Aşıklı Höyük'e Kuşbakışı: Beden ve Mekân

Figurines NON , 3D Digital Drawing, Augmented Reality animation with Artitive App, Sound Design: Güneş Özgeç, 2021



10.500 yıllık Aşıklı Höyük'ten ilhamla çıkan eserlerin sergilendiği "Kazı İzleri/Lines of Site" sergisi 4-25 Şubat arasında Ortaköy Kethüda hamamında ziyarete açık. Hakan Sorar ile duo olarak çalıştığımız sergide, 5 ülkeden 13 sanatçının bu değerli kazı alanına bakışlarından oluşan çalışmaları deneyimleyebilirsiniz. Sergideki çalışmamız üzerine sevgili İlker Cihan Biner'in yazısını aşağıda bulabilirsiniz. 

Ahmet Rüstem Ekici ve Hakan Sorar'ın Kazı İzleri sergisinde ortaya koyduğu eserler yumağı Aşıklı Höyük'ün arkeolojik bulguları ile estetik paradigma arasında bağlantılar kuruyor. Başka bir deyişle; sanatçılar bizleri Aşıklı Höyük'e dair yolculuğa çıkarıyor. Bu seyahat beden ve mekân ilişkisinin özellikle altını çizmekle beraber yeni görsel hikâyelere kapı aralıyor. Çünkü Aşıklı Höyük karşılaşma mekânı. Yalnız bu karşı karşıya gelme durumu sanatçılar için queer salınım diyebileceğimiz konumda. Aşıklı Höyük avcı toplayıcı dönemden yerleşik tarım düzenine geçişin çoğu aşamasının gözlemlendiği bir kazı alanı. 

Layers, 3D Animation with Artivive App, Sound Design : Güneş Özgeç 


Sanatçılar bu sahayı deneyimlerken queer göstergeler ile sanatsal yaratım düşüncesini birbirine dikebiliyor. 3d figürinler ve heykel bedenin belirsiz, özcü olmayan gelişimine dair izler sunuyor. Aynı zamanda Aşıklı Höyük'e dair yaşam izlerini içeren Katmanlar adında artırılmış gerçeklik yoluyla ARTIVIVE uygulaması ile hareketli hale gelen çalışma var. Eser arkeolojik bulgulardan yola çıkarak çeşitli hiyerarşik toplumsal düzenlemeleri yeniden düşünmeye kapı aralarken serginin ‘başka bir toplum düzeni mümkün mü?’ sorusunu yenileme gayretinde. İşte metnin başında işaret edilen estetik paradigma ve arkeolojinin birbirine temas ettiği o çizgiye yeniden dönebiliriz. 



3D print figürinler 3Dörtgen desteği ile üretilmiştir. 


Sanatçılar Kazı İzleri sergisinde Aşıklı Höyük'te yapılan çeşitli kazılardan yeni düşünceler yaratma girişimiyle beraber estetik düzenlenmeler ortaya koyuyor. Aşıklı Höyük'e dair bu eserler bir başkalaşımı işaret ederken arkeolojinin, sanatın, politikanın düzlemi birbiriyle buluşuyor.

İlker Cihan Biner 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yorumlar

Popüler Yayınlar

Dekorasyon Tavsiyeleri No:5 Duvarlara tablo yerine alternatifler - Tabaklar

SANATLA DOLU BİR YAŞAM : LALE BELKIS

About Augmented Reality Exhibition "Hamam"

Aslında Özgürsün

DÜNYA SANAT GÜNÜ İZMİR'19

OMM Açılıyor!

Başka Dünya