Kısa bir 2021 Değerlendirmesi



2021 yılının son ayının son günlerinde Covid pozitif olmamıza rağmen müthiş bir yıl geçirdik diyebiliyoruz. 

Blog benim için bir günlük ve sergiler, gezi yazıları eklediğim bir hatırlatıcıydı. Geçmişe baktığımda o zaman göremediğim, başka taraftan bakma yetisini yeni kazandığım durumlarla alakalı saçma yazılar yazdığım bir yer.  Belki bir zaman sonra bu yazının gerekliliği de saçma gelecek. Yine de değişime dair iz bırakmak iyidir. 

Oldukça saçma bazı içeriklerim hala çok fazla kişi tarafından okunuyor. 2013'den bu yana içeriğe sahip blogumun günlük ziyareti, günlük-haftalık içerik eklememiş olmama rağmen iki yüzün üstünde. Ama neredeyse 2-3 yıldır beni yazmaktan soğutan bir durumlar vardı. Bu nedenle aklıma geldikçe girdiğim özgür bir alana dönüştü burası. Satış rakamı hayatı boyunca 30 'a ulaşmamış dergileri ve bu dergilerde yer almak için insanları basamak olarak gören insanları bildiğim için iyi bir başarı diyor, tüm çirkinliklerden uzak kendi özgür alanımda 2021 değerlendirmeme geçiyorum. 

Öncelikle Şubat ayında çevrimiçi Sauna sergisi ile binlerce kişiye mekan ve deneyim alanı olarak Sauna'nın çeşitliliğini sergiledik ve benim için son derece değerli bir kuir dayanışma ağına dönüştü. Uluslararası kuir platformlarda bolca paylaşılan sauna çeşitli seçkilerde yılın en iyi sergilerinden seçildi. Teşekkürler 2021, galeri, mekan, küratör olmaksızın keyifle bir sergi deneyimi tasarlattın...

Hemen ardından Kalben ve Teoman için hazırladığımız 3D animasyon müzik videosu yayınlandı. İlk deneyimimiz olan bu müthiş birliktelik bizi harika müzisyenler ile buluşturdu. Hemen sonrasında Güneş Özgeç'in 'Düş' şarkısı için 3D animasyon hazırladık. Çok sevdik. Daha da ilerlemeye çalışıyoruz animasyon konusunda. 

Ardından seçildiğim CADAF Online, Ars Electronica, Artivive 2022 Artırılmış gerçeklik elçiliği programı, Arteq.io NFT işbirliği, çeşitli platformlardaki NFT satışları bizi Hakan ile beraber üretime daha çok teşvik etti. Neredeyse 2004 yılından bu yana kendimi geliştirdiğim 3D dünya kurgularının karşılığını görüyor olmak oldukça motive edici. 

Through The Window projesi oldukça değerli gelişmelerden biriydi. Türkiye'de kuir dayanışmanın önemine dair vurgusundan dolayı bu projede olmak ayrıca bir onurdu benim-bizim için. Arkadaşlarımıza da çok sevindim bu sene. Müthiş şeyler yaptılar. Onca belirsizlik, karmaşa, yok sayılma, iktidar pratikleri içerisinde var oldular. Drag oldular. Performanslar gerçekleştirdiler. Korkusuzca buradayız dediler. En önemlisi buydu. Kusuruma bakmayın. Bol laf soktuğum bir yazı oldu belki de rahatlamam lazımdı. Yağlı boya ve akrilik boya arasındaki farktan bir haber sanat yazan insanların sığ varlıkları beni boğdu. Son tartışmamızda "ay bana ne sizin karı koca ilişkinizden" diyen "hakan bugün var yarın yok" diyen insanların tüm homofobileri ile hala sanat piyasası içerisinde kuir sanat konuşuyor olmaları beni geriyor.  LGBTİ yok öyle bir şey söylemi gölgesindeki bir ülkede tüm kuir dostlarımın beyaz sayfaya koyduğu tek nokta için bile teşekkür ederim. Tüm üretimleriniz çok değerli. Görünürlük demek içimi acıtıyor ama ne güzel görünürlük kazandınız. Ses oldunuz. Ses çıkardınız. Varlığımızı gözlere soktunuz. Varoluş pratikleriniz, estetik değerlerden, form, materyal ve kompozisyondan daha değerli. 

Yılın şoklarından biri, malzeme, kavram ayrımı bilmeyen bir sanatçının gecenin bir vakti beni arayıp "HAMAM SERGİSİNİ BENDEN ÇALDIN CIMBIZCI" diye hakaretler savurup ardından benim ondan çok önce Hamam konusunu çalıştığımı öğrenince özür dilemesi oldu. Çözüm kim önce yaptı da olmamalı...nesneler, kamusal yapılar bize ait değildir. Bize ait olanlar deneyimlerimiz sanırım ve aktarmak istediklerimiz :) Bu arada hamam serisinden bazı çalışmalarımın Museari Queer Sanat müzesi koleksiyonuna girmiş olması beni ayrıca sevindirdi. 

Contemporary Istanbul'da Plug-in seçkisinde olmak çok keyifliydi. Buralarda her zorluğa rağmen üreten, araştıran insanlar ile bir arada olmak her zaman çok iyi. 

Alexander St. markası ile tatlı bir işbirliğimiz oldu ve artırılmış gerçeklik tshirt tasarladık beraber. 

Covid nedeni ile az gezdik ama güzel gezdik. Adana, Mersin, Hatay, Şanlıurfa, Gaziantep, Aksaray... Özellikle arkeoloji tutkunu biri olarak Aşıklı Höyük projesinde olmak benim için yukarıda saydığım her şeyden daha değerliydi. Son derece verimli geçen gezi ardından Hakan ile üretimlere devam ediyoruz. 

Emre Busse'nin Viyana Porno Film Festivalinde gösterime giren filminin giriş videosunu tasarlamak muazzam bir deneyimdi. 2022'de başka bir filminde gerçekleşecek işbirliğimiz için heyecanlıyım. 

Bolca Fortnite oynadım bu sene. Xbox'ta en sevdiğim oyun Hellblade oldu.  Oculus VR gözlüğümüz ile 3D deneyimler üzerine planlar yaptık. Son 2 yıldır daha az film izlediğimi , kitap okuduğumu fark ettim. Okumalarım daha çok araştırmalara dönüştü. Film izlemeye 3D çalışmalardan vakit ayıramadım. 

2020 gereksiz, enerji sömüren insanlardan kurtulduğum bir yıldı. Annemin kaybının izleri bedenimde dursa da hayat devam ediyor. Ölüm konusunda çok farklı bakmaya başladım.  2021'de daha kendimize döndük. Taşındık. Yeni evde yeni rotalar belirledik. Hırslarımdan, söylenmelerimden daha da arındığımı düşünüyorum.  Yoldaşlar her zaman çok değerli. Her konuda danışabildiğimiz, pencere açan, bakış açıları sunan değerli sanat yazarlarının varlığının sanatçılar için önemli olduğunu düşünüyorum. Diğer türlü beslenme dediğimiz şey rakı masalarında birbirinin arkasından konuşup yüze gülünen, dürüst olmayan ilişki biçimlerine, dedikodu kuyusuna ve boş üretimlere dönüşüyor. Umarım bu üretimden yoksun ağdan kendimi olabildiğince uzaklaştırırım. 

2022 için heyecanlıyız. Yılın ilk sergisi Koli Art Space - Hadi Bana Geçelim olacak. Ardından Aşıklı Höyük projesinin 'Bir Kazının izleri' sergisi var. Mayıs ayı için görüştüğümüz güzel projeler yolda. Herkese sevdiği şeye tutunduğu, üretim dolu bir yıl dilerim. İyi ki kirlenmişiz, bulanmışız, bulanıklaşmışız ve arınmışız. 

Harbiye 

30 Aralık 2021 



Yorumlar

Popüler Yayınlar

Dekorasyon Tavsiyeleri No:5 Duvarlara tablo yerine alternatifler - Tabaklar

SANATLA DOLU BİR YAŞAM : LALE BELKIS

About Augmented Reality Exhibition "Hamam"

Aslında Özgürsün

DÜNYA SANAT GÜNÜ İZMİR'19

OMM Açılıyor!

Başka Dünya