak adına Esra Arslan ile buluştuk!

InogarArt ne gibi eksiklikler hissedilerek oluştu?

Güçlü kültürel kökenleri olan yaratıcı endüstriler insanlık tarihi kadar eski. Kültürel endüstri tanımı, tiyatro, müzik, sinema, görsel sanatlar ve kültürel miras sektörlerini tanımlamak için yıllardır kullanılmakta. Dijital teknolojinin gelişmesi ile birlikte yaratıcı endüstriler hem istihdam yaratan, hem de ekonomik büyümeye katkı sağlayan endüstriler olarak karşımıza çıkmaya başladı. İşte bu noktada yaratıcı sektörler için bir ihtiyaç doğdu. Karşılıklı zihinsel beslenmenin hayat bulduğu, yeni yaşam formülü paylaşımlı ofisler ve kuluçka merkezleri son yıllarda dünyada yükselen bir eğilim haline geldi. Bizlerde, bu bakış açısından hareketle Türkiye’nin yaratıcı girişimcilik ekosistemini şekillendirmeyi hedefleyen yeni nesil bir kuluçka merkezi kurmaya karar verdik.

Ne gibi alanlar ile iş birliği içerisindesiniz?

Kısaca kültür, sanat, teknoloji, spor, eğlence ve diğer yaratıcı disiplinler diyebiliriz. InogarArt’ta kültür, sanat, tasarım ve teknoloji gibi yaratıcı disiplinleri buluşturan çok yönlü programlar, atölyeler ve etkinlikler gerçekleştiriyoruz. Dünyada öne çıkan yeni nesil sanat ve teknoloji merkezleriyle uluslararası iş birliklerimiz bulunuyor.



2019 hangi etkinlikler ile geçiyor ve katılımdan, etkinliklerin ulaştığı noktalardan memnun musunuz?

Şubat 2019 itibarıyla açılışımızı gerçekleştirdik ve çalışmalarımıza hızla başladık. İlk projemiz ABD Başkonsolosluğu ve ZERO1 desteği ile gerçekleştirilen AAI – Yaratıcı Değişim Programı 2019 Nisan 2019’da tamamlandı. Ortaya heyecan verici interaktif proje prototipleri çıktı. Toplumsal sorunları merkeze koyarak hayata geçirilen benzer projeler için uluslararası partnerlerimiz ve sanatçılar ile görüşmelerimiz sürüyor.
Farklı disiplinlerden sanatçıların katılımı ile Freidrich Naumann Vakfı desteği ile ayda bir kere “Kominite Diyalogları”  gerçekleştiriyoruz.
Kafa, Popular Science gibi öncü yayınlar ile “Dergi Sohbetleri” gerçekleştiriyoruz ve alanında usta isimleri meraklıları ile buluşturuyoruz.
Mayıs ayında İsmail Hakkı Polat ile dünyada ilk sayılabilecek Blockchain&Sanat Akademisi’ni gerçekleştirdik.
Cüneyt Özdemir ile Yeni Medya Semineri Haziran ayı planlamasında yer alıyor. Ayrıca yaz döneminde çocuklar için STEM eğitimleri ve kısa süreli yaz okulları planlamamızda yer alıyor. Bunlara ek olarak birde Sanat Terapisi atölyelerimiz olacak.
Gördüğünüz gibi hızlı bir başlangıç yaptık. Etkinliklerimizin her biri yoğun ilgi görüyor ve amacına hizmet ediyor. İlerleyen dönemlerde de heyecan verici etkinlikler var. Bizler de yaratıcı ve farklılaşan içerikler için çalışmaya devam ediyoruz.

Türkiye’de teknolojik altyapı ve mekan ihtiyacı olan sanatçılar, etkinlikler sizlerle nasıl iletişime geçebilir? Ne gibi olanaklar sağlıyorsunuz?

www.inogarart.com’dan üyelik paketleri hakkında bilgi alınabilir. Etkinlikler için InogarArt ekibi ile info@inogarart.com’dan iletişime geçilebilir. Üyelik paketine ve talebe yönelik olarak, uluslararası InogarArt partnerleri ve proje ortakları ile iş birliği imkanı, farklı disiplinlerden yaratıcı girişimcilerle networking ve işbirliği fırsatları, başarılı girişimlerin desteklenme imkanı, mentorluk desteği,  haftalık atölye, etkinlik ve hackhaton’lara katılım, konsept happy hour etkinlikleri, kişisel gelişim ve motivasyon eğitimleri, DasDas Tiyatro’da indirim gibi çok çeşitli olanaklar sunuyoruz.

InogarArt bünyesinde bir sanat koleksiyonunuz var mı? Var ise hangi sanatçıların çalışmaları mevcut?

Şu anda yok. İlerleyen dönemde olabilir.



Projeler nelere evirilecek?

Hem kurumsal, hem bireysel farklı exchange programlar var gündemimizde. “Yönetmek Sanatı”, “Sanat ile Yönetmek” gibi farklılaşan workshop programları var.  Her gün üretmeye devam ediyoruz. Heyecan verici projeler için yapılan beyin fırtınası InogarArt’ta hiç durmuyor.

Facebook, instagram, twitter, linkedln @inogarart






Bu röportaj Artisans Dergi 11. Sayısı için hazırlanmıştır. İzinsşz kullanımı yasaktır. 

Yorumlar

Popüler Yayınlar

Dekorasyon Tavsiyeleri No:5 Duvarlara tablo yerine alternatifler - Tabaklar

SANATLA DOLU BİR YAŞAM : LALE BELKIS

About Augmented Reality Exhibition "Hamam"

Aslında Özgürsün

DÜNYA SANAT GÜNÜ İZMİR'19

OMM Açılıyor!

Başka Dünya