Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müzesi ve Kütüphanesi


  


Ülkemizin içeriği kadar mimari yapısı ve tarihi ile ilgi çeken kütüphanelerini tanıttığımız seri devam ediyor. Bir önceki sayımızda İstanbul Kitaplığından bahsetmiş ve içeriğindeki eşsiz eserleri tanıtmıştık. Sıradaki kütüphanemiz  Gülhane parkı girişinde yer alan 2011 yılında hizmete açılmış Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi. 



Osmanlı İmparatorluğu döneminde padişahların resmi geçit törenlerini izlemesi amacıyla inşa edilen Alay köşkü günümüzde Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi olarak hizmet veriyor. Alay köşkü olarak kullanılan binanın günümüzdeki hali II. Mahmut tarafından 1819 yılında yaptırılmıştır. Caddeye bakan ve sur duvarları üzerinde konumlanan köşkün çokgen yapısı ve pencereleri oldukça ihtişamlı bir görünüme sahiptir. Bu pencere kemerleri Şair Keçecizade İzzet Molla tarafından yazılan kıtalar ile süslüdür. İçerisi oldukça etkileyici bir ışık alan salon duvarlarında oluşturulmuş yalancı perspektifler ile çeşitli manzara betimlemeleri yer almaktadır. İnsan ölçeğine uygun ve iç mekanda herhangi bir yükseklik ile mekanın önüne geçmeyen raflarda oldukça önemli eserler yer almaktadır. Yumuşak renkler, park manzarası ve ışıltılı aydınlatmaları ile oldukça etkileyici ve bulunduğu bölgenin tarihini hissettiren bir dekorasyona sahip köşk kesinlikle ziyaret edilmeye değer. 



Kütüphaneye ismini veren Ahmet Hamdi Tanpınar'ın kişisel eşyaları, mektupları, yazıları köşkün çeşitli bölümlerinde sergilenmektedir. Geçici sergiler için de sergileme alanlarına sahip köşk, yıl boyu çeşitli süreli sergilere de ev sahipliği yapmaktadır. Edebiyat müze kütüphanesinde 33 ayrı yazarın 100’ü aşkın ayrı eşyası-belgesi sergilenmektedir. binanın çeşitli köşelerinde nostaljik görünümü olan yerleştirmeler mevcuttur. Kütüphanede 1000’i aşkın yazar, ve 9000 üzerinde kitap mevcuttur. 




Gülhane parkının hemen girişinde yer alan Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi resmi tatil ve Pazar günleri hariç  08:30 20:30 saatleri arası ücretsiz olarak herkese açık. Parkın yemyeşil olduğu şu günlerde ilginizi çekecek herhangi bir kitabı alarak çokgen alanın içerisinde bir anda şehrin gürültüsünden uzaklaşarak küçük bir okuma deneyimi yaşayabilirsiniz. Küçük kafe ve etkinlik alanlarına sahip müze kütüphanenin etkinlik takvimine http://www.ahtemkutuphane.gov.tr/ sitesinden ulaşabilirsiniz. 




İstanbul Kitaplığı yazısı için LiNK


Bu yazı Artisans Dergi'nin 11. Sayısı Kütüphaneler dosyası için hazırlanmıştır. İzinsiz kullanımı yasaktır. 



Yorumlar

Popüler Yayınlar

Dekorasyon Tavsiyeleri No:5 Duvarlara tablo yerine alternatifler - Tabaklar

SANATLA DOLU BİR YAŞAM : LALE BELKIS

Aslında Özgürsün

About Augmented Reality Exhibition "Hamam"

DÜNYA SANAT GÜNÜ İZMİR'19

OMM Açılıyor!

Başka Dünya