NFT Çılgınlığına dahil oldum!

Sarcophagus Lahit Serisi - FoundationApp 

Son günlerde en çok bahsedilen şeylerden biri NFT sanat ve NFT sanat koleksiyonerliği. İçerikten çok ne alındığının, kaça ve kim tarafından alındığının tartışıldığı "eşi benzeri olmayan tekil değerler" Uzun süredir kripto paralar ve ekoloji üzerine yoğun araştırmalar yapılıyor. Kripto paraların ve NFT üretim zincirinin enerji tüketimine dair negatif durumlarının tartışıldığı durumların karşısına dijital sanatın hali hazırda enerji kullanan kaynaklarla üretildiğini, bilgisayarların uzun süre tarama işlemleri gerçekleştirerek animasyon, 3D çizim vb. görüntülerin elde edildiğini de unutmamak gerek. Sürekli şarj ettiğimiz telefonlarımızın ekranlarından paylaştığımız bu deneyimin nasıl dev bir zincirin içerisinde olduğunu hayal etmek imkansız. 

Aynı zamanda dijital bir çalışmanın kağıda basıldığında, karbon ayak izi, kağıt, hammadde, plastik, çerçeve, lojistik gibi durumları da düşününce geleneksel bir üretimin de doğaya kaybettirdiklerinden bahsedebiliriz. 

Bu NFT sanat çılgınlığına dahil olmadan önce NFT piyasası denilen yeni bir kreatif marketin ihtiyaçlarını belirlemek oldukça zor. Sanat kavramının her dönem tartışıldığı bu süreçte "art" başlığı ile birleşen NFT dünyasında bence "collectible" kelimesinin altını çizmekte fayda var. Nasıl çocukken taso, bilye, peçete, madeni para koleksiyonu yapıyorduysak günümüzde de oyuncuların ve klanların müthiş bir koleksiyon veya paylaşım ağı mevcut. Mart 2021 verisine göre Minecraft oyununun aylık kullanıcı sayısı 140.000.000. Kısaca NFT'de toplanan, biriktirilen, paylaşılan şeylerden bahsederken sanat odaklı bahsetmek bana biraz konu dışı geliyor. 

Bager Akbay'ın "NFT - Sanat Tasarım Mıdır?"  videosunun önemli noktalara değindiğini düşünüyorum.



Yine NFT'nin kolayca anlatımı için sevgili Bager Akbay'ın bu videosuna göz atmakta fayda var. 



NFT'nin nasıl bir yol izleyeceğini beraber deneyimleyeceğiz. Bu nedenle avantajları ve dezavantajları üzerine sık konuşmak gerekiyor.

 

Kişisel NFT deneyimim Foundation App üzerinden ilerledi. With Foundation davet sistemi ile sisteme dahil olduğunuz satış platformlarından biri. Foundation App sitesinin en sevdiğim şeylerinden biri sloganı. "Foundation is a creative playground for artists, curators and collectors to experience the new creative economy." Her postlarında "kreatif ekonomi" tanımının altını çizmeleri oldukça değerli. Bu noktada belki her üretime sanat olarak bakma, her üretilen sanat mıdır yoksa yeni bir tanıma ihtiyaç mı var gibi sorulara odaklanabiliriz. 

NFT olarak çalışmalarımı satın almak isterseniz buyrunuz link :) 

https://foundation.app/are 


Sarcophagus / Lahit Serisi - Foundation App


Foundation sitesi üzerinden deneyim aktarmam gerekirse öncelikle çalışmalarınızı ücretsiz listeleyemediğinizi belirtmem gerekir. Çalışmalarınızı önce NFT'ye dönüştürmek için bir gas fee sonrasında ise listelemek için bir bedel ödüyorsunuz. Bu bedel video mu, jpeg dosya mı? gibi kriterlere göre değişmekte. Çalışmanız ise listelendikten sonra belirlediğiniz bir rezerve parasına erişmesini beklemeniz gerekiyor. Bu bedel bir koleksiyoner tarafından ödendiği anda çalışmanız açık artırma sistemine giriyor ve 24 saat içinde açık artırma sonlanıyor. Foundation app Pak, Pussy Riot, Victoria Modesta, Snowden gibi oldukça fan kitlesi olan, çalışmaları yüksek fiyatlara satılmış kişileri bünyesinde barındırması ile dikkat çekiyor. 


NFT hayatımızı ne kadar etkileyecek ve nasıl deneyim sahası oluşturacak heyecanla bekliyorum. Ama gördüğüm kadarıyla özellikle sisteme adapte olmayacak galerilerin iktidar sahasını oldukça sarsacağa benziyor. 


Yorumlar

Popüler Yayınlar

Dekorasyon Tavsiyeleri No:5 Duvarlara tablo yerine alternatifler - Tabaklar

SANATLA DOLU BİR YAŞAM : LALE BELKIS

About Augmented Reality Exhibition "Hamam"

Aslında Özgürsün

DÜNYA SANAT GÜNÜ İZMİR'19

OMM Açılıyor!

Başka Dünya